Jump to content

pierwsze zacieranie - pytania co poszło nie tak :)


Recommended Posts

Witam serdecznie,

Wczoraj popełniłem pierwszy raz warzenie piwka poprzez zacieranie. Mój wybór padł na gotowy zestaw surowców z ba
BA English IPA / Angielska IPA 14°
 

Skład zestawu:

  • słód Weyermann® pale ale - śrutowany,
  • słód Weyermann® Caraamber® - śrutowany,
  • chmiel Flyer (UK),
  • chmiel Sovereign (UK),
  • chmiel English Golding (UK),
  • drożdże Safale S-04,
  • wskazówki do warzenia.

Parametry gotowego piwa: ekstrakt 14°Blg, zaw. alk. 5,2% obj.

 

Mimo że stosowałem się do instrukcji dostarczonych przez BA nie wszystko wyszło tak jak powinno :)

mam ogromną prośbę o sprawdzenie gdzie popełniłem błąd :)

 

1. Zgodnie z instrukcją do garnka 30L wlałem 16 litrów wody. w momencie osiągnięcia 68 stopni wrzuciłem całą śrutę do gara i utrzymywałem temperaturę przez 60 minut na poziomie 66-67c.
2. Następnie podgrzanie całości do 72, próba jodowa i podgrzanie do 76 stopni.
3. Do filtrowania wykorzystałem fermentator z zamontowanym, 80cm wężykiem z oplotu. Całość przeniosłem do pojemnika z wykorzystaniem małego naczynia, odczekałem 20 minut na ułożenie się młóta. Pierwsze 3 litry zostały zwrócone do ponownego filtrowania. 
Filtrując starałem się nie odkrywać młóta,dolewałem kilka razy po 3-4 litry zagotowanej do 70-75 stopni wody. Całość poszła dosyć sprawnie, w między czasie to co odebrałem od razu wlewałem do garnka który stał już na włączonym palniku (żeby zaoszczędzić trochę czasu). finalnie zgodnie z moimi obliczeniami trafiło do garnka 22 litry brzeczki. Myślę że proces filtracji trwał około 30 minut.
4. Całość gotowałem przez 70 minut i zgodnie z instrukcją przeprowadziłem chmielenie.
5.tutaj pojawiło się moje zdziwienie jak po przeniesieniu do pojemnika w którym robiłem chłodzenie (zimna woda w wannie) brzeczki było około 17.5litra.
Czy to możliwe że podczas gotowania odparowało tyle wody? Zdecydowałem się dolać 1.5 litra wody mineralnej.
Dodatkowo sprawdziłem Blg przed zadaniem drożdży które wyniosło tylko 10 BLG (miało być 14 według instrukcji)
Czy popełniłem błąd przy filtracji? czy wlewanie jednorazowo tak dużej ilości wody było błędem?

Pozdrawiam!

 

 

Link to comment
Share on other sites

ile było słodów (chociażby deklarowane przez sprzedawcę)?

duży palnik i szeroki gar i chyba mogłoby tyle odparować

zgaduję że filtrowałeś ciągle, tj. nie mieszałeś młóta w trakcie procesu wysładzania - mogłeś "paść ofiarą" kanalikowania: woda spływała kilkoma wyrobionymi "trasami" zamiast przez całą objętość młóta przez co nie wypłukała wszystkich cukrów. jak wysładzasz ciągle warto co jakiś czas zmieszać wierzchnią warstwę młóta, nie naruszając ułożonego złoża filtracyjnego.

Link to comment
Share on other sites

Za krótkie wysładzanie, temp wody trochę za niska, za mało wysłodzonej brzeczki. Ile zajęło ci jej podgrzewanie do zagotowania w trakcie wysładzania? Myśle że ok 1,5 - 2 godziny czyli opisany ubytek nie dziwi

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Sprawdziłem blg dla wody 20 °C i wygląda na to że mój balligometr wskazuje wartość poniżej 0 - ciężko powiedzieć czy zakłamanie to 2 a może 4 stopnie. W takim przypadku czeka mnie wymiana sprzętu, może warto będzie już kupić Refraktometr(?).

Następnym razem jak zauważę że podczas gotowania odparowuje za dużo wody, to mogę od razu dolewać zagotowaną wodę z czajnika?

 

 

 
 

Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłem blg dla wody 20 °C i wygląda na to że mój balligometr wskazuje wartość poniżej 0 - ciężko powiedzieć czy zakłamanie to 2 a może 4 stopnie. W takim przypadku czeka mnie wymiana sprzętu, może warto będzie już kupić Refraktometr(?).

 

Refraktometr można tanio kupić u naszych chińskich przyjaciół z aliexpress, ale mimo wszystko dobry cukromierz trzeba mieć - sprawdzanie odfermenotwania refraktometrem obarrczone jest dość dużym błędem, balingometr jest tu pewniejszy. Mam aktualnie balingometr z allafrance i działa bez zarzutu, miałem też biowinowski ale karteczka ze skalą w nim się przestawiła i pokazywał maliny zamiast balingów ;)

 

Możesz dolać zimnej wody z kranu zaraz po gotowaniu - od razu przynajmniej trochę schłodzisz brzeczkę. Niby woda z kranu jest "surowa", ale w teorii woda wodociągowa musi spełniać wyższe rygory higieny niż ta butelkowana, więc o ile Twój kran nie jest obrośnięty dziwną naroślą to bym się nie bał - oczywiście dobrze jest wypuścić najpierw trochę wody która się zbuforowała w rurach :D

Link to comment
Share on other sites

Dla pewnosci zapytam: 

 

Fragment

 

"1. w momencie osiągnięcia 68 stopni wrzuciłem całą śrutę do gara"

 

oznacza oczywiscie wsypanie i dokladnie  wymieszanie slodow z woda tak, aby nie bylo kluch? :)

 

Glowa do gory, pierwsze koty za ploty, bedzie lepiej! No i kwestia cukromierza...

Link to comment
Share on other sites

Dla pewnosci zapytam: 

 

Fragment

 

"1. w momencie osiągnięcia 68 stopni wrzuciłem całą śrutę do gara"

 

oznacza oczywiscie wsypanie i dokladnie  wymieszanie slodow z woda tak, aby nie bylo kluch? :)

 

Glowa do gory, pierwsze koty za ploty, bedzie lepiej! No i kwestia cukromierza...

dokładnie tak było :-)

 

co do ilości słodów:

 

  • słód Weyermann® pale ale - śrutowany, 4,5kg
  • słód Weyermann® Caraamber® - śrutowany, 0,3kg

miałem uzyskać 20 litrów piwa, w instrukcji było napisane że po wysładzaniu powinienem mieć 22 litry w garnku i tak było. W sumie jak tak sobie o tym myślę to tak duże odparowanie nie jest złe, następnym razem będę miał przygotowaną zamrożoną wodę która przyśpieszy cały proces chłodzenia  :) 

 

Link to comment
Share on other sites

Poznaj możliwości swojej warzelni, ja już wiem, że dla 20l warek muszę wysładzać do uzyskania 25l brzeczki, gdyż odparowanie mam rzędu 20% ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.