Jump to content

Palony słód zamiast palonego jęczmienia


coder

Recommended Posts

Chciałbym zrobić Dry Stout, a okazało się, że mam tylko resztkę palonego jęczmienia, natomiast mnóstwo róznych palonych słodów Carafa III, barwiących itd.

Jak sądzicie, czy będzie róznica w smaku (na niekorzyść) jak zastosuję słód palony?

 

Słyszałem anegdotkę, że Guiness na początku wypróbował słód palony black patent i jęczmień palony i nie było różnicy w smaku, więc zaczął używać ten tańszy.

Link to comment
Share on other sites

Gdzieś czytałem, że palony jęczmień daje charakterystyczną goryczkę nie do uzyskania ze słodu.

Ja mam trochę palonego jęczmienia. Jak jesteś zainteresowany to dawaj PW.

Link to comment
Share on other sites

zrobiłem 2 stouty tylko na carafa I II III może w/g ciut mniej posmaków kawowych ale piwo było dobre i się szybko rozeszło nie dając mi czasu na głębszą :lol: analizę.

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Carafę Special reklamują jako dającą się normalnie zadawać od początku zacierania bo nie daje posmaków palonych, ja sugerowałem się tym dodając do Stouta Carafę zwykłą do całego zacierania - żeby te posmaki się pojawiły, i były. Niestety z palonym jęczmieniem nie miałem okazji jeszcze porównać.

Link to comment
Share on other sites

ja kiedyś popełniłem 2 stouty tylko na carafie od początku zacierania i były kwaskowate i gorzkawe posmaki.

Kolejne warki bez palonego jęczmienia z carafą dodaną pod koniec przerwy dekstrynującej były ok

Edited by bnp
Link to comment
Share on other sites

mój znajomy zrobił słód palony ze zwykłego słodu i... ręcznego palnika gazowego :D o efektach jeszcze nie udało nam się przekonać bo kolega od paru dni bezskutecznie próbuje rozlać piwo do butelek

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.