Thorime Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 Witam, Robiłem cydr z soku mętnego z kartonów 3 i 5 litrowych, tych marketowych. Fermentował 3 tygodnie, potem przelałem na cichą aby się wyklarował. Po kolejnych 14 dniach w tym 7 z żelatyną dalej nie był klarowny. Stwierdziłem, że taki jego urok i zabutelkowałem. Po 4 dniach zaczął się klarować i teraz po 7 dniach mam centymetr osadu w butelkach. Pytanie: Czy ktoś stosował już taką metodę aby otworzyć wszystkie butelki, przelać do wiadra i wyklarować jeszcze przez ok 2 tygodnie? Jestem pewien, że po dwóch tygodniach będzie klarowny i odgazowany, wtedy będę mógł przeprowadzić ponowną refermentację. Czy to może się udać, nie zepsuje się? Nie mogę zaakceptować tego zmętnienia po otwarciu butelki, teraz jest jeszcze mało gazu i podnosi się pełno osadów, a po pełnej refermentacji będzie podnosiło się jeszcze więcej mętów z dna Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 (edited) W teorii powinno się bez problemu udać, największym problemem chyba będzie oksydacja, chociaż na cydrach to ja się słabo znam i może w cydrach to nie aż taki problem jak w piwie. Edited June 10, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 Widziałem filmik jak gościu butelki do góry nogami trzymał. Butelka z zamknięciem na zatrzask. Otwierał na pół sekundy i mu mętne wyleciało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted June 11, 2017 Share Posted June 11, 2017 (edited) Zawsze bedziesz miał coś (drożdze) w butelce. Jak bedziesz rozlewał jeszcze raz, bedzie wiecej O2 w cydru. Nie jest duży problem, bo cydr nie ma chmiel i sok nie jest delikatny jak słód, ale do piwo to bedzie tragedia. Edited June 11, 2017 by BretBeermann Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorime Posted June 11, 2017 Author Share Posted June 11, 2017 (edited) Do drożdży po refermentacji jestem przyzwyczajony, obawiam się tylko tego natlenienia. Chyba zaryzykuję, choć nie jestem jeszcze do końca przekonany. Dziękuję wszystkim za porady. Edited June 11, 2017 by Thorime Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now