Jump to content

Czy ksylitol jest tak samo słodki jak cukier?


Recommended Posts

Pierwszy raz robie cydr z soku 100% i podczas mierzenia blg stwierdziłem że za kwaśny jest.

Zakupiłem ksylitor aby go dosłodzić.

Czy on jest tak samo słodki jak cukier? Tzn. jeśli do herbaty wsypuję jedną łyżkę cukru to aby osiągnąć taką samą słodycz ksylitolu też tyle?

 

Ile dodajecie tak z ciekawości ksylitolu do soków tłoczonych na litr?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy on jest tak samo słodki jak cukier? Tzn. jeśli do herbaty wsypuję jedną łyżkę cukru to aby osiągnąć taką samą słodycz ksylitolu też tyle?

Literatura podaje, aby stosować go w proporcji 1:1 (tak też go używałem). W moim subiektywnym odczuciu jest trochę mniej słodki.

Link to comment
Share on other sites

Imho to ksylitol niezbyt się nadaje. Jak ktoś go nigdy nie jadł to po paru butelkach cydru będzie miał sraczke

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Kiedyś musi być ten pierwszy raz :D

Link to comment
Share on other sites

Z tego co czytałem - co potwierdzają moje odczucia organoleptyczne - jego slodkosc wynosi 3/4 słodkości cukru.

 

Jeśli cydr jest mocno kwaśny, proponuję dawkę 8-10g/0,5l cydru, żeby uzyskać balans.

Link to comment
Share on other sites

moje doświadczenia z robieniem cydru kartonikowego wskazują że przy 12 g/but cydr robi się wyraźnie słodki, przy dawkach 4-8 g robił się półwytrawny-półsłodki (w moim odczuciu). Przy czym swoje najlepsze kartoniki wówczas robiłem na Rivivie z Biedry, dość nijakiej, nie oszukujmy się, i drożdżach cydrowych marki NoName :)


 

 

No i smak układa się z czasem - po kilku tygodniach w butelkach nawet niedosłodzona wersja łagodniała na tyle, by była smaczna.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Z mojego doświadczenia, Cydr z ok 6g ksyllitolu w pól litrowej butelce raptem przecina lekko wytrawność. Wyczuwalny jest tylko jeżeli ma się porównanie z tym samym cydrem bez ksylitolu. Jeżeli nie, spokojnie można stwierdzić, że to cydr wytrawny bez dodatku cukru niefermentowalnego. Przy czym należy zaznaczyć, że mowa tu o cydrze świeżym, otwartym dwa tygodnie po butelkowaniu. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.