Jump to content

Gar emaliowany

Młody

Recommended Posts

Hejka ;)

Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć gdzie w Warszawie mogę znaleźć garnek emaliowany o pojemności 30-40l.

Żeby nie było tak łatwo, bylem już w kilku sklepach z agd i takich pokroju tesco no i niestety nie posiadają takich pojemności. Również makro odpada bo nie posiadam działalności gospodarczej.

Wielkie dzięki za pomoc :D

Słuchaj jak chcesz odwiedzić makro to mogę Ci pomóc (18 i 19 marca jestem w warszawie i mam kartę) , aczkolwiek nie jestem pewien czy coś będzie.

A tu masz linka do podobno najtańszego (nowego) gara w necie http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/cid,6235,index.html .

Edited by kazik

wydaje mi się że można spróbować na lokalnym bazarku, na Pradze na placu Szembeka albo w hali Mirowskiej, ale pewności nie mam. W Nadarzynie widziałem takie duże garnki ale z kwasówki a i ceny były dość odstraszające. Mi się udało kupić na allegro 29 litrowy garnek severina za 80 złotych. Co prawda z połamaną pokrywką i trochę pobijany ale w końcu to była 1/4 normalnej ceny...

Taki wątek już dzisiaj był.

Przepraszam za off, ale może by gdzieś umieścić "całą" wiedzę o zakupach garów, coby była widoczna dla początkujących, bo ja sam tworzyłem taki wątek w innym dziale.

Hejka :D

Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć gdzie w Warszawie mogę znaleźć garnek emaliowany o pojemności 30-40l.

Żeby nie było tak łatwo, bylem już w kilku sklepach z agd i takich pokroju tesco no i niestety nie posiadają takich pojemności. Również makro odpada bo nie posiadam działalności gospodarczej.

Wielkie dzięki za pomoc ;)

A nie myślałeś o zrobieniu gara z kega 50l? Koszt podobny, a za to naczynie trwałe i daje możliwość rozwoju browaru (wspawanie kranu itp... )

A nie myślałeś o zrobieniu gara z kega 50l? Koszt podobny, a za to naczynie trwałe i daje możliwość rozwoju browaru (wspawanie kranu itp... )

Wręcz niższy bo jak dobrze kupisz keg to w cenie emalii 30L masz stal ko 50L

Należy doliczyć profesjonalny zawór z KO około 30zł. , mufę 4zł, filtrator z np. rurki CU ok.10zł. i koszt wspawania 5zł. W cenie ok. 150zł masz niezniszczalny gar. Odkręcenie kranu bez przelewania zacieru bezcenne. :D

Należy doliczyć profesjonalny zawór z KO około 30zł. , mufę 4zł, filtrator z np. rurki CU ok.10zł. i koszt wspawania 5zł. W cenie ok. 150zł masz niezniszczalny gar. Odkręcenie kranu bez przelewania zacieru bezcenne. :lol:

Wystarczy zwykły zawór do wody za 12zł, mufa akurat kosztowała mnie 7zł, filtrator może być z oplotu 10zł, no i wspawanie mufy... u mnie było to 20zł.

• 4 weeks later...

Podlacze sie do tematu. Udalo mi sie zdobyc za przyslowiowe 2 piwa gar o pojemnosci na oko 12-15L. Do gotowania zacieru to troche malo na pewno, ale mozna juz spokojnie chmielic ekstrakty. W kazdym razie gar jest emaliowany i na dnie oraz na bokach ma kilka odpryskow. Dokladnie jeden o srednicy okolo 3 cm na dnie i ze dwa, trzy mniejsze na bokach. Czy takie odpryski sa w jakis sposob "grozne" dla celow piwowarskich, czy nie ma to znaczenia dla naszej dzialalnosci i moge spokojnie z tego gara kozystac?

Edited by ultima

Podlacze sie do tematu. Udalo mi sie zdobyc za przyslowiowe 2 piwa gar o pojemnosci na oko 12-15L. Do gotowania zacieru to troche malo na pewno, ale mozna juz spokojnie chmielic ekstrakty. W kazdym razie gar jest emaliowany i na dnie oraz na bokach ma kilka odpryskow. Dokladnie jeden o srednicy okolo 3 cm na dnie i ze dwa, trzy mniejsze na bokach. Czy takie odpryski sa w jakis sposob "grozne" dla celow piwowarskich, czy nie ma to znaczenia dla naszej dzialalnosci i moge spokojnie z tego gara kozystac?

Spokojnie używaj, nic nie będzie się działo. Kilkanaście hl zrobiłem w takim garze.