Sojer Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 Spieszę donieść, że wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, iż na drugiej edycji Jarmarku św. Wawrzyńca w Nakle nad Notecią przeprowadzę pokaz warzenia. 30.05.2010, Rynek w Nakle Póki co wśród mych współpracowników wygrywa koncepcja portera bałtyckiego, ale chyba zrobię piwo najprostsze, pełne. 100% pilzneńskiego, zacierane w 72 stopniach. Na więcej szczegółów proszę cierpliwie czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 21, 2010 Author Share Posted May 21, 2010 Jak zapowiadałem. 30 maja 2010 r. Nakło nad Notecią, Rynek Jarmark św. Wawrzyńca. Warzenie postaram się rozpocząć o 9.30 (tylko co uwarzyć...) Oprócz warzenia parę innych atrakcji, nieco szczegółów na stronie http://www.muzeum.naklo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 25, 2010 Author Share Posted May 25, 2010 Parę informacji o Jarmarku: http://www.muzeum.naklo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=19:jarmark&catid=7:plan-wystaw&Itemid=9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 JWarzenie postaram się rozpocząć o 9.30 (tylko co uwarzyć...) "Wspólnie uwarzymy Piwo Jarmarczne w stylu tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego." Grodzisza oczywiście Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 A to piwo należy następnie wysłać tu www.grodziskie.pl :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 25, 2010 Author Share Posted May 25, 2010 (edited) A to piwo należy następnie wysłać tu www.grodziskie.pl :rolleyes: No jak dojrzeje to wyślę. Edited May 28, 2010 by Tomek-Pasieka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midriel Posted May 28, 2010 Share Posted May 28, 2010 Będę tam Ale zapowiadają również, iż "Będzie też można posmakować tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego, warzonego na miejscu." Szybki proces dojrzewania?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 28, 2010 Author Share Posted May 28, 2010 Będę tam Ale zapowiadają również, iż "Będzie też można posmakować tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego, warzonego na miejscu." Szybki proces dojrzewania?? No też to wyczytałem, ale nie chce mi się interweniować Pszeniczne będzie (chyba, bo gadzina nie ma gazu, więc wezmę inne - tygodniowe) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midriel Posted May 28, 2010 Share Posted May 28, 2010 Pozwolę sobie w takim razie dostarczyć Ci mojego nowego stouta - ma jeszcze trochę dojrzewania przed sobą, ale ciekawym opinii Do zobaczenia - w końcu będzie okazja się poznać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 28, 2010 Author Share Posted May 28, 2010 Pozwolę sobie w takim razie dostarczyć Ci mojego nowego stouta - ma jeszcze trochę dojrzewania przed sobą, ale ciekawym opinii Do zobaczenia - w końcu będzie okazja się poznać Zrewanżuję się pszenicznym. Oby tylko nie lało z nieba... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midriel Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 No to bylim, zobaczylim, wypilim Dzięki Tomku za wymianę doświadczeń, pysznego pszeniczniaka i mile spędzone niedzielne przedpołudnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 30, 2010 Author Share Posted May 30, 2010 No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić? Dałem jednemu gościowi tuż po przełomie. Skrzywił się, stwierdził, że gorzkie, ale czuć piwem Nic. Chmielenie dokończę w domu, schłodzę i dam drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić? Dałem jednemu gościowi tuż po przełomie. Skrzywił się' date=' stwierdził, że gorzkie, ale czuć piwem Nic. Chmielenie dokończę w domu, schłodzę i dam drożdże.[/quote'] Gorzkie? Przed chmieleniem? Ale najważniejsze, że czuć piwem A logistycznie to pewnie spory problem. Myślę o przewiezieniu gorącej brzeczki. Koledze wylało się 30 l wody w kufrze i było wesoło. Pływały przednie siedzenia. Jeśli to byłaby brzeczka, to nie poradzisz, masz w aucie spontaniczną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 ja kiedyś wiozłem 20 litrów brzeczki na przednim siedzeniu przypięte pasami chlupotało ale ani kropelki nie ulałem. Co prawda nie chce się nagazować ale chyba nie przejażdżka jest przyczyną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 30, 2010 Author Share Posted May 30, 2010 No dobra. Brzeczka się chłodzi, więc trochę napiszę. Do smakowania szło w końcówce chmielenia. W ogóle chmielenie skróciłem o 10 minut, całość przelałem do fermentora i chłodziłem w... fontannie na rynku (zdjęcia później). Warzenie to mój debiut z użyciem taboretu. Rany jakie to cudo!!!! W trakcie chcmielenia odparowało mi dobre 5-8 litrów, więc do domu wiozłem 10 l. Fermentor zamknięty, obstawiony butlą z gazem i skrzynkami, więc nic się nie wylało. Logistycznie poszło. Da się przemieścić bez większych problemów. Jest jeszcze jeden dobry aspekt pokazu. Mam zaproszenie na warzenie w skansenie, do tego pojawia się opcja robienia podpiwków, kwasów chlebowych i (teraz ciekawostka) napoju wyskokowego na bazie soku z brzozy. No. Idę zobaczyć jak się chłodzi i będę szykował drożdże. Dzięki Marcinie za pomoc i miłe spotkanie. Plus dla Ciebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 30, 2010 Author Share Posted May 30, 2010 I fermentuje. A teraz parę zdjęć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JNT Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 Strasznie mi się podoba chłodzenie w fontannie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midriel Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Ło matko! I mnie tam wrzuciłeś? Będę sławny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Cholera jasna, przez sesję na UKW ostatnio tak rzadko używałem komputera że kompletnie to przegapiłem, inaczej wsiadłbym w auto i pomógłbym ci trzymać ten fermentor w fontannie . Planujesz jeszcze gdzieś zorganizować podobną atrakcję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted June 6, 2010 Author Share Posted June 6, 2010 (edited) Planujesz jeszcze gdzieś zorganizować podobną atrakcję? We wrześniu w Osieku nad Notecią. Może w lipcu na targach rolnych w Minikowie (tu zależy czy będę miał piwo do degustacji, bo póki co kiepsko to widzę). Zastanawiam się czy nie uwarzyć 16 czerwca w Nakle na Powiatowym Konkursie "Smaki Krajny i Pałuk" Edited June 6, 2010 by Tomek-Pasieka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 No nic, to będę śledził i jak będzie okazja to na pewno wpadnę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted June 8, 2010 Author Share Posted June 8, 2010 No nic, to będę śledził i jak będzie okazja to na pewno wpadnę Postaram się pamiętać i dam wcześniej znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now