pietros Posted July 26, 2017 Share Posted July 26, 2017 Po raz kolejny chciałbym poprosić Was o pomoc. Chciałbym uwarzyć FES z ekstraktów. Mam już zestaw w postaci: BA Prawdziwy Stout: - ekstrakt jasny płynny 1,7kg - ekstrakt ciemny płynny 1,7kg - jęczmień palony 0,3kg - chmiel English Golding 30g 4,7%AK - drożdże S-04 1 opakowanie dodatkowo: - ekstrakt żytni płynny 1,2kg - cukier brązowy 0,5kg - chmiel Lubelski 25g 2,4-4,0% AK - drożdże S-04 1 opakowanie Z tego co wyliczyłem powinienem otrzymać z tego 20l o ekstrakcie 17,5°Blg. Chmieląc samym English Golding z zestawu BA wg. kalkulatora otrzymam tylko ~14IBU, co chyba jest trochę za mało jak na FES? Czy mogę wykorzystać jeszcze Lubelski który posiadam? Ile dodać i na jak długo? Może dokupić jeszcze jakiś chmiel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted July 27, 2017 Share Posted July 27, 2017 Po raz kolejny chciałbym poprosić Was o pomoc. Chciałbym uwarzyć FES z ekstraktów. Mam już zestaw w postaci: BA Prawdziwy Stout: - ekstrakt jasny płynny 1,7kg - ekstrakt ciemny płynny 1,7kg - jęczmień palony 0,3kg - chmiel English Golding 30g 4,7%AK - drożdże S-04 1 opakowanie dodatkowo: - ekstrakt żytni płynny 1,2kg - cukier brązowy 0,5kg - chmiel Lubelski 25g 2,4-4,0% AK - drożdże S-04 1 opakowanie Z tego co wyliczyłem powinienem otrzymać z tego 20l o ekstrakcie 17,5°Blg. Chmieląc samym English Golding z zestawu BA wg. kalkulatora otrzymam tylko ~14IBU, co chyba jest trochę za mało jak na FES? Czy mogę wykorzystać jeszcze Lubelski który posiadam? Ile dodać i na jak długo? Może dokupić jeszcze jakiś chmiel? Przelicz w kalkulatorze, ale obawiam się że i tak będzie za mało. Przydałby się jakiś chmiel goryczkowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted July 27, 2017 Share Posted July 27, 2017 Uważałbym na ten ekstrakt żytni - na jednej z grup piwowarskich była dyskusja o dodaniu 0,7kg do RISa, z finalnym efektem "Smakuje jak wyciąg z pumpernikla. Kwaśny, ziemisty i do bólu zytni". No ale przydałaby się jeszcze opinia kogoś bardziej doświadczonego w ekstraktach - powtarzam com słyszał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietros Posted July 27, 2017 Author Share Posted July 27, 2017 Przelicz w kalkulatorze, ale obawiam się że i tak będzie za mało. Przydałby się jakiś chmiel goryczkowy. Ok. Powrzucam w kalkulator i zobaczę co wyjdzie. Czy na goryczkę marynka może być? Czy może jakiś inny? Na razie dobór chmielu, to dla mnie trochę spacer we mgle. Uważałbym na ten ekstrakt żytni - na jednej z grup piwowarskich była dyskusja o dodaniu 0,7kg do RISa, z finalnym efektem "Smakuje jak wyciąg z pumpernikla. Kwaśny, ziemisty i do bólu zytni". No ale przydałaby się jeszcze opinia kogoś bardziej doświadczonego w ekstraktach - powtarzam com słyszał. Trochę mnie tym zmartwiłeś. W takim razie co z takimi przepisami: https://browamator.pl/ba-prawdziwe-zytnie-ciemne-13-5-zestaw-na-20-l,3,32,4616? Tam są dwa takie ekstrakty (domyślam się, że razem 2,4kg) w tym jeden ciemny na 20l. To powinno smakować jak śmierć i zniszczenie... W zapachu ten ekstrakt jest całkiem przyjemny, nic nie wskazuje, że mogłoby być z nim coś nie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted July 27, 2017 Share Posted July 27, 2017 (edited) Znalazłem wspomnianą dyskusję (co prawda nie z grupy fejsowej, ale tu na forum): http://www.piwo.org/topic/24178-odkwaszenie-%C5%BCytniego-stouta-przed-rozlewem/ Jak pisałem - osobiście nie miałem styczności z takim ekstraktem, być może znaczenie ma czy jest jasny czy ciemny (i jakiego pochodzenia był ten z dyskusji powyżej). Być może do wątku dołączy ktoś kto używał ekstraktów żytnich. Podeślij jeszcze info (linka do sklepu?) jaki masz konkretnie ten ekstrakt. Edited July 27, 2017 by marek- Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietros Posted July 27, 2017 Author Share Posted July 27, 2017 To jest ten ekstrakt: https://browamator.pl/ekstrakt-slodowy-zytni-w-syropie-jasny-1-2-kg,3,44,4601 Wyprodukowany na Ukrainie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietros Posted July 28, 2017 Author Share Posted July 28, 2017 Obczajam te wszystkie kalkulatory i już głupieję. Pierwsza sprawa. Będę chmielił w objętości około 10l gdzie będę już miał rozpuszczone wszystkie ekstrakty, a później będę uzupełniał zmrożoną wodą do 20l. Rozumiem, że w takim przypadku w kalkulatorze podaję objętość 10l i 35°Blg, a potem otrzymane IBU dzielę na 2? Idąc tym tropem i przyjmując chmielenie: - 20g English Golding 4.7% AK na 60min. - 20g Marynka 8% AK na 60min. - 10g English Golding 4.7%AK na 10min. Otrzymałem wynik: Czyli średnio około 30IBU. Co o tym myślicie? Może macie jakieś inne propozycje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted July 28, 2017 Share Posted July 28, 2017 Obczajam te wszystkie kalkulatory i już głupieję. Pierwsza sprawa. Będę chmielił w objętości około 10l gdzie będę już miał rozpuszczone wszystkie ekstrakty, a później będę uzupełniał zmrożoną wodą do 20l. Rozumiem, że w takim przypadku w kalkulatorze podaję objętość 10l i 35°Blg, a potem otrzymane IBU dzielę na 2? Idąc tym tropem i przyjmując chmielenie: - 20g English Golding 4.7% AK na 60min. - 20g Marynka 8% AK na 60min. - 10g English Golding 4.7%AK na 10min. Otrzymałem wynik: Czyli średnio około 30IBU. Co o tym myślicie? Może macie jakieś inne propozycje? Jaka będzie finalna gęstość 20l? Jaka będzie gęstość podczas gotowania w tych 10l? Ja używam tego kalkulatora https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ tam nic nie trzeba dzielić, wystarczy odpowiednio wpisać wartości (no chyba, że w trakcie gotowania będziesz dodawał ekstrakty ale z tego co piszesz gotujesz wszystko od początku...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietros Posted July 29, 2017 Author Share Posted July 29, 2017 (edited) Finalna gęstość przy 20l będzie około 17,5°Blg. Podczas chmielenia gęstość przy 10l będzie około 35°Blg. Mógłbyś opisać co mam rozumieć przez "Boil size" i "Batch size"? Co do ekstraktu żytniego, to zrobiłem mały test i zrobiłem sobie w szklance roztwór w proporcjach jak w gotowej brzeczce i chyba zrezygnuję z jego dodawania. W zapachu mocno ziemisty i jakby grzybowy?! (zupełnie jak jakaś zupka grzybowa instant), a w smaku głównie bardzo mocna kwaśność i nic poza tym. Ewentualnie dodam może z 200 g właśnie dla kwaśności. Edited July 29, 2017 by pietros Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted July 30, 2017 Share Posted July 30, 2017 Mógłbyś opisać co mam rozumieć przez "Boil size" i "Batch size"? W Twoim przypadku Boil size = 10l a Batch size = 20l. Target Original Gravity (OG) = 1.072 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 (edited) Otóż nie. Te kalkulatory wyliczają średnią gęstość w trakcie gotowania na podstawie średniej objętości (batch size + boil size) / 2. Taką gęstość wstawiają do wzoru na IBU. To ma sens jeśli masz np 25L boil size a 22L batch size (nie jest dokładne bo nie wszytskie porcje chmielu się gotują przez cały czas, ale ma sens). Natomiast kalkulator nie uwzględnia dolewki po gotowaniu. Prawidłowa procedura obliczania wygląda tak że boil size to ilość brzeczki przed gotowaniem (np 13L), batch size to ilość brzeczki po gotowaniu (np. 10L) a dolewkę trzeba przeliczyć we własnym zakresie, co akurat w tym przypadku jest bardzo łatwe bo sprowadza się do podzielenia przez dwa. Aby nie marnowac chmielu gotując go w brzeczce o zbyt wielkiej gęstości, ja bym do gotowania użył tylko jednej puszki ekstraktu, a pozostały ekstrakt rozpuściłbym w gorącej wodzie i użył do dolewki. Edited July 31, 2017 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietros Posted July 31, 2017 Author Share Posted July 31, 2017 Ok. Dziękuję. Będę kombinował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Natomiast kalkulator nie uwzględnia dolewki po gotowaniu. Brewersfriend uwzględnia. Za to chyba w ogóle nie bierze pod uwagę odparowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Nie uwzględnia, tzn uwzględnia objętość, ale źle liczy gęstość gotowania.Np. Boil Size 20, Batch Size 20, Target Original Gravity 1.048, Estimated Boil Gravity 1.048, IBU 13 (np.)Boil Size 10, Batch Size 20, Target Original Gravity 1.048, Estimated Boil Gravity 1.096 (bzdura, w żadnym momencie gotowania tyle nie ma bo to jest dolewane po zakończeniu gotowania, a ta wartość idzie do wzoru na IBU), IBU 8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Jeżeli na koniec uzyskasz 20l 1.048, to kiedy masz 10l, np na początku gotowania, gęstość wynosi 1.096. Gdzie tu bzdura. Gęstość którą podajesz to planowana po dolaniu. Jeżeli wpiszesz 10 i 10 i 2 razy większy ekstrakt to wyjdzie ci IBU 16 Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Enethion 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 1, 2017 Share Posted August 1, 2017 (edited) Jeżeli na koniec uzyskasz 20l 1.048, to kiedy masz 10l, np na początku gotowania, gęstość wynosi 1.096.OK, spytam inaczej, w którą rubryczkę wpisujesz ile zostaje po odparowaniu? Przecież to różnica z punktu widzdnia IBU czy odparujesz 2L i dolejesz 12 czy 5L i dolejesz 15. Edited August 1, 2017 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted August 1, 2017 Share Posted August 1, 2017 nie bierze pod uwagę odparowania. Jeżeli bardzo chcesz uwzględnić odparowanie, to jako boil size wpisałbym jakaś wartość pośrednią, np, mam 10l, odparuje mi litr to wpisuję 9.5 Masz rację i jej nie masz. Faktycznie odparowanie ma znaczenie przy liczeniu IBU, ale ten kalulator nie robi tak jak twierdzisz: Te kalkulatory wyliczają średnią gęstość w trakcie gotowania na podstawie średniej objętości (batch size + boil size) / 2. Właśnie powyższe wyliczenie trzeba wykonać samemu, za to dolewkę po gotowaniu przeliczy prawidłowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 1, 2017 Share Posted August 1, 2017 (edited) Te kalkulatory wyliczają średnią gęstość w trakcie gotowania na podstawie średniej objętości (batch size + boil size) / 2.Właśnie powyższe wyliczenie trzeba wykonać samemu, za to dolewkę po gotowaniu przeliczy prawidłowo. Bynajmniej. Wpisz takie dane: Boil size 20L, Batch Size 20L Target OG 1.055, jakiś tam chmiel. Rezultat: Estimated Boil Gravity 1.055, IBU 11 (przykładowo) Teraz zmień Boil Size na 40L Wychodzi Estimated Boil Gravity 1.027 (czyli połowa), IBU 14 z groszem. Wychodzi tak dlatego że kalkulator podstawia do wzoru na IBU taką gęstość jaka wynika ze średniej objętości w czasie gotowania. Jak Batch Size jest większe niż Boil Size to wychodzą głupoty, faktycznie inne głupoty niż początkowo napisałem, ale głupoty. Edited August 1, 2017 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted August 1, 2017 Share Posted August 1, 2017 (edited) Podstawia do wzoru 1.027, a nie średnią. Jak weźmiesz 20 i 20, ale 1.027 to dostaniesz 14 z groszem. Ten kalkulator zakłada że przez cały czas masz początkową gęstość. Można to uznać za bzdurę, ale jest to taka sama bzdura dla boil size większego i mniejszego niż docelowe. Dla większego nawet bardziej, bo jak dolewasz wodę możesz to robić przez cały czas gotowania i wtedy będzie się zgadzać Załączam przykład. W ostatnim mamy niższe IBU, ale 25l. 25*9.74 = 243.4 20*12,17=243.5 Przykład skrajny: boil size 20l batch size 2l (sic!) czyli dla boil gravity 1.044 ustawiamy target 1.44 Dostajemy IBU 121.74 Edited August 1, 2017 by koval_blazej Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 1, 2017 Share Posted August 1, 2017 OK, racja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted August 1, 2017 Share Posted August 1, 2017 Również używam kalkulatora Brewer's Friend i jak dotąd dobrze się sprawdza.Boil size - objętość jaką gotujemyBatch Size - objętośc docelowa (już po gotowaniu i dolewce zimnej wody)Chczesz gotować 40l żeby uzuskać 20l? Gdzie tu logika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Chczesz gotować 40l żeby uzuskać 20l? Gdzie tu logika? Rozumiem że to do mnie, ale nie widze żebym coś takiego napisał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted August 5, 2017 Share Posted August 5, 2017 Wpisz takie dane: Boil size 20L, Batch Size 20L Target OG 1.055, jakiś tam chmiel. Rezultat: Estimated Boil Gravity 1.055, IBU 11 (przykładowo) Teraz zmień Boil Size na 40L Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 5, 2017 Share Posted August 5, 2017 Ale rozumiesz różnicę między wpisywaniem danych po to żeby zademonstrować jak działa algorytm a po to żeby uwarzyć piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now