Jump to content

Browar domowy misiów pysiów


Recommended Posts

Pierwszy post na forum, więc dzień dobry wszystkim :)

 

W tym temacie chce zbierać wszystkie użyte receptury (oraz jak mi wyszły), tak, żeby było to dostępne z dowolnego miejsca i była mniejsza szansa, że znikną. Na moment zakładania tego tematu (26 maja 2017) mam za sobą 3 warki, które dla zachowania porządku opiszę w kolejnych postach.

 

Kolejne Warki:

01.05.2017 - Bitter

19.05.2017 - Whisky Stout

21.05.2017 - American Amber Ale
 

Edited by dejson
Link to comment
Share on other sites

Warka #1 Jelonek Bambi (Bitter 11 BLG, 40IBU, 4,2% alk) - warzone 01.05.2017

 

Na podstawie zestawu słodów Pale Ale z Browamatora. Skład:

  • Pale Ale Weyermann 3,8kg
  • Caraell 0,2kg
  • English Goldings 30g
  • Progress 30g
  • Challenger 30g
  • Drożdże Safale S-04

 

Zacierane jednotemperaturowo w 67* przez 60 minut w 14 litrach wody. Po filtracji uzyskałem 22l brzeczki o ekstrakcie 9,5BLG.

 

Chmielenie:

  • English Goldings 20g - 60'
  • Challenger 20g - 60'
  • Progress 20g - 10'
  • Challenger 10g - 10'
  • English Goldings 10g - 0'
  • Progress 10g - 0'

 

Po gotowaniu uzyskałem 18,5l o ekstrakcie 11BLG.

 

Fermentacja - 14 dni w temperaturze 16 stopni

 

Zabutelkowane 16.05.2017 z dodatkiem 65g cukru

 

Wrażenia z 26.05.2017: Piwo złote, mętne. Piana biała, szybko opada ale do końca picia milimetrowa warstwa pozostaje na powierzchni. W zapachu głównie żywica, aczkolwiek z niektórych butelek czuć też zapachy moreli czy brzoskwiń (ciekawe, od czego to zależy :P ). W smaku mocna ziołowa goryczka ale krótka. Bardzo orzeźwiające i pijalne.

Edited by dejson
Link to comment
Share on other sites

Warka #2 Zdechły Szczur (Whisky Stout 12,5 BLG, 32IBU, 5% alk) - warzone 19.05.2017


 


Na podstawie zestawu słodów Whisky Stout z AlePiwo. Skład:


  • Słód wędzony 2kg
  • Słód pale ale 1,5kg
  • Słód monachijski 0,5kg
  • Jęczmień palony 0,35kg
  • Słód czekoladowy 0,2kg
  • Chmiel Marynka 30g
  • Drożdże Safale S-04

Zacierane w 16 litrach wody.


  • 63 stopnie - 30'
  • 72 stopnie - 30'
  • 76 stopni - 5'

Po filtracji uzyskałem 24l brzeczki o ekstrakcie 11BLG.


 


Chmielenie:


  • Marynka 30g - 60'

 


Po gotowaniu uzyskałem 21l o ekstrakcie 12,5BLG.


 


Fermentacja - Planowane 14 dni w temperaturze 19 stopni. Zobaczymy jak wyjdzie


 


Edit: zabutelkowane 6 czerwca z 90g cukru


Edited by dejson
Link to comment
Share on other sites

Warka #3 Cytrusowy Waleń (American Amber Ale 11,5 BLG, 32IBU, 4,6% alk) - warzone 21.05.2017


Na podstawie American Amber Ale autorstwa JackaKocurka. Skład:


  • Słód Pale Ale Weyermann 3kg
  • Słód  monachijski Weyermann 1kg
  • Słód  karmelowy Carabohemiam Weyermann 0,25kg
  • Słód karmelowy Caramunich Weyermann 0,25kg
  • Chmiel Marynka 15g
  • Chmiel Chinook 30g
  • Chmiel Citra 30g
  • Chmiel Amarillo 30g
  • Drożdże Safale US-05

Zacierane jednotemperaturowo w  67 stopniach w 16 litrach wody. Po filtracji uzyskałem 24l brzeczki o ekstrakcie 10BLG.


 


Chmielenie:


  • Marynka 15g - 60'
  • Chinook 20g - 20'
  • Citra 15g - 0'
  • Amarillo 15g - 0'

 


Po gotowaniu uzyskałem 20l o ekstrakcie 11,5BLG.


 


Fermentacja - Planowane 12 dni w temperaturze 19 stopni. Potem cicha 7 dni wraz z resztą chmielu (10g chinook, i po 15g Amarillo i Citra)


 


Edit: zabutelkowane 14 czerwca z dodatkiem 105g cukru


Edited by dejson
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.