lukis Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Witajcie, Jestem po pierwszym warzeniu z brewkitu. Teraz chciałbym zrobić mały krok do przodu i chmielić samodzielnie. Chciałbym uzyskać ok 25 litrów piwa, pytanie ile ekstraktu słodowego powinienem użyć? Czy dobrym wyborem będzie Bruntal Pale Ale? Wzorem ma być Pacific Pale Ale z Artezana Z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Jakie blg planujesz? Ekstrakt Bruntal Pale Ale powinien być odpowiedni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukis Posted June 2, 2017 Author Share Posted June 2, 2017 Przy warzeniu z brewkita Coopers IPA dodałem puszkę bruntala Pale Ale i osiągnąłem BLG 13. Odfermentowało do 1 BLG, nie czuć alkoholu, ale piwo "kopie". Myslę, że takie BLG też chciałbym osiągnąć przy Pale Ale, może nawet trochę wyższe np 16, ale jednocześnie nie chcę więcej alkoholu. Moge to kontrolować wybierając odpowiednie drożdże? Przy IPA użyłem US-05. Z racji tego, że nie mam chłodnicy planuję gotować mniejszą ilość brzeczki i do schłodzenia dać zamarźniętą butelkę wody 6L - taki sposób znalazłem na forum Czy chmielenie w mniejszej ilości brzeczki spowoduje uwolnienie się mniejszej ilości smaków/aromatów i co za tym idzie powienienm użyć więcej chmielu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 (edited) Przy warzeniu z brewkita Coopers IPA dodałem puszkę bruntala Pale Ale i osiągnąłem BLG 13. Odfermentowało do 1 BLG, nie czuć alkoholu, ale piwo "kopie". Myslę, że takie BLG też chciałbym osiągnąć przy Pale Ale, może nawet trochę wyższe np 16, ale jednocześnie nie chcę więcej alkoholu. Moge to kontrolować wybierając odpowiednie drożdże? Przy IPA użyłem US-05. Z racji tego, że nie mam chłodnicy planuję gotować mniejszą ilość brzeczki i do schłodzenia dać zamarźniętą butelkę wody 6L - taki sposób znalazłem na forum Czy chmielenie w mniejszej ilości brzeczki spowoduje uwolnienie się mniejszej ilości smaków/aromatów i co za tym idzie powienienm użyć więcej chmielu? To zależy czy będziesz chmielił z całością ekstraktów czy wlejesz tylko część. Jeśli chcesz słabiej odfermentowane piwo zastanów się nad drożdżami S-04, tylko pamiętaj o niskiej temperaturze fermentacji żeby uzyskać w miarę czysty profil Edited June 2, 2017 by pucekmiszcz Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukis Posted June 2, 2017 Author Share Posted June 2, 2017 (edited) Nie jestem w stanie osiągnąć 15 stopni, w piwnicy mam 19 więc pozostane przy US-05 i 13 BLG. Więc pytanie ile powienienm mieć ekstraktu, aby takie blg osiągnąć? No więc pytanie czy chmielić z całością ekstraktów czy reszte dopiero dodać na końcu ? Edited June 2, 2017 by lukis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 (edited) Przy warzeniu z brewkita Coopers IPA dodałem puszkę bruntala Pale Ale i osiągnąłem BLG 13. Odfermentowało do 1 BLG, nie czuć alkoholu, ale piwo "kopie". Myslę, że takie BLG też chciałbym osiągnąć przy Pale Ale, może nawet trochę wyższe np 16, ale jednocześnie nie chcę więcej alkoholu. Moge to kontrolować wybierając odpowiednie drożdże? Przy IPA użyłem US-05. Z racji tego, że nie mam chłodnicy planuję gotować mniejszą ilość brzeczki i do schłodzenia dać zamarźniętą butelkę wody 6L - taki sposób znalazłem na forum Czy chmielenie w mniejszej ilości brzeczki spowoduje uwolnienie się mniejszej ilości smaków/aromatów i co za tym idzie powienienm użyć więcej chmielu? Więc aby uzyskać takie blg na 25l dał bym jakieś 3 x 1,7kg ekstraktu (będzie trochę więcej niż blg 13). Zastanów się czy wszystkie 3 Pale Ale czy też jakieś konfiguracje z "jasnym" Nie jestem w stanie osiągnąć 15 stopni, w piwnicy mam 19 więc pozostane przy US-05 i 13 BLG. Więc pytanie ile powienienm mieć ekstraktu, aby takie blg osiągnąć? No więc pytanie czy chmielić z całością ekstraktów czy reszte dopiero dodać na końcu ? a jaki masz garnek? Edited June 2, 2017 by Jancewicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 2 x ekstrakt a 1700 plus 500g suchego daje 12 blg, dodając niewiele więcej suchego, otrzymasz 13. Rozpuść ekstrakty w 5 litrach wody, chmiel dodawaj do tych 5 litrów, a przed zadaniem drożdży, uzupełnij 15 litrami czy więcej zimnej wody, zmierz blg, drożdże i finał. Optymalnie byłoby 20+ litrów, normalna warka. Drożdże S-04, choć dla mnie osobiście w przypadku takich lżejszych, jak np. 15 blg dobre efekty dają S-33. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukis Posted June 2, 2017 Author Share Posted June 2, 2017 Garnek mam 40+ L, ale z racji na to, że nie mam chłodnicy muszę zagotować mniej brzeczki, żeby później dodać zamarźniętą wodę na schłodzenie. Jak duży to będzie miało wpływ na nachmielenie? Garczek pożyczyłem więc pytanie w kontekście rady Bogi: czy gotując 15L lub 5L brzeczki i dopełniając poźniej do tej samej ilości uzyskałbym ten sam efekt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Za każdym razem gotuję 5 litrów wody, dodaję wszystkie składniki, a potem uzupełniam zimną i efekty są więcej niż dobre, co więcej dodatek zimnej wody błyskawicznie schładza brzeczkę do wymaganej temperatury, co nie jest aż tak możliwe w przypadku odwrócenia kolejności, tzn. 15 litrów gorącej brzeczki schłodzonej tylko 5, no niech będzie 10 litrami nawet zmrożonej wody. Nie stwierdziłem, żeby zabieg 5 + 15 miał wpływ na chmielenie, niemniej jednak, po ostatnim chmieleniu, chmiel zostaje w kotle, pływając w siateczce na okres dolania zimnej wody i jest wyjmowany i wyciskany dopiero przed zadaniem kremu drożdżowego, dzięki temu jeszcze odrobina smaku chmielu przechodzi do brzeczki, więc nie zdarzyło się,żeby brzeczka po dolaniu wody stała się mało-czytaj nieodpowiednio, nachmielona. Chmiel po skosztowaniu w tych 5 litrach jest delikatnie wyczuwalny, natomiast po dolaniu wody, dzieje się tak jak w przypadku każdego ziela z goryczką, rośnie ona proporcjonalnie do ilości wody, ergo 5 litrowa brzeczka jest słodko-gorzka, po dolaniu wody staje się wytrawno-gorzka; pozwala to oszacować mniej więcej jak zmieni się profil chmielu po okresie leżakowania i refermentacji piwa w butelce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukis Posted June 2, 2017 Author Share Posted June 2, 2017 Dzięki za rady. Jeszcze ostatnia kwestia - chmielenie. Chcę się wzorować na Pacicfic Pale Ale z Artezana. Dam 20 g Chinook na 60min, co wg Brewtarget (przepis APA) powinno dać ok 30 IBU i dalej nie wiem... Nie chcę przesadzić z goryczką bo piwo robię głównie pod żonę, żeby ukoić jej ból związany z bałaganem, który się wiąże z warzeniem (ja lubię bardziej goryczkowe gatunki) Jestem totalnie zagubiony... Z jednej strony na wiki pisze ze 20-30 min chmielimy głównie na aromat, ale pewnie da to też sporo goryczki? Zgodnie z przepisem na Brewtarget na Pale Ale powinienem dać po 15 g na 10 min Cascade i Centennial (zamienię na Pacific Jade) co da dodatkowe 10 IBU więc jestem juz na poziomie 40 (Wzorzec ma 45 IBU) 10-0 na aromat zgodnie z przepisem również po 15 g. Pewnie na aromat dam też na cichą. Przy IPA dałem po 30 g Cidra i Simcoe i dało fajny, ale jednak słaby zapach. Jak to zrobić, żeby miało to ręce i nogi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Duże podobieństwo do oryginału miał Pacific Pale Ale Wihury więc może nim się zasugeruj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Dzięki za rady. Jeszcze ostatnia kwestia - chmielenie. Chcę się wzorować na Pacicfic Pale Ale z Artezana. Dam 20 g Chinook na 60min, co wg Brewtarget (przepis APA) powinno dać ok 30 IBU i dalej nie wiem... Nie chcę przesadzić z goryczką bo piwo robię głównie pod żonę, żeby ukoić jej ból związany z bałaganem, który się wiąże z warzeniem (ja lubię bardziej goryczkowe gatunki) Jestem totalnie zagubiony... Z jednej strony na wiki pisze ze 20-30 min chmielimy głównie na aromat, ale pewnie da to też sporo goryczki? Zgodnie z przepisem na Brewtarget na Pale Ale powinienem dać po 15 g na 10 min Cascade i Centennial (zamienię na Pacific Jade) co da dodatkowe 10 IBU więc jestem juz na poziomie 40 (Wzorzec ma 45 IBU) 10-0 na aromat zgodnie z przepisem również po 15 g. Pewnie na aromat dam też na cichą. Przy IPA dałem po 30 g Cidra i Simcoe i dało fajny, ale jednak słaby zapach. Jak to zrobić, żeby miało to ręce i nogi? Dobrym zwyczajem na przyszłość jest rozpoczęcie planowania chmielenia od zapachu i smaku, później uzupełniasz tyle ile Ci brakuje do pożądanego IBU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukis Posted June 4, 2017 Author Share Posted June 4, 2017 Wspomagając się Brewtarget wymyśliłem coś takiego, proszę o ocenę czy coś z tego wyjdzie 20 g citra na 25 min - 26 IBU 15 g pacific jade na 15 min - 14 IBU 15 g citra na 15 min - 14 IBU 15 g pacific jade na 0 min - 0 IBU 15 g citra na 0 min - 0 IBU 70 g pafic jade na cichą na 4 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted June 4, 2017 Share Posted June 4, 2017 ok jeśli mocno goryczkowe lubisz Ja przy takim blg celował bym w IBU 30-40. Co do smaku / aromatu to powinien być fajny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukis Posted June 5, 2017 Author Share Posted June 5, 2017 Fakt założenie było ok 40 IBU, zmniejszę Citrę 10g 25 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now