Jump to content

Zacieranie- problem logistyczny.


Recommended Posts

Witam.

Wstaje człowiek o 5 rano bierze wolne w pracy żeby pogotować trochę zupy i co odkrywa po wyciągnięciu swojej ukochanej z szafy ?

Ma dziurę :( 

Oczywiście chodzi mi o mój garnek 30l.

I tutaj pytanie nie chce marnować dnia i nie ugotować nic :) 

Czy jeśli zatrę słód w 2 garach po 10l i wysłodzę do blg wyższego niż zakładane w piwie by później dolać wody mineralnej z biedronki (5l Baniak)

zrobię ogromną krzywdę napojowi ? 

Oczywiście wiem że jest to 2x więcej roboty z zacieraniem.

Dodatkowo chmielenie w 2x 10l garnkach po równo chmielu do każdego.

Ma szansę się udać ? 

Link to comment
Share on other sites

Jasne, że ma szansę. Z tego co rozumiem to również będziesz gotował bardziej gęstą brzeczkę. Pamiętaj, że przy większej gęstości brzeczki izometryzacja zachodzi słabiej i powinieneś trochę więcej chmielu sypnąć. Powodzenia.

Link to comment
Share on other sites

Bez najmniejszego problemu.

Słody zostały rozsypane po równo na dwa garnki, zacieranie przeszło bez najmniejszych problemów, jedyne na co trzeba bardzo uważać słód podczas zacierania był bardzo gęsty, trzeba często przemieszać żeby nie przypalić garnka ;) 

Wysładzanie to już sama przyjemność, wysłodzone było do większego BLG niż zakładałem aby uzupełnić brzeczkę do pożądanej ilości wodą przegotowaną.
Co za tym idzie Belgian IPA już elegancko pracuje w fermentorze :) finalne BLG w 20 stopniach Celsjusza jak pod klucz 12 :)

Dziękuje po raz kolejny za pomoc ;)

Podeślijcie Panowie adres na PW uraczę was małym co nieco za pomoc ;) a nie tylko piwko robię ;>  

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.