Sabo Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 Witajcie, posiadam następujące fermentatory: -2 x Ferementator 33 L z kranikiem i rurką fermentacyjna -1 x Fermentator 30 L z kranikiem, ale bez rurki jeśli mam piwo w np. jednym fermentatorze z rurką, i po burzliwej ( np 7 dniach ) jak wygladą przelanie na cichą? dodaję jakiegoś cukru, czy coś? I czy ten fermentator na cichą musi mieć rurke fermentacyjna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 Nie dodajesz żadnego cukru na cichej, młode piwo ma się wyklarować i dofermentować spokojnie do końca, chyba nie chcesz mieć drugiej burzliwej. Przelewasz z nad osadu. Ja nie używam rurki, zamykam szczelnie fermentator na cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekam Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 Jak kiedyś używałem standardowe fermentatory to zamiast rurki zatykałem tą dziurkę w deklu kawałkiem watki i mocno zamykałem pokrywę. Wg mnie rurki nie są wogóle potrzebne w piwowarstwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 Witajcie, posiadam następujące fermentatory:-2 x Ferementator 33 L z kranikiem i rurką fermentacyjna -1 x Fermentator 30 L z kranikiem, ale bez rurki jeśli mam piwo w np. jednym fermentatorze z rurką, i po burzliwej ( np 7 dniach ) jak wygladą przelanie na cichą? dodaję jakiegoś cukru, czy coś? I czy ten fermentator na cichą musi mieć rurke fermentacyjna? Tak jak napisali koledzy wcześniej, przelej z nad osadów do drugiego fermentora. Zamknij szczelnie, może być z rurką, wtedy zalej rurkę wodą. Napisz jeszcze jak planujesz dodać surowca do refermentacji. Jeżeli będziesz sypał do butelek, to możesz założyć reduktor osadów i odejdzie ci jedno przelewanie. Oczywiście bez reduktora też da radę, z brewkita dużo syfu nie ma. Jeżeli chciałbyś reduktor osadów oddam darmo, nigdy nie używany. Kontakt na PW Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabo Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 sprawdziłem ile blg jest w tym brown ale, wychodzi mi że 3,5 blg, a na stacie było 12. Rozumiem ze przelewać na cichą, ale jak? mogę poprostu przechylić wiadro i pomału zlać z nad osadu? Nie posiadam tej rurki do zlewania, co najwyżej mogę do castoramy skoczyć po jakąś zwyczajną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Cześć. Nie posiadam tej rurki do zlewania, co najwyżej mogę do castoramy skoczyć po jakąś zwyczajną. Skocz do Castoramy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabo Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 Się robi Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Po fermentacji burzliwej piwo powinno mieć jak najmniejszy kontakt z powietrzem, nie powinno być napowietrzane, wiec lej przez wężyk o nie wielkim fi i z małej wysokości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now