Jump to content

Fruit Ale - dylematy, dylematy


Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

W sobotę uwarzyłem NE IPA z myślą o przetestowaniu nowych drożdżaków FM55 Zielone Wzgórza.

Zasyp był tak pomyślany, żeby z wysłodzin zrobić cienkusza Fruit Ale'a na tych drożdżach.

 

I teraz konkretnie. Cienkusz wyszedł 10 Blg w ilości 20 l (zaszczepione ok 0,6 l ze startera). Problem polega na tym, że z tej dziesiątki chciałbym odzyskać gęstwą.

Stąd pytanie czy jeśli 0,8 l pulpy z mango i papaji dodam na cichą to czy nie będzie to nazbyt ryzykowne posunięcie (wojny nie ma - granaty nie potrzebne ;)).

Jest jeszcze pomysł, żeby po zlaniu na cichą odzyskać trochę gęstwy do kolejnej warki a część dodać razem z pulpą...

 

Co myślicie?

Piwo w zamyśle ma być mętne (zresztą nie sądzę, żeby pulpa pomogła w klarowaniu :P ) więc...

 

Jeśli nie mam rację proszę o wyprostowanie moich pokręconych pomysłów, ew. jakieś sugestie.

W zasadzie mógłbym z IPY zbierać gęstwę ale plan jest żeby dodać 200 g chmielu na cichą, a z moim szczęściem to na bank zakażę jak zacznę przemywać i przelewać drożdżaki. :wallbash:

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich!

 

W sobotę uwarzyłem NE IPA z myślą o przetestowaniu nowych drożdżaków FM55 Zielone Wzgórza.

Zasyp był tak pomyślany, żeby z wysłodzin zrobić cienkusza Fruit Ale'a na tych drożdżach.

 

I teraz konkretnie. Cienkusz wyszedł 10 Blg w ilości 20 l (zaszczepione ok 0,6 l ze startera). Problem polega na tym, że z tej dziesiątki chciałbym odzyskać gęstwą.

Stąd pytanie czy jeśli 0,8 l pulpy z mango i papaji dodam na cichą to czy nie będzie to nazbyt ryzykowne posunięcie (wojny nie ma - granaty nie potrzebne ;)).

Jest jeszcze pomysł, żeby po zlaniu na cichą odzyskać trochę gęstwy do kolejnej warki a część dodać razem z pulpą...

 

Co myślicie?

Piwo w zamyśle ma być mętne (zresztą nie sądzę, żeby pulpa pomogła w klarowaniu :P ) więc...

 

Jeśli nie mam rację proszę o wyprostowanie moich pokręconych pomysłów, ew. jakieś sugestie.

W zasadzie mógłbym z IPY zbierać gęstwę ale plan jest żeby dodać 200 g chmielu na cichą, a z moim szczęściem to na bank zakażę jak zacznę przemywać i przelewać drożdżaki. :wallbash:

 

Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...?   :facepalm:

Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst...   :eusathink:

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...?   :facepalm:

Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst...   :eusathink:

 

 

Coś tam wiem. 

Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście.

 

Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy  :wallbash: i fakt wychodzi niezbyt logicznie. 

 

Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak.

Edited by hedgehog
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...?   :facepalm:

Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst...   :eusathink:

 

 

Coś tam wiem. 

Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście.

 

Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy  :wallbash: i fakt wychodzi niezbyt logicznie. 

 

Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak.

 

 

Ja dodawałem na burzliwą. Przelewanie to nie jest za super pomysł takiego piwa ale może spróbować jak wyjścia nie masz i tyle. Zlej jeden słoik drożdży pozostałą gęstwę zostaw razem z piwem. Druga spraw jeżeli to faktycznie są Vermont Ale to drożdże będą pływać jako zawiesina w piwie - mało będzie na dnie większość zostanie przelana razem z piwem. Więc technicznie powinny sobie poradzić z fermentacją dodatkowych cukrów.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...?   :facepalm:

Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst...   :eusathink:

 

 

Coś tam wiem. 

Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście.

 

Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy  :wallbash: i fakt wychodzi niezbyt logicznie. 

 

Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak.

 

 

Ja dodawałem na burzliwą. Przelewanie to nie jest za super pomysł takiego piwa ale może spróbować jak wyjścia nie masz i tyle. Zlej jeden słoik drożdży pozostałą gęstwę zostaw razem z piwem. Druga spraw jeżeli to faktycznie są Vermont Ale to drożdże będą pływać jako zawiesina w piwie - mało będzie na dnie większość zostanie przelana razem z piwem. Więc technicznie powinny sobie poradzić z fermentacją dodatkowych cukrów.

 

 

Dzięki. W sumie to jest to test. Jak będę musiał wylać to przeżyję. Jednakże wolałbym nie utylizować w kanale nawet części sobotniego biegania przy garnkach.

 

 

 

z ciekawości, jaki ekstrakt miała ta NE IPA że cienkusz wyszedł aż 10 BLG?

17,2 Blg. 

Zaraz ktoś mnie zbeszta pewnie ale część brzeczki przedniej połączyłem z końcówką wysładzania, a później dolałem wody  :naughty: i stąd cienias 10 Blg.

IPA to koniec brzeczki przedniej i późniejsze wysładzanie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.