Jump to content

Czerwone wheat wine


Recommended Posts

Cześć,

Przymierzam się do receptury czyszczącej magazyn słodów w mojej wiosennej sesji piwowarzenia. Wychodzi mi coś na kształt wheat wine'a 22Blg. PPPP liczy mi ze wstępnej receptury kolor brzeczki na 15EBC. Wymarzyłem sobie głęboką czerwień i trochę teraz brakuje koloru. Widziałem gdzieś na forum, że dobry efekt daje użycie jęczmienia palonego. Jak dołożę w arkuszu 200g prażonego jęczmienia z Optimy, to pokazuje mi kolor 43EBC. Przyjmijmy, że jest to jakaś baza. Planuję to piwo leżakować potem z owocami typu wiśnia, jagoda macerowanymi w "domowej whisky". One powinny dodać coś od siebie, aby czerwień poszła w kierunku burgunda.

Teraz pytanie: W jaki sposób ekstrahować kolor z jęczmienia unikając przejścia do piwa paloności?

Edited by łysy ĄĘ
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.