Jump to content

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym stworzyć piwo typu AIPA z dodatkiem owoców typu ananas, pomarańcza, mango. Mój pomysł na niego to mianowicie:

 

Zestaw surowców:

  • Słód Pale Ale 6,0kg

  • Słód Monachijski typ I 0,7kg

  • Słód Cara Crystal 0,3kg

  • Chmiel Cascade 90g 

  • Chmiel Willamette 60g 

  • drożdże górnej fermentacji Mangrove Jack's US WEST COAST M44 - dwa opakowania

 

Zamysłem moim jest aby po burzliwej fermentacji podzielić młode piwo na dwa pojemniki fermentacyjne, każdy po około 12 litrów. Pierwszą połowę pozostawić na cichą fermentację jako piwo bazowe (typowe AIPA), natomiast do drugiej części dodać zmiksowane owoce typu ananas, mango, pomarańczę (zmiksowane owoce planuję pierw zamrozić a przed dodaniem do piwo rozmrozić). Zblendowane owoce planuję wlać na dno fermentora (czy zmiksowane owoce należy pierw wysterylizować poprzez zagotowanie?) następnie wolno wlać młode piwo, tak by owoce znajdowały się na dole naczynia by smak i zapach nie uciekł przez rurkę fermentacyjną a rozpuścił się w piwie. Dla podbicia wyraźności smaku owoców myślę żeby dodać około 50-80 g ksylitolu.

 

Proszę o opinie czy pomysł na drugie piwo ma prawo się udać lub czy sugerujecie coś zmienić?

 

Link to comment
Share on other sites

Witam Zrobiłem coś bardzo podobnego z moim zdaniem niezłym efektem Na fermentację cichą dodałem zmiksowane i zamrożone owoce ananasa, mango i pomarańcza. Nie pasteryzowałem ich w żaden sposób. Zlałem piwo na zamrożone owoce. Na ostatnie 5 dni cichej dałem chmiel na zimno. Ksylitol dodałem w ilości 200g na jakieś 22l piwa przy rozlewie. Dość mocno podbija to słodycz, teraz dodałbym chyba troszkę mniej. Powiem tak piwo od razu po nagazowaniu było jak dla mnie naprawdę dobre. Aromat świetny, a w smaku dużo owoców. Niestety szybko znika z czasem. Trzeba szybko pić Jeśli chcesz jakieś bardziej szczegółowe informacje to pisz.

Link to comment
Share on other sites

Aromat świetny, a w smaku dużo owoców. Niestety szybko znika z czasem. Trzeba szybko pić Jeśli chcesz jakieś bardziej szczegółowe informacje to pisz.

 

Dzięki za odpowiedz. Zgodnie z twoja propozycja mam kilka pytań, wiec zamieszczę je poniżej:

1. Masz na myśli ze po otwarciu piwa zapach i smak owoców szybko ulatnia się?

2. Na jak długo zostawiłeś piwo na cichej fermentacji? Podejrzewam ze z owoców do piwa dojdzie fruktoza wiec fermentacja powinna ruszyć na nowo.

3. Do ilu Blg udało ci się odfermentowac piwo? Patrząc na mój plan startowe Blg powinno być miedzy 15 a 17 blg, po fermentacji burzliwej powinno dojść do 3-4 Blg, dodając owoce podbije się podejrzewam do 10 Blg.

4. Czy piwo jest mętne?

5. W jakiej temperaturze pozostawiłeś piwo na cichej fermentacji?

6. Ile dałeś owoców do swojego piwa?

Link to comment
Share on other sites

Chodzą słuchy, że zblendowana pulpa to dramat przy filtracji przed rozlewem. Ja bym pokroił te owoce w jakieś mniejsze kostki, wrzucił do przemrożenia i potem zlał na to piwo po burzliwej.

Link to comment
Share on other sites

 

Aromat świetny, a w smaku dużo owoców. Niestety szybko znika z czasem. Trzeba szybko pić Jeśli chcesz jakieś bardziej szczegółowe informacje to pisz.

 

Dzięki za odpowiedz. Zgodnie z twoja propozycja mam kilka pytań, wiec zamieszczę je poniżej:

1. Masz na myśli ze po otwarciu piwa zapach i smak owoców szybko ulatnia się?

2. Na jak długo zostawiłeś piwo na cichej fermentacji? Podejrzewam ze z owoców do piwa dojdzie fruktoza wiec fermentacja powinna ruszyć na nowo.

3. Do ilu Blg udało ci się odfermentowac piwo? Patrząc na mój plan startowe Blg powinno być miedzy 15 a 17 blg, po fermentacji burzliwej powinno dojść do 3-4 Blg, dodając owoce podbije się podejrzewam do 10 Blg.

4. Czy piwo jest mętne?

5. W jakiej temperaturze pozostawiłeś piwo na cichej fermentacji?

6. Ile dałeś owoców do swojego piwa?

 

Po kolei :)

1. Mam na myśli, że jak piwo leży w piwnicy kilka miesięcy to czuć znaczny spadek aromatu. U mnie po 3 miesiącach jest znacznie słabiej co nie znaczy że jest niedobre, przeterminowane. Nadal piję z przyjemnością ale to już nie to.

2. Tak fermentacja ruszyła na nowo, na cichej z owocami pozostawiłem na 2 tyg. (można trochę więcej).

3. Ja miałem 13 BLG zeszło mi do 2 BLG, po czym dodałem do rozlewu 200g ksylitolu.

4. Piwo jest raczej klarowne, może troszkę zmętnione jak to z domowymi bywa.

5. Na cichej fermentacji miałem temperaturę 17-18 C przed rozlewem zmniejszyłem do 10C na jeden dzień żeby opadły wszystkie resztki owoców.

6. Już po obraniu i zblendowaniu wyszło 0,7kg mango, 1kg ananasa i 0,5kg jakiejś słodkiej odmiany pomarańczy.

 

Do tego dodałem chmiel na zimno vic secret. Fajnie się skomponował.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.