Jump to content

Własna receptura na piwo.


Recommended Posts

Witam

Z racji iż dużo warek już zrobionych z waszych przepisów i porad, chciałem już prosić myślę o ostatnio pomoc a mianowicie o opinie na temat mojego przepisu na piwko.

Moim zamysłem było otrzymanie piwka w kolorze ciemnobursztynowym o bardzo mocnej goryczce i delikatnej nucie biszkoptu w tle.

 

Na 20 L piwa wyglądało by to w następujący sposób

 

Słody :

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann®  - 5 kg

 

Słód Biscuit 50 EBC - 300g

 

 

Chmiele :

Lubelski - 70 g

Merkur - 30g 

Vanguard - 30g

 

Proces zacierania :

13.5l wody 40 stopni -  podgrzanie pilzneńskiego do 61 stopni, 15 min w 61 stopniach.

45 min w temperaturze 67 stopni.

Dodanie Biscuit i kolejne 20 min w 67 stopniach.

 

Wszystko zostawiam na 15-20 min i  wysładzamy do 20 L

 

Chmielenie :

 

50g Lubelskiego w 5 min gotowania.

30g Merkur i 15g Vanguarda na ostatnie 15 min

 

5 dni przed rozlaniem pozostałe chmiele.

 

 

Prosił bym o informację czy od strony technicznej ma prawo wyjść coś dobrego i mieszczącego się w moich oczekiwaniach.

Oczekiwał bym około 18 BLG po chmieleniu.

Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

Przy tworzeniu receptur staraj się dawać chmiel goryczkowy na goryczke. Bo Lubelski ma mało alfa kwasów i nie opłaca się.

Wrzuć przepis w jakiś kalkulator np na brewness.com.

PS z 5kg słodu nie wyciagniesz 20l 18blg

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dlaczego Biscuit dodajesz na końcu?

Przy zacieraniu w 67o zrób mash-out.

Wysładzając do 20 litrów za nic nie uzyskasz 20 litrów piwa. 

50 gramów chmielu na goryczkę może dać Ci już jakieś trawiaste posmaki.

Jakimi drożdżami chcesz to fermentować?

Link to comment
Share on other sites

Nie lepiej będzie użyć s04? Lubelski na aromat a nie goryczkę. Jak i tak zamawiasz to może domów pare slodow chmielu i zrób bittera. Aha i wysladza sie do pewnego poziomu blg nie do litrów.

Link to comment
Share on other sites

 

Aha i wysladza sie do pewnego poziomu blg nie do litrów.

A to już chyba jak kto woli i jak się komu podoba :D

 

 

ja polecam wysładzanie do objętości no ale warto znać swój proces aby dobrze określić wydajność. 

 

Co jakiś czas kontrolnie mierze ekstrakt brzeczki tylnej ale nie licząc bardziej ekstremalnych warek jest to tylko formalność 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® - 5 kg Słód Biscuit 50 EBC - 300g

 

z tego nie będzie ciemnego bursztynu, w podobnym zasypie robię zwykle IPA więc piwko jest raczej w kierunku jasnego. A i bardzo duży plus za recepturę wypośrodkowaną, już co najmniej się zatarło :D

Link to comment
Share on other sites

Podpowie ktoś co podmienić

Pilzneński zastąp pale ale albo zmieszaj pilzneński z monachijskim.

Do niskiego karmelu (50 EBC) dodaj jeszcze jakiś ciemniejszy jeden albo dwa (150 i 400) - żeby łącznie nie przekraczało 10% zasypu.

Nachmiel na 60 minut odmianą o najwyższym %AA z posiadanych, tak do 20-30 IBU, resztę daj na smak/aromat, żeby podbiło do wartości docelowej.

Użyj kalkulatora online BrewersFriend, żeby ogarnąć możliwe parametry i dobrać ilość drożdży bo z jednej strony nie ma mowy o 20 l 18 BLG z 5 kg słodu, a z drugiej 10g drożdży tych 18BLG by nie przefermentowało poprawnie.

 

Albo prościej: poszukaj sprawdzonych receptur na ESB albo nawet American Amber Ale i uwarz według nich.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.