redachtor Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 Mam pytanie o maksymalny bezpieczny poziom blg butelkowanego piwa. Mam 20 litrów o blg cca 4,5. Plan był taki, żeby na dać dać ok 120 g glukozy. W efekcie to co naleję do butelek będzie miało nieco ponad 5 blg (5,2). Będą granaty czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 Jakie konkretnie piwo i jak zacierane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 Mam pytanie o maksymalny bezpieczny poziom blg butelkowanego piwa. Mam 20 litrów o blg cca 4,5. Plan był taki, żeby na dać dać ok 120 g glukozy. W efekcie to co naleję do butelek będzie miało nieco ponad 5 blg (5,2). Będą granaty czy nie? Chłopie naucz się, że w takim wypadku odpowiedź brzmi "to zależy". Butelkowałem ostatnio 3 piwa. Pierwsze miało 4,5°Blg, drugie 6°Blg a trzecie 8°Blg i granatów się nie spodziewam. A możesz zabutelkować przy 3°Blg i Ci butelki porozrywa. Za mało danych. Jakie drożdże, ekstrakt początkowy, czas i temp. fermentacji itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 ja teraz zlałem IPA które miało 4°Blg ale też granatów się nie spodziewam. Jeśli leżało na cichej i przestało bąbelkować możesz spokojnie lać w butle i wsypać normalnie cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted March 6, 2010 Author Share Posted March 6, 2010 Alt, na wyjściu 12 blg, tydzień burzliwej i 5 blg, dwa tygodnie cichej i taj ka pisałem coś między 4,5 a 4 blg, fermentowane od początku do końca w jakiś 16-17 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 a czy po tych 2 tygodniach wydziela się jeszcze CO2? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted March 6, 2010 Author Share Posted March 6, 2010 rurka ani drgnie od tygodnia. Ale na powierzchni są pojedyńcze, maleńkie skupienia bąbelków. Może ze dwa na cały baniak, takie o średnicy 2-3 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 lej w butelki normalnie i nie ma strachu o granaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 No to ja bym butelkował. Te 120g glukozy powinno być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted March 6, 2010 Author Share Posted March 6, 2010 Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now