Bourdell Posted May 7, 2017 Share Posted May 7, 2017 Jaka jest różnica między nimi w gotowym piwie? Na pewno cenowo płatki wychodzą trochę taniej od słodów kupowanych po 5kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted May 7, 2017 Share Posted May 7, 2017 (edited) Płatki nie są słodowane, zatem nie mają enzymów. Musisz zatem dobierać tak zasyp aby miał na tyle siłę diastatyczną, aby rozłożyć skrobię zawartą w płatkach na cukry bardziej proste (przykładowo maltoza). Dodatkowo jak płatki nie są błyskawiczne to powinieneś je kleikować aby enzymy miały swobodny dostęp do skrobi. Inna różnica to smak/aromat - z pszenicy oraz żyta możesz wytwarzać różne słody (chociażby carawheat, czy żytni palony). Edited May 7, 2017 by Daniel / Gruby Stefan Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted May 7, 2017 Share Posted May 7, 2017 A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bourdell Posted May 8, 2017 Author Share Posted May 8, 2017 A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość? Właśnie o to mi chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 Nie czuje się pewnie w tej dziedzinie, ale postaram się jak potrafię. Słodowanie to szereg procesów biochemicznych (np: reakcje Maillarda). Zatem smak i aromat słodów będzie inny aniżeli zbóż niesłodowanych. Żyto ma sporo betaglukanów zatem będzie kisiel (co więcej często nasze babcie używały owsa i żyta do produkcji kisielu ). Tutaj można poczytać więcej: http://www.piwo.org/topic/6932-zyto-nieslodowane/ I proszę cytujcie posty, wtedy przychodzą powiadomienia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalczyka Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 A jak wygląda sprawa ze smakiiem i gęstością piwa przy płatkach żytnich? Czy słód wnosi dużo inne smaki od płatków, oraz czy płatki żytnie dadzą tą charakterystyczną kisielowość? Robiłem piwa o podobnym zasypie używając zarówno słodu żytniego jak i płatków żytnich. Stosując płatki żytnie otrzymuje się również konsystencję kisielu. W kwestiach smakowych to myślę, że zastosowanie słodu żytniego daje bardziej dosadną ziemistość w smaku, charakterystyczną dla żyta. Nie zgodzę się, że płatki są tańsze. 1 kg słodu żytniego Viking to ok. 3,90 zł. 400 g płatków żytnich błyskawicznych w sklepie to koszt ok. 3 zł. Polecam wypróbować na płatkach jak i słodzie poniższa recepturę: http://www.piwo.org/topic/9272-zytnie-ciemne/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 1, 2018 Share Posted November 1, 2018 To ja tak z flanki zadam pytanie. Dla słodu żytniego oczywista jest (dla mnie) przerwa betaglukanowa, żeby nie oszaleć przy filtracji. Jutro pierwszy raz zamiast słodu, użyje płatków. Czy ta przerwa też pomoże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted November 1, 2018 Share Posted November 1, 2018 Endo-B-glukanaza powinna być też w słodzie jęczmiennym, przynajmniej tych jasnych jak pilzneński. Więc przerwa powinna zadziałać. Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now