Jump to content

Napowietrzanie przed butelkowaniem


Recommended Posts

Czytając trochę o piwie Xyauyù z Birra Baladin (Barley Wine), zastanawiałem się nad lekkim zapożyczeniem części procesu. Piwowar wspomina, że wyjątkowy smak piwo zawdzięcza aromatom utlenienia, uzyskanym dzięki zadbaniu w procesie o wysoki poziom natlenienia piwa.

Właśnie tą część chciałem zapożyczyć przy tworzeniu Barley Wine. Wiadomo że natlenienie nie jest pożądane, jednak w długo lezakowanym piwie potrafi dać fajne efekty.

Pytania jakie się nasuwają:

Czy ktoś eksperymentował z dodatkowym natlenianiem piwa oraz czy dało to dobre rezultaty po długim leżakowaniu?

Link to comment
Share on other sites

Z czasem utlenienie i tak się pojawi. Jak wiesz efekty utlenienia mogą być różne. W mocnych piwach fajnie jak pójdzie w takie suszone owoce ( mi to się ze śliwkami suszonymi kojarzy)

Ale przy takim natlenianiu na szybko jest duża szansa że pojawią się te niepożądane efekty utlenienia.

Z drugiej strony Twoje piwo Twoje ryzyko Twój eksperyment ;)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Nie zgodzę się, że utlenienie i tak się pojawi - jasne, tlen z butelki prędzej czy później coś utleni... ale możliwe, że chodzi o jego ilość - być może chodzi właśnie o intensywność aromatów utlenienia... 

 

A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? 

Link to comment
Share on other sites

Nie zgodzę się, że utlenienie i tak się pojawi - jasne, tlen z butelki prędzej czy później coś utleni... ale możliwe, że chodzi o jego ilość - być może chodzi właśnie o intensywność aromatów utlenienia... 

 

A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? 

http://www.piwo.org/topic/516-utlenienie-piwa/?p=6065

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Że się utleni to wiadoma sprawa, chodzi tutaj o ponadprzeciętne utlenienie, tak żeby piwo epatowało efektami utlenienia, miejmy nadzieję pozytywnymi.

 

Prawdopodobnie zaryzykuję 1/4 warki natleniając dodatkowo. Będę mógł porównać efekty (nie prędko niestety :(), zmniejszając straty w razie nieudanego eksperymentu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia?

 

Będzie waliło mokrym kartonem i po wypiciu 2-3 piw nie będzie Ci się chciało sikać. Nie polecam takiego zabiegu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.