Jump to content

Belgian pale ale Słabe odfermentowanie


Recommended Posts

Witam. 17 czerwca warzyłem Belgian Pale Ale według receptury Pani Doroty Chrapek. Zacieranie 64 stopnie przez 20 minut i 72 stopnie przez 45. Refraktometr pokazał 12,5 brix. Wczoraj postanowiłem piwo zlać na cichą i podczas pomiaru ballingometr wskazał 5,5, a refktometr 8. Fermentowane gęstwą FM20 Białe walonki. Czy jest to normalne odfermentowanie przy takim zacieraniu? bo jednak trochę się wystraszyłem, że tak słabo odfermentowało po takim czasie.

Link to comment
Share on other sites

No jak dla mnie słabo odfermentowało, zakładam że to nie koniec roboty, tylko drożdże stanęły. Niestety niektóre belgi potrafią stanąć przed dojedziemy wszystkich cukrów, szczególnie jeśli było ich mało lub temperatura nie była odpowiednio kontrolowana.

Możesz spróbować trochę wzburzyć drożdże i przenieść wiadro do najcieplejszego miejsca jakie masz w domu i spróbować zmierzyć ekstrakt za jakiś tydzień.

Jeśli zacznie spadać to czekaj, aż się ustabilizuje, jeśli nie ruszy się to możesz próbować butelkować z nastawieniem na potencjalne granaty i szybkie spicie - po nagazowaniu możesz schować piwa w jakieś chłodne miejsce, to opóźni produkcję dwutlenku, choć drożdże czasami potrafią na refermentacji odżyć i dać w ciągu mniej niż 2 tygodni piwo z gushingu.

Link to comment
Share on other sites

  1. Co to za receptura?

8 brix końcowe to 4,5 blg. Wyznaję zasadę, że jak mierzę początkowo refraktometrem, to na koniec też i wrzucam do kalkulatora.

Skoro zeszło do 4,5 blg to masz odfermentowanie 62% - tragedii nie ma.

Moim zdaniem dałeś drożdżom za mało czasu, mierzyłeś w ogóle blg w odstępie kilku dni? Skąd wiesz, że nie spada? 

Link to comment
Share on other sites

 

  1. Co to za receptura?
  2. 8 brix końcowe to 4,5 blg. Wyznaję zasadę, że jak mierzę początkowo refraktometrem, to na koniec też i wrzucam do kalkulatora.
  3. Skoro zeszło do 4,5 blg to masz odfermentowanie 62% - tragedii nie ma.
  4. Moim zdaniem dałeś drożdżom za mało czasu, mierzyłeś w ogóle blg w odstępie kilku dni? Skąd wiesz, że nie spada? 

 

Wszystko zawarłem w swoim poście. Nie mierzyłem wcześniej blg. 

Link to comment
Share on other sites

Który to jest pasaż drożdży? U siebie miałem jakąś dziwną sytuację z tym szczepem. Pierwsze 3 wity, przy identycznym zacieraniu w Speidelu, odfermentowały do chyba 2.5, kolejne 2 już do 4. Gęstwę używałem zawsze świeżą, max tygodniową. 

Link to comment
Share on other sites

Który to jest pasaż drożdży? U siebie miałem jakąś dziwną sytuację z tym szczepem. Pierwsze 3 wity, przy identycznym zacieraniu w Speidelu, odfermentowały do chyba 2.5, kolejne 2 już do 4. Gęstwę używałem zawsze świeżą, max tygodniową. 

To jest drugie piwo na tych drożdżach,  witbier zjechał również do 2,5. Jeszcze planuje zrobić na nich Belgian Speciality Ale 18 blg,  mam już nawet surowce i sie okaże co drożdże potrafia zrobic z takim ekstraktem. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.