Jump to content

30.05.2010 Pokaz warzenia Nakło nad Notecią

Sojer

Recommended Posts

Spieszę donieść, że wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, iż na drugiej edycji Jarmarku św. Wawrzyńca w Nakle nad Notecią przeprowadzę pokaz warzenia.

30.05.2010, Rynek w Nakle

Póki co wśród mych współpracowników wygrywa koncepcja portera bałtyckiego, ale chyba zrobię piwo najprostsze, pełne. 100% pilzneńskiego, zacierane w 72 stopniach.

Na więcej szczegółów proszę cierpliwie czekać.

• 2 months later...
J

Warzenie postaram się rozpocząć o 9.30 (tylko co uwarzyć...)

"Wspólnie uwarzymy Piwo Jarmarczne w stylu tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego."

Grodzisza oczywiście :D

Będę tam :beer: Ale zapowiadają również, iż "Będzie też można posmakować tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego, warzonego na miejscu." Szybki proces dojrzewania?? :)

Będę tam :) Ale zapowiadają również, iż "Będzie też można posmakować tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego, warzonego na miejscu." Szybki proces dojrzewania?? :)

No też to wyczytałem, ale nie chce mi się interweniować :beer:

Pszeniczne będzie (chyba, bo gadzina nie ma gazu, więc wezmę inne - tygodniowe)

Pozwolę sobie w takim razie dostarczyć Ci mojego nowego stouta - ma jeszcze trochę dojrzewania przed sobą, ale ciekawym opinii :beer: Do zobaczenia - w końcu będzie okazja się poznać :)

Pozwolę sobie w takim razie dostarczyć Ci mojego nowego stouta - ma jeszcze trochę dojrzewania przed sobą, ale ciekawym opinii :) Do zobaczenia - w końcu będzie okazja się poznać :beer:

Zrewanżuję się pszenicznym.

Oby tylko nie lało z nieba...

No to bylim, zobaczylim, wypilim :D Dzięki Tomku za wymianę doświadczeń, pysznego pszeniczniaka i mile spędzone niedzielne przedpołudnie :D

No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić?

Dałem jednemu gościowi tuż po przełomie. Skrzywił się, stwierdził, że gorzkie, ale czuć piwem :D

Nic. Chmielenie dokończę w domu, schłodzę i dam drożdże.

No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić?

Dałem jednemu gościowi tuż po przełomie. Skrzywił się' date=' stwierdził, że gorzkie, ale czuć piwem :)

Nic. Chmielenie dokończę w domu, schłodzę i dam drożdże.[/quote']

Gorzkie? Przed chmieleniem? Ale najważniejsze, że czuć piwem :)

A logistycznie to pewnie spory problem. Myślę o przewiezieniu gorącej brzeczki. Koledze wylało się 30 l wody w kufrze i było wesoło. Pływały przednie siedzenia. Jeśli to byłaby brzeczka, to nie poradzisz, masz w aucie spontaniczną :P

ja kiedyś wiozłem 20 litrów brzeczki na przednim siedzeniu przypięte pasami :P chlupotało ale ani kropelki nie ulałem. Co prawda nie chce się nagazować ale chyba nie przejażdżka jest przyczyną.

No dobra. Brzeczka się chłodzi, więc trochę napiszę.

Do smakowania szło w końcówce chmielenia. W ogóle chmielenie skróciłem o 10 minut, całość przelałem do fermentora i chłodziłem w... fontannie na rynku (zdjęcia później).

Warzenie to mój debiut z użyciem taboretu. Rany jakie to cudo!!!! W trakcie chcmielenia odparowało mi dobre 5-8 litrów, więc do domu wiozłem 10 l. Fermentor zamknięty, obstawiony butlą z gazem i skrzynkami, więc nic się nie wylało.

Logistycznie poszło. Da się przemieścić bez większych problemów.

Jest jeszcze jeden dobry aspekt pokazu. Mam zaproszenie na warzenie w skansenie, do tego pojawia się opcja robienia podpiwków, kwasów chlebowych i (teraz ciekawostka) napoju wyskokowego na bazie soku z brzozy.

No. Idę zobaczyć jak się chłodzi i będę szykował drożdże.

Dzięki Marcinie za pomoc i miłe spotkanie. Plus dla Ciebie.

Cholera jasna, przez sesję na UKW ostatnio tak rzadko używałem komputera że kompletnie to przegapiłem, inaczej wsiadłbym w auto i pomógłbym ci trzymać ten fermentor w fontannie ;) . Planujesz jeszcze gdzieś zorganizować podobną atrakcję?

Planujesz jeszcze gdzieś zorganizować podobną atrakcję?

We wrześniu w Osieku nad Notecią.

Może w lipcu na targach rolnych w Minikowie (tu zależy czy będę miał piwo do degustacji, bo póki co kiepsko to widzę).

Zastanawiam się czy nie uwarzyć 16 czerwca w Nakle na Powiatowym Konkursie "Smaki Krajny i Pałuk"

Edited by Tomek-Pasieka