coder Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Chciałbym zrobić Dry Stout, a okazało się, że mam tylko resztkę palonego jęczmienia, natomiast mnóstwo róznych palonych słodów Carafa III, barwiących itd. Jak sądzicie, czy będzie róznica w smaku (na niekorzyść) jak zastosuję słód palony? Słyszałem anegdotkę, że Guiness na początku wypróbował słód palony black patent i jęczmień palony i nie było różnicy w smaku, więc zaczął używać ten tańszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Gdzieś czytałem, że palony jęczmień daje charakterystyczną goryczkę nie do uzyskania ze słodu. Ja mam trochę palonego jęczmienia. Jak jesteś zainteresowany to dawaj PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 (edited) zrobiłem 2 stouty tylko na carafa I II III może w/g ciut mniej posmaków kawowych ale piwo było dobre i się szybko rozeszło nie dając mi czasu na głębszą analizę. Edited March 5, 2010 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Carafę Special reklamują jako dającą się normalnie zadawać od początku zacierania bo nie daje posmaków palonych, ja sugerowałem się tym dodając do Stouta Carafę zwykłą do całego zacierania - żeby te posmaki się pojawiły, i były. Niestety z palonym jęczmieniem nie miałem okazji jeszcze porównać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 CODER próbuj i podziel się doświadczeniem. Każde nowe doświadczenie uczy. Taniej kosztuje uczyć się na cudzych błędach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 (edited) ja kiedyś popełniłem 2 stouty tylko na carafie od początku zacierania i były kwaskowate i gorzkawe posmaki. Kolejne warki bez palonego jęczmienia z carafą dodaną pod koniec przerwy dekstrynującej były ok Edited March 5, 2010 by bnp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 mój znajomy zrobił słód palony ze zwykłego słodu i... ręcznego palnika gazowego o efektach jeszcze nie udało nam się przekonać bo kolega od paru dni bezskutecznie próbuje rozlać piwo do butelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Terry Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 Mz rób i się nie zastanawiaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now