Jump to content

Płatki pszenne/żytnie vs słody żytni i pszeniczny


Bourdell

Recommended Posts

Płatki nie są słodowane, zatem nie mają enzymów. Musisz zatem dobierać tak zasyp aby miał na tyle siłę diastatyczną, aby rozłożyć skrobię zawartą w płatkach na cukry bardziej proste (przykładowo maltoza). Dodatkowo jak płatki nie są błyskawiczne to powinieneś je kleikować aby enzymy miały swobodny dostęp do skrobi.

 

Inna różnica to smak/aromat - z pszenicy oraz żyta możesz wytwarzać różne słody (chociażby carawheat, czy żytni palony).

Edited by Daniel / Gruby Stefan
Link to comment
Share on other sites

A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość?

Link to comment
Share on other sites

A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość?

Właśnie o to mi chodzi.

Link to comment
Share on other sites

Nie czuje się pewnie w tej dziedzinie, ale postaram się jak potrafię. Słodowanie to szereg procesów biochemicznych (np: reakcje Maillarda). Zatem smak i aromat słodów będzie inny aniżeli zbóż niesłodowanych. Żyto ma sporo betaglukanów zatem będzie kisiel (co więcej często nasze babcie używały owsa i żyta do produkcji kisielu :)). Tutaj można poczytać więcej: http://www.piwo.org/topic/6932-zyto-nieslodowane/

I proszę cytujcie posty, wtedy przychodzą powiadomienia :).

Link to comment
Share on other sites

A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość?

 

Robiłem piwa o podobnym zasypie używając zarówno słodu żytniego jak i płatków żytnich. Stosując płatki żytnie otrzymuje się również konsystencję kisielu. W kwestiach smakowych to myślę, że zastosowanie słodu żytniego daje bardziej dosadną ziemistość w smaku, charakterystyczną dla żyta. Nie zgodzę się, że płatki są tańsze. 1 kg słodu żytniego Viking to ok. 3,90 zł. 400 g płatków żytnich błyskawicznych w sklepie to koszt ok. 3 zł.

Polecam wypróbować na płatkach jak i słodzie poniższa recepturę:

http://www.piwo.org/topic/9272-zytnie-ciemne/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

To ja tak z flanki zadam pytanie.

Dla słodu żytniego oczywista jest (dla mnie) przerwa betaglukanowa, żeby nie oszaleć przy filtracji.

Jutro pierwszy raz zamiast słodu, użyje płatków. Czy ta przerwa też pomoże?

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.