19Mateusz87 Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Przeglądając aukcje Allegro natrafiłem na zgrzewarkę do pakowania próżniowego Cena jest atrakcyjna więc zastanawiam się coraz częściej nad zakupem takiego cuda W tym roku chcę założyć własny chmielnik i pomyślałem, że mogę go w dowolny sposób porcjować Jeśli z chmielnikiem nic nie wyjdzie to zawsze mogę porcjować kupiony chmiel Proszę koleżanki i kolegów o opinie do mojego pomysłu oraz inne propozycje wykorzystania takiej zgrzewarki w piwowarstwie domowym Zastanawia mnie również kwestia suszenia chmielu Czy można pakować próżniowo chmiel bez uprzedniego wysuszania go i po czasie odpakować torebkę i chmielić praktycznie świeżym chmielem piwo ? http://www.allegro.pl/item937257466_zgrzewarka_do_foli_pakowania_prozniowego_vacuum.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Czy można pakować próżniowo chmiel bez uprzedniego wysuszania go i po czasie odpakować torebkę i chmielić praktycznie świeżym chmielem piwo ? Na pewno nie. Chmiel świeży w folii zaparzy się, a później pewnie zgnije. Jeśli coś w tym stylu wchodziłoby w grę to mrożenie, ale to darko może więcej na ten temat powiedzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Niemniej jednak do suchego chmielu na pewno się przyda, do słodu niekiedy też. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Według mnie nie pakuje ona próżniowo, a tylko zgrzewa folię. Wieki temu, w czasach licealnych, wysłano mnie na praktyki do mleczarni. Pakowałem m.in. zgrzewarką próżniową. Towar wkładało się do worka, ten do środka zgrzewarki zamykanej hermetycznie. Najpierw usuwała ona powietrze z całej komory i dopiero wówczas zgrzewała. Tutaj nie widzę możliwości automatycznego odessania powietrza z worka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 Jest to tani sprzęt i pewnie dlatego może nie działać tak jak jest to określone w opisie aukcji Sam pomysł wydaje mi się dobry Już wiem, że świeży chmiel może się zaparzyć wiec zostaje tylko suszenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Pakuje to w zasadzie nie najgorzej. Nie wiem czy ten model też tak ma, ale zwykle trzeba mieć do nich specjalne woreczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Tu jest próżniowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 (edited) hmm zgrzewarka miałem taką zwykłą kosztowała ok 200zł, ale wytrzymała tylko rok, ale jak by ktoś chciał mam kontakt z firmą robiącą rękawy do zgrzewarek. ps. strasznie mała moc tych zgrzewarek. Edited March 4, 2010 by kazik Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Podane zgrzewarki nie mają nic wspólnego z pakowaniem próżniowym. One tylko wyciągają częściowo powietrze z woreczka i to nie zawsze skutecznie. Mam taką, ale głównie służy mi do zgrzewania woreczków. Na prawdziwą maszynę to pakowania vacum to trzeba wydać kilka tysięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 5, 2010 Author Share Posted March 5, 2010 A więc to bubel Widziałem też na innych aukcjach urządzenia służące tylko do zgrzewania woreczków Takie coś można już kupić za 10 zł Jeśli efekt jest taki sam to po co przepłacać Dzięki za wszystkie odpowiedzi Dzięki temu zaoszczędziłem znowu kilkadziesiąt złotych Może warto tylko zgrzewać woreczki, świeżość chmielu pewnie w ten sposób i tak będzie zachowana Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 (edited) Na pewno nie. Chmiel świeży w folii zaparzy się, a później pewnie zgnije. Jeśli coś w tym stylu wchodziłoby w grę to mrożenie, ale to darko może więcej na ten temat powiedzieć Nie ma problemu. Cena za paletodobę na pewno będzie końkurencyjna 19Mateusz87, z poważnych sprzętów to polecam coś takiego. Edited March 5, 2010 by darko Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Czyli to jest coś takiego o czym pisałem wcześniej. O ceny lepiej nie pytać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 5, 2010 Author Share Posted March 5, 2010 Czyli to jest coś takiego o czym pisałem wcześniej. O ceny lepiej nie pytać. Masz rację Wena, nie wiem kogo na takie coś stać Chodzi mi praktycznie tylko o szczelne pakowanie surowców Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 To są urządzenia do profesjonalnej produkcji, nie dla domowych wyrobów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 w sumie by wystarczyła zwykłą zgrzewarka i pompa próżniowa. najpierw zagrzewałoby się część wora zostawiając 2 cm żeby wężyk włożyć powietrze odessać i potem zrobić 2 zgrzew. Do próżni może być nawet pompka wodna, taka wyciąga próżnię rzędu kilkunastu mm Hg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Ile taka pompka wyciągnie?. Pakowanie próżniowe ma bardziej zaawansowane działanie. To o czym piszesz to tylko zmniejsza objętość woreczka nic poza tym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 taka pompa potrafi zagotować wodę w 30 stopniach jak jest niska temperatura i dobre ciśnienie wody w instalacji. Nie mówię że to będzie profesjonalnie zapakowane tak jak w urządzeniu za kilka tysi, ale będzie dużo lepiej odpompowane niż w tej maszynce z allegro. A pompka wodna to koszt kilkunastu-kilkudziesięciu złotych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 w sumie by wystarczyła zwykłą zgrzewarka i pompa próżniowa. najpierw zagrzewałoby się część wora zostawiając 2 cm żeby wężyk włożyć powietrze odessać i potem zrobić 2 zgrzew. Do próżni może być nawet pompka wodna, taka wyciąga próżnię rzędu kilkunastu mm Hg. A jak wyciągniesz wężyk? W maszynach do pakowania próżniowego powietrze jest usuwane z opakowania i niewielkiej części jego otoczenia, a dopiero potem zgrzewa się worek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 wiadomo że tu takiej próżni nie zrobisz bo Ci się torebka do wężyka wessie:P czasem jak się trafi gorsze szkło to potrafi się kolba implodować do środka. No wężyk mógłby być z tworzywa i można by go zagrzać razem z workiem:) Nie można za bardzo chmielu odsysać bo niskie ciśnienie może wpłynąć negatywnie na związki zawarte w chmielu i może nawet odparować olejki eteryczne i puścić je do kanalizacji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 jak dlugo mozna przechowywać chmiel pakowany "próżniowo" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 jeśli to było pytanie do mnie to nie wiem:) na pewno dłużej niż zwykły, ale należy się zastanowić czy jest sens trzymać dłużej niż rok. Rok jest po to żeby można było warzyć cały rok, a po co trzymać dłużej niż rok skoro można użyć świeżego chmielu? w każdym razie oprócz zapakowania w worek należy trzymać taki chmiel w ciemności, bo światło powoduje fotolizę alfa-izokwasów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 jeśli to było pytanie do mnie to nie wiem:) . Ogólnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 To dużo taniej i prościej będzie dopełniać azotem. Albo nawet i CO2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 6, 2010 Author Share Posted March 6, 2010 (edited) To dużo taniej i prościej będzie dopełniać azotem. Albo nawet i CO2. Co takie dopełnianie powoduje i jak to zrobić? Edited March 6, 2010 by 19Mateusz87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 Żeby to miało sens i tak trzeba wyciągnąć powietrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now