Jump to content

Browar Teatralny


Recommended Posts

Cześć

 

Dość długo zbierałem się za rozpoczęcie tego tematu, ale kiedyś trzeba zacząć :)

Browar działa od 2014 roku z różną częstotliwością.

Na ten moment sprzęt raczej standardowy - gar emaliowany 29l, chłodnica miedziana. Z "wypasów" - styropianowa komora fermentacyjna i od niedawna lodówka ze sterownikiem temperatury.

 

2014-2015

Warka nr 1 - American IPA 15,5°Blg

Warka nr 2 - Oatmeal Stout 15,3°Blg

Warka nr 3 - Hefeweizen 12°Blg

Warka nr 4 - Black IPA 16,1°Blg

Warka nr 5 - American Amber Ale 12,9°Blg

 

2016

Warka nr 6 - Imperial Stout 28,5°Blg

Warka nr 7 - Dry Stout 12°Blg

Warka nr 8 - Hefeweizen 12,8°Blg

Warka nr 9 - Oatmeal Stout 15°Blg

Warka nr 10 - Polskie IPA 16,7°Blg

Warka nr 11 - Dunkelweizen 13,3°Blg

Warka nr 12 - American Pale Ale 12°Blg

Warka nr 13 - Grodziskie 8,5°Blg

Warka nr 14 - Grodziskie 8,3°Blg

Warka nr 15 - Full Aroma Hops 13°Blg

Warka nr 16 - Witbier 11,3°Blg

Warka nr 17 - Belgian Pale Ale 12,4°Blg

Warka nr 18 - Belgian Dubbel 16,1°Blg

Warka nr 19 - Świąteczne 16,6°Blg

Warka nr 20 - APA single hop Cascade 12,9°Blg

 

2017

Warka nr 21 - American IPA 15,7°Blg

Warka nr 22 - Brown Porter 12,9°Blg

Warka nr 23 - Whisky Extra Stout 18,2°Blg

Warka nr 24 - Hefeweizen 12,6°Blg

Warka nr 25 - Hefeweizen 12,5°Blg

Warka nr 26 - American IPA 14,7°Blg

Warka nr 27 - American Wheat 13,5°Blg

Warka nr 28 - Wee Heavy 25,7°Blg

Warka nr 29 - Oatmeal Stout 14,4°Blg

Warka nr 30 - Saison 13,7°Blg

Warka nr 31 - Imperial Stout 23,3°Blg

Warka nr 32 - American Mild (Kveik) 8,5°Blg

Warka nr 33 - American Pale Ale (Kveik) 12,4°Blg

Warka nr 34 - Bitter 10,6°Blg

Warka nr 35 - Black IPA (Kveik) 19,6°Blg

Warka nr 36 - Grodziskie 7,7°Blg

Warka nr 37 - Belgian Pale Ale 12,7°Blg

Warka nr 38 - Polskie Wędzone Ale 13,7°Blg

Warka nr 39 - Belgian Dubbel 17,3°Blg

Warka nr 40 - American IPA 15,7°Blg

Warka nr 41 - Belgian Dark Strong Ale 21,5°Blg

Warka nr 42 - American Barley Wine 23,5°Blg

 

2018

Warka nr 43 - Oatmeal Stout 16,1°Blg

Warka nr 44 - Smoked FES 17,1°Blg

Warka nr 45 - Lekkie żytnie amerykańskie 6,3°Blg

Warka nr 46 - Coffee APA 12,5°Blg

Warka nr 47 - Session IPA 11,5°Blg

Warka nr 48 - American IPA 15,6°Blg

Warka nr 49 - Dry Stout 10,4°Blg

Warka nr 50 - American Barley Wine 23,3°Blg

Warka nr 51 - Witbier 11,3°Blg

Warka nr 52 - White IPA 13,1°Blg

Warka nr 53 - Grodziskie 7,5°Blg

Warka nr 54 - Ciemne Grodziskie 7,9°Blg

Warka nr 55 - Trappist Single 10,4°Blg

Warka nr 56 - Weizen 11,2°Blg

Warka nr 57 - Belgian Dubbel 15,5°Blg

Warka nr 58 - Mango Wheat 12,1°Blg

Warka nr 59 - Belgian Tripel 18,7°Blg

Warka nr 60 - Irish Red Ale 11,5°Blg

Warka nr 61 - Lekkie pszeniczne 8,6°Blg

Warka nr 62 - Irish Extra Stout 14,5°Blg

Warka nr 63 - Weizenbock 16,9°Blg

Warka nr 64 - Imperial Stout 25,4°Blg

Warka nr 65 - APA Sorachi Ace 12,3°Blg

 

2019

Warka nr 66 - APA 13,6°Blg

Warka nr 67 - American Rye IPA 16,5°Blg

Warka nr 68 - Pils 11°Blg

Warka nr 69 - Wędzone Ale 12,5°Blg

Warka nr 70 - Irish Stout 10,7°Blg

Warka nr 71 - Pils niemiecki 13,6°Blg

Warka nr 72 - Session IPA 12,5°Blg

Warka nr 73 - Porter Bałtycki 20,2°Blg

Warka nr 74 - Wędzony Stout 15,8°Blg

Warka nr 75 - Bitter 10,2°Blg

Warka nr 76 - Porter 13,3°Blg

Warka nr 77 - English IPA 14,8°Blg

Warka nr 78 - Petite Saison 8,8°Blg

Warka nr 79 - Imperial Saison 19,2°Blg

Warka nr 80 - Barley Wine 24,2°Blg

Warka nr 81 - Dry Stout 10,4°Blg

Warka nr 82 - Session IPA 11,5°Blg

Warka nr 83 - Pastry Stout 23°Blg

Warka nr 84 - American Stout 16,7°Blg

Warka nr 85 - Black IPA 17,1°Blg

Warka nr 86 - Weizen 11,6°Blg

Warka nr 87 - Weizenbock 18,5°Blg

Warka nr 88 - Lekka APA 6°Blg

 

2020

Warka nr 89 - Milkshake IPA 17,6°Blg

Warka nr 90 - Żytnie 13,7°Blg

Warka nr 91 - Pils 13°Blg

Warka nr 92 - Strong Bitter 14,8°Blg

Warka nr 93 - Session IPA 13°Blg

Warka nr 94 - Koźlak 17,1°Blg

Warka nr 95 - Sencha APA 13,5°Blg

Warka nr 96 - West Coast IPA 16,4°Blg

Warka nr 97 - Schwarzbier 13,3°Blg

Warka nr 98 - Brown Ale 11,5°Blg

Warka nr 99 - Mango Ale 13°Blg

Warka nr 100 - Porter Bałtycki 21,2°Blg

Warka nr 101 - Witbier 12°Blg

Warka nr 102 - Table Saison 8,6°Blg

Warka nr 103 - White IPA 13,8°Blg

Warka nr 104 - Saison 13,2°Blg

Warka nr 105 - Belgian Ale 10,6°Blg

Warka nr 106 - Marakuja Saison 16,2°Blg

Warka nr 107 - American Weizen 12,6°Blg

Warka nr 108 - Owocowe Grodziskie 8,6°Blg

Warka nr 109 - Weizenbock 18,8°Blg

Warka nr 110 - Dry Stout 11,5°Blg

Warka nr 111 - Amarantowa (Niebieska*) APA 11,7°Blg

Warka nr 112 - Żytni Stout 15,6°Blg

Warka nr 113 - Braggot 21°Blg

Warka nr 114 - Czekoladowy Stout 15°Blg

Warka nr 115 - Pils 12,1°Blg

Warka nr 116 - Imperial Stout 27,5°Blg

 

2021

Warka nr 117 - Koźlak 17°Blg

Warka nr 118 - Ordinary Bitter 9,3°Blg

Warka nr 119 - Mild 9,3°Blg

Warka nr 120 - Lager wiedeński 12,5°Blg

Warka nr 121 - Best Bitter 14°Blg

Warka nr 122 - Porter Bałtycki 23,4°Blg

Warka nr 123 - Lekki Stout 6,7°Blg

Warka nr 124 - Weizen 11,6°Blg

Warka nr 125 - American Pale Ale 11,3°Blg

Warka nr 126 - Barley Weizen 11,5°Blg

Warka nr 127 - Wędzone czereśnią 12°Blg

Warka nr 128 - Coffee Irish Extra Stout 15°Blg

Warka nr 129 - Imperial Stout 24,5°Blg

Warka nr 130 - Ordinary Bitter 9,6°Blg

Warka nr 131 - Porter 12,9°Blg

Warka nr 132 - Oatmeal Session IPA 10°Blg

Warka nr 133 - Old Ale 21,4°Blg

Warka nr 134 - Zula IPA z płątkami dębowymi 16,5°Blg

 

2022

Warka nr 135 - Belgian Single 9,6°Blg

Warka nr 136 - Pils 11,4°Blg

Warka nr 137 - Belgian Dubbel 18°Blg

Warka nr 138 - Koźlak 16,3°Blg

Warka nr 139 - American Pale Ale 12°Blg

Warka nr 140 - American Brown Ale 13,4°Blg

Warka nr 141 - Porter Bałtycki 21,3°Blg

Warka nr 142 - American IPA 15,5°Blg

Warka nr 143 - Mango Wheat 11,5°Blg

Warka nr 144 - Table Saison 8,7°Blg

Warka nr 145 - Saison 17°Blg

Warka nr 146 - Trappist Single 10°Blg

Warka nr 147 - Rye Saison 14,6°Blg

Warka nr 148 - Dry Stout 11°Blg

Warka nr 149 - Belgian Dubbel 16,5°Blg

Warka nr 150 - Extra Stout 14°Blg

Warka nr 151 - Peated Stout 13,8°Blg

Warka nr 152 - Imperial Stout 28,1°Blg

Warka nr 153 - Ordinary Bitter 9,6°Blg

Warka nr 154 - Porter 12,5°Blg

Warka nr 155 - Pils 12,3°Blg

 

2023

Warka nr 156 - American Barley Wine 27°Blg

Warka nr 157 - Koźlak 17,4°Blg

Warka nr 158 - Coffee Polish Pale Ale 13,1°Blg

Warka nr 159 - Irish Red Ale 12°Blg

Warka nr 160 - Tmave 12,7°Blg

Warka nr 161 - Żytni Porter Bałtycki 21,9°Blg

Warka nr 162 - American Pale Ale 10,6°Blg

Warka nr 163 - Wędzony Stout 13,5°Blg

Warka nr 164 - Table Saison 8,8°Blg

Warka nr 165 - Saison 13,8°Blg

Warka nr 166 - American Saison 14,2°Blg

Warka nr 167 - Trappist Single 10°Blg

Warka nr 168 - Belgian Dubbel 16,4°Blg

Warka nr 169 - Session IPA 9,8°Blg

Warka nr 170 - Belgian Golden Strong Ale 20,3°Blg

Warka nr 171 - Extra Special Bitter 13,8°Blg

Warka nr 172 - Brown Ale 13,6°Blg

Warka nr 173 - Pils 12,7°Blg

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 1 - American IPA 15,5°Blg

11.11.2014

 

Pierwsza warka, z zestawu z Browamatora.

 

Słody (6kg):

 - Pale Ale Weyermann 5,2kg

 - Carapils 0,4kg

 - Carared 0,4kg

 

Chmiele:

 - Chinook 60g

 - Cascade 60g

 - Citra 60g

 

Drożdże:

 - Safale US-05 - 2 paczki

 

Zacieranie:

18l wody

64-66°C

 

Chmielenie:

60 minut: Chinook 20g

5 minut: Cascade 20g, Chinook 10g

0 minut: Cascade 10g, Citra 30g

 

Fermentacja:

18-21°C

Chmielone na zimno: Citra 50g na ostatni tydzień

 

Butelkowanie:

140g glukozy na 20l piwa.

 

Uwagi:

Pierwsze piwo, także notatki były jeszcze ubogie. Pamiętam, że smakowało ;)

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 2 - Oatmeal Stout 15,3°Blg

 

Zestaw na Dry Stout z Alepiwo z dodanymi płatkami owsianymi i zwiększoną ilością słodów palonych.

 

Słody (6,35kg):

 - Pilzneński 3,5kg

 - Monachijski jasny 1kg

 - płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

 - jęczmień palony 0,6kg

 - prażona pszenica 0,25kg

 - czekoladowy 0,2kg

 

Chmiele:

 - Marynka 20g

 

Drożdże:

 - Safele S-04

 

Zacieranie:

14l wody

66-63°C 60 minut

76°C 10 minut

 

Chmielenie:

50 minut: Marynka 20g

 

Fermentacja:

20°C

 

Butelkowanie:

25l

 

Uwagi:

Ostatnia butelka wypita po ponad roku.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 3 - Hefeweizen 12°Blg

 

Słody (5,25kg):

 - Pszeniczny 2,5kg

 - Pale Ale 1,5kg

 - Pilzneński 1kg

 - Carahell 0,25kg

 

Chmiele:

 - Magnum 20g

 

Drożdże:

 - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie:

43-45°C 100 minut

67-69°C 30 minut

72°C 30 minut

78°C

 

Chmielenie:

60 minut: Magnum 20g

 

Fermentacja:

???

 

Butelkowanie:

3,5g cukru na butelkę

 

Uwagi:

Prawdopodobnie była jakaś infekcja - delikatny gushing. Jak to pierwsze piwa - smakowało ;)

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 4 - Black IPA 16,1°Blg

 

Słody (7kg):

 - Pale Ale 5,5kg

 - Carapils 0,5kg

 - pszeniczny ciemny 0,5kg

 - Carafa III 0,5kg

 

Chmiele:

 - Centennial 94g

 - Simcoe 50g

 - Amarillo 30g

 

Drożdże

 - Safale US-05 2 paczki

 

Zacieranie:

20l wody

65-67°C 55 minut

 

Chmielenie:

80 minut: Centennial 20g, Simcoe 20g

40 minut: Simcoe 20g, Amarillo 20g

10 minut: Amarillo 10g, Centennial 10g, Simcoe 10g

 

Fermentacja:

5 tygodni

Centennial 64g na ostatni tydzień

 

Butelkowanie:

26l z dodatkiem 1l wody i 176g cukru.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 5 - American Amber Ale 12,9°Blg

 

Słody (5,6kg):

 - Pale Ale 4,5kg

 - karmelowy 300 0,3kg

 - Carabelge 0,2kg

 - Carared 0,2kg

 - melanoidynowy 0,2kg

 - pszeniczny 0,2kg

 

Chmiele:

- Citra 30g

- Mosaic 30g

 

Drożdże:

- Safale US-05

 

Zacieranie:

64-66°C 60 minut

76°C 10 minut

 

Chmielenie:

80 minut: Citra 10g, Mosaic 10g

40 minut: Citra 10g, Mosaic 5g

15 minut: Citra 10g, Mosaic 15g

10 minut: mech irlandzki 5g

 

Fermentacja:

29 dni

 

Butelkowanie:

20l z dodatkiem 2l wody i 140g cukru

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 6 - Imperial Stout 28,5°Blg

29.01.2016

 

Ekstrakt końcowy: 10,5°Blg

Zawartość alkoholu: 12%?

IBU: 83

EBC: 176

 

Słody (9,5kg+0,7kg ekstraktu):

 - Pale Ale 5,8kg

 - pszeniczny ciemny 1,5kg

 - karmelowy 300 1,2kg

 - czekoladowy 0,5kg

 - Carafa II 0,25kg

 - jęczmień palony 0,25kg

 - ekstrakt płynny jasny Bruntal 0,7kg

 

Chmiele:

- Magnum 85g

 - Saaz 50g

 - Warrior 20g

 

Drożdże:

- Danstar Nottingham 2 paczki

 

Dodatki:

- płatki dębowe mocno opiekane 25g; przez 1,5 miesiąca macerowane w whisky Bushmills

 

Zacieranie:

65-67°C 60 minut

72°C 10 minut

76°C

 

Wysłodzone 22,5l 22°Blg, gotowanie przez 90 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Magnum 85g, Warrior 20g

10 minut: Saaz 50g

 

Fermentacja:

17,5l

4 tygodniu burzliwej 17-18°C

6 tygodni cichej 17-18°C

Na ostatnie 4 tygodnie dodane płatki dębowe.

 

Butelkowanie:

17l z dodatkiem 500ml wody i 39g cukru

 

Uwagi:

Pomimo wielu popełnionych błędów, piwo wyszło i dało się go pić (kilka butelek jeszcze jest, choć już utlenionych). Błędy - za dużo karmelu, użycie suchych drożdży, zbyt wysoka temperatura zacierania i trochę innych.

Po ponad 2 latach (6.2018) dalej nadaje się do picia, choć utlenienie jest na bardzo wysokim poziomie - głównie sos sojowy i sherry. Drewno mocno wybija się w smaku.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 7 - Dry Stout 12°Blg

29.01.2016

 

Z wysłodzin po Imperial Stoucie.

 

Ekstrakt końcowy: 5°Blg

Zawartość alkoholu: 3,6%

IBU: 39

EBC: 66

 

Słody:

 - ekstrakt płynny jasny Bruntal 1kg

 

Chmiele:

- Mosaic 10g

 - Motueka 30g

 

Drożdże:

- Safale S-04

 

Chmielenie:

60 minut: Mosaic 10g, Motueka 10g

10 minut: Motueka 20g

 

Fermentacja:

15-18°C

 

Butelkowanie:

14l z dodatkiem 500ml wody i 60g glukozy

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 8 - Hefeweizen 12,8°Blg

2.02.2016

 

Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg

Zawartość alkoholu: 5%

IBU: 16

EBC: 7

 

Słody (5,5kg):

 - pszeniczny 3,5kg

 - pilzneński 2kg

 

Chmiele:

 - Magnum 10,6% α 20g

 

Drożdże:

- Safale WB-06

 

Zacieranie:

16l wody podgrzane do 49°C

46°C 30 minut

66-68°C 65 minut

 

Wysłodzone 28,5l 12,9°Blg, gotowanie przez 65 minut.

 

Chmielenie:

65 minut: Magnum 20g

 

Fermentacja:

Po dolaniu przegotowanej wody, 29l.

Fermentacja przez 12 dni (nie powtarzać!!!)

Temperatura początkowo 17-18°C, pod koniec podniesione do 19-21°C.

 

Butelkowanie:

28l z dodatkiem 129g glukozy i 121g cukru rozpuszczonych w 1,6l wody

 

Uwagi:

Piwo zostało zabutelkowane niedofermentowane - musiało być szybko przygotowane, ale też szybko wypite.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 9 - Oatmeal Stout 15°Blg

8.03.2016

 

Ekstrakt końcowy: 4,7°Blg

Zawartość alkoholu: 5,3%

IBU: 36

EBC: 104

 

Słody (6,6kg):

 - Pale Ale 4,3kg

 - płatki owsiane 0,8kg

 - Carafa Special III 0,6kg

 - pszeniczny 0,4kg

 - pszeniczny ciemny 0,3kg

 - jęczmień palony 0,2kg

 

Chmiele:

 - Magnum 10,6% α 45g

 

Drożdże:

- Danstar Nottingham 2 paczki

 

Zacieranie:

18l wody podgrzane do 71°C

66-63°C 50 minut, dodanie słodów palonych

72°C 10 minut

78°C

 

Wysłodzone 28,5l 12,5°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

45 minut: Magnum 45g

 

Fermentacja:

24l

24 dni w temperaturze 17-19°C

 

Butelkowanie:

24,5l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody

 

Uwagi:

Pomimo względnie długiej fermentacji okazało się niedofermentowane.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 10 - Polskie IPA 16,7°Blg

15.03.2016

 

Ekstrakt końcowy: 4,4°Blg

Zawartość alkoholu: 6,3%

IBU: 56

EBC: 19

 

Słody (6kg):

 - Pale Ale 5kg

 - pszeniczny 0,8kg

 - płatki owsiane 0,2kg

 

Chmiele:

 - Lubelski (szyszka) 100g

 - Marynka 100g

 - Sybilla 100g

 

Drożdże:

- Safale US-05

 

Zacieranie:

21l wody podgrzane do 73°C

65-67°C 70 minut

72°C 10 minut

78°C

 

Wysłodzone 30l 12,9°Blg, gotowanie przez 75 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Marynka 75g (w woreczku)

20 minut: Lubelski 50g, Sybilla 50g

15 minut: mech irlandzki 3g

 

Fermentacja:

22l

Burzliwa 23 dni

Cicha 5 dni - chmielenie na zimno 25g Marynki i po 50g Lubelskiego i Sybilli

 

Butelkowanie:

20l z dodatkiem 103g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody

 

Uwagi:

Zbyt słaba goryczka - możliwe, że przez gotowanie Marynki w woreczku?

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 11 - Dunkelweizen 13,3°Blg

22.04.2016

 

Ekstrakt końcowy: 1,5°Blg

Zawartość alkoholu: 6%

IBU: 15

EBC: 39

 

Słody (5,15kg):

 - pilzneński 2,5kg

 - pszeniczny 2,5kg

 - Carafa Special III 0,15kg

 

Chmiele:

 - Amarillo (2014) 9,2% α 20g

 

Drożdże:

- Safale WB-06

 

Zacieranie:

44°C 60 minut

63-65°C 60 minut

72°C 60 minut

dodanie Carafy

78°C 15 minut

 

Wysłodzone 27l 11,2°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Amarillo 20g

 

Fermentacja:

23l

22 dni w temperaturze 18-19°C

 

Butelkowanie:

23,5l z dodatkiem 180g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody

 

Uwagi:

Trochę zbyt wysokie wysycenie.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 12 - American Pale Ale 12°Blg

13.05.2016

 

Ekstrakt końcowy: 1°Blg

Zawartość alkoholu: 5,7%

IBU: 42

EBC: 9

 

Słody (4,6kg):

 - Pale Ale 4,3kg

 - pszeniczny 0,3kg

 

Chmiele:

 - Amarillo (2014) 9,2% α 50g

 - Motueka (2014) 7,2% α 30g

 - Warrior (2014) 15,5% α 28g

 

Drożdże:

- FM52 Amerykański sen - litrowy starter

 

Zacieranie:

15l wody podgrzane do 72°C

64-66°C 60 minut

77°C 10 minut

 

Wysłodzone 27l 10,6°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Warrior 20g

30 minut: Warrior 8g

5 minut: Motueka 30g

0 minut: Amarillo 15g

 

Fermentacja:

24l

Burzliwa 19 dni 18-21°C

Cicha 17 dni 23-25°C

Chmielenie na zimno Amarillo 35g.

 

Butelkowanie:

22l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody

 

Uwagi:

Zbyt długie chmielenie na zimno (brak czasu na butelkowanie) - wyszły aromaty trawiaste.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 13 - Grodziskie 8,5°Blg

22.05.2016

 

Zestaw i instrukcja z Alepiwo.

 

Ekstrakt końcowy: 1,75°Blg

Zawartość alkoholu: 3,5%

IBU: 21

EBC: 6

 

Słody (2,8kg):

 - pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2,8kg

 

Chmiele:

 - Lubelski 50g

 

Drożdże:

- FM51 Grodzie dębowe - litrowy starter

 

Dodatki:

- łuska orkiszowa 200g

 

Zacieranie:

11l wody podgrzane do 70°C

62-64°C 40 minut

70-72°C 50 minut

78°C 10 minut

 

Wysłodzone 24,5l 6,9°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Lubelski 30g

10 minut: Lubelski 20g

 

Fermentacja:

24l

31 dni w temperaturze 18-25°C

 

 

Butelkowanie:

20l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody

 

Uwagi:

Zbyt wysoka temperatura fermentacji pod koniec. Szczep drożdży z wybitnie słabą flokulacją.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 14 - Grodziskie 8,3°Blg

6.07.2016

 

Ekstrakt końcowy: 1,4°Blg

Zawartość alkoholu: 3,6%

IBU: 21

EBC: 6

 

Słody (3kg):

 - pszeniczny wędzony dębem Weyermann 3kg

 

Chmiele:

 - Lubelski 100g

 

Drożdże:

- FM51 Grodzie dębowe - 160ml 2-tygodniowej gęstwy

 

Dodatki:

- łuska orkiszowa 200g

 

Zacieranie:

9l wody podgrzane do 69°C

66-62°C 40 minut

70-72°C 70 minut

78°C

 

Wysłodzone 25l 6,9°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Lubelski 30g

10 minut: Lubelski 20g

1 minuta: Lubelski 50g

 

Fermentacja:

20,5l

23 dni w temperaturze 23-25°C

 

 

Butelkowanie:

19l z dodatkiem 145g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody

 

Uwagi:

Zdecydowanie zbyt wysoka temperatura fermentacji.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 15 - Full Aroma Hops 13°Blg

19.07.2016

 

IBU: 45

EBC: 8

 

Słody (4,3kg):

 - pilzneński 4,1kg

 - pszeniczny 0,2kg

 

Chmiele:

 - Magnum 10,6% α 35g

 - Lubelski 4,3% α 100g

 

Drożdże:

- Safale S-04

 

Zacieranie:

15l wody podgrzane do 66°C

61-63°C 20 minut

70-72°C 40 minut

78°C

 

Wysłodzone 28,5l 9,4°Blg, gotowanie przez 105 minut.

 

Chmielenie:

45 minut: Magnum 28g

30 minut: Lubelski 20g

15 minut: Lubelski 15g

5 minut: Lubelski 30g

1 minuta: Magnum 7g, Lubelski 35g

 

Fermentacja:

21,5l

 

Uwagi:

Niestety, zakażenie, włącznie z kłaczkiem pleśni.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 16 - Witbier 11,3°Blg

10.08.2016

 

Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 4,3%

IBU: 16

EBC: 9

 

Słody (5,1kg):

 - pszenica niesłodowana 2kg

 - pilzneński 1,45kg

 - pszeniczny 0,85kg

 - pale ale 0,8kg

 

Chmiele:

 - Cascade 16g

 

Drożdże:

- FM26 Belgijskie pagórki - litrowy starter

 

Dodatki:

- Curacao 20g

- suszona skórka słodkiej pomarańczy 20g

- kolendra indyjska 10g

- kmin rzymski 5g

 

Zacieranie:

15l wody podgrzane do 69°C

61-64°C 45 minut

70-73°C 35 minut

78°C

 

Wysłodzone 26l 8,7°Blg, gotowanie przez 100 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Cascade 16g

10 minut: Curacao 20g, suszona skórka słodkiej pomarańczy 20g, zmiażdżona kolendra indyjska 10g, kmin rzymski 5g

 

Fermentacja:

18,5l

27 dni. Początkowo w temperaturze 17-19°C, podnoszone stopniowo do 23°C.

 

Butelkowanie:

18l z dodatkiem 136g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody

 

Uwagi:

Po raz pierwszy użyta styropianowa komora fermentacyjna - dobra rzecz.

Bardzo klarowne. Do kolendry trzeba jednak użyć moździerza i mocniej zmielić, ewentualnie dodać jej więcej. Kmin rzymski - zdecydowanie za dużo, dość długo się układał, w później wypitych butelkach zaniknął.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 17 - Belgian Pale Ale 12,4°Blg

9.09.2016

 

IBU: 30

EBC: 16

 

Słody (4,5kg):

 - Pale Ale 2,5kg

 - monachijski 1kg

 - Abbey 0,5kg

 - pszeniczny 0,5kg

 

Chmiele:

 - Challenger (2015) 5,8% α 21g

 - Nugget (2014) 15,3% α 13g

 

Drożdże:

- FM26 Belgijskie pagórki - 100ml gęstwy

 

Zacieranie:

14l wody podgrzane do 69°C

64-61°C 30 minut

72-69°C 30 minut

78°C

 

Wysłodzone 22l 11°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Nugget 13g

15 minut: Challenger 21g

 

Fermentacja:

19l

 

Uwagi:

Po 19 dniach wyszła niestety infekcja - prawdopodobnie niedokładnie umyte i zdezynfekowane wiadro po warce 15.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 18 - Belgian Dubbel 16,1°Blg

12.10.2016

 

Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg

Zawartość alkoholu: 6,5%

IBU: 20

EBC: 17

 

Słody (6kg+0,5kg cukru):

 - Pale Ale 4kg

 - monachijski 1kg

 - Abbey 0,5kg

 - pszeniczny 0,5kg

 

Chmiele:

 - Challenger (2015) 5,8% α 62g

 

Drożdże:

- Wyeast 1762 Belgian Abbey II - gęstwa 150ml

 - Fermentis Safbrew T-58

 

Dodatki:

 - syrop cukrowy: 500g cukru, 300ml wody, łyżeczka kwasku cytrynowego, karmelizowane w 120-145°C przez godzinę.

 

Zacieranie:

68-61°C 70 minut

78°C

 

Wysłodzone 28,5l 11,3°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Nugget 30g

8 minut: Challenger 32g

 

Fermentacja:

24l

Gęstwa, otrzymana od innego piwowara nie ruszyła po 48 godzinach. Zadane T-58 z torebki.

21 dni w temperaturze 18-19°C.

 

Butelkowanie:

23l z dodatkiem 151g cukru rozpuszczonych w 1l wody

 

 

Uwagi:

Uważać na źródło gęstwy.

Piwo zajęło V miejsce na VI Mikołajkowym KPD. W uwagach - delikatnie kwaskowe, lekko rozpuszczalnikowe, zbyt jasne jak na Dubbla.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 19 - Świąteczne 16,6°Blg

4.11.2016

 

Ekstrakt końcowy: 4,1°Blg

Zawartość alkoholu: 6,5%

IBU: 33

EBC: 42

 

Słody (5,05kg+0,4kg cukru):

 - Pale Ale Ireks 2,85kg

 - pszeniczny Malteurop 1,15kg

 - żytni karmelowy (100-200) Viking Malt 1kg

 - Carafa Special III Weyermann 0,05kg

 

Chmiele:

 - Nugget (2014) 15,3% α 37g

 

Drożdże:

 - Fermentis Safbrew T-58

 

Dodatki:

 - cukier 0,4kg

 - imbir świeży - plastry 34g

 - cynamon sproszkowany 10g

 - goździki 10szt

 - laski wanilii (puste) 5szt

 - curacao 40g

 

Zacieranie:

7,5l wody podgrzane do 51°C

Wrzucony słód żytni. 50°C 50 minut

Dolane 8l wrzątku, wrzucone słody jasne.

68-65°C 65 minut

77°C - dodana Carafa III

 

Wysłodzone 25l 12,3°Blg, gotowanie przez 65 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Nugget 23g

15 minut: imbir, cynamon, goździki, wanilia

10 minut: cukier 0,4kg

5 minut: Curacao 40g

 

Fermentacja:

21l

28 dni w temperaturze 19-21°C.

 

Butelkowanie:

21l z dodatkiem 115g cukru rozpuszczonych w 0,7l wody

 

 

Uwagi:

Początkowo trochę zbyt słodkie. Po ponad pół roku przyprawy biorą górę i jest trochę zbyt ostre.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 20 - APA single hop Cascade 12,9°Blg

6.12.2016

 

Ekstrakt końcowy: 3,1°Blg

Zawartość alkoholu: 5,1%

IBU: 40

EBC: 10

 

Słody (4,5kg):

 - Pale Ale Ireks 4kg

 - pszeniczny Malteurop 0,5kg

 

Chmiele:

 - Cascade (2015) 8,3% α 126g

 

Drożdże:

 - Safale US-05

 

Zacieranie:

13,5l wody podgrzane do 70°C

67-63°C 70 minut

76°C

 

Wysłodzone 21l 12,5°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

50 minut: Cascade 20g

25 minut: Cascade 20g

10 minut: Cascade 20g

0 minut: Cascade 25g

 

Fermentacja:

19l

26 dni burzliwa w temperaturze 17-18°C.

5 dni cichej, chmielenie Cascade 41g.

 

Butelkowanie:

16,5l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 21 - American IPA 15,7°Blg

7.01.2017

 

Ekstrakt końcowy: 3,8°Blg

Zawartość alkoholu: 6,2%

IBU: 56

EBC: 14

 

Słody (6,5kg):

 - pilzneński Malteurop 5,5kg

 - pszeniczny Malteurop 0,5kg

 - biscuit 0,5kg

 

Chmiele:

 - Amarillo (2015) 8,6% α 70g

 - Cascade (2015) 6,9% α 70g

 - Mosaic (2015) 12,2% α 70g

 

Drożdże:

 - Safale US-05

 

Dodatki:

 - curacao 20g

 

Zacieranie:

19l wody podgrzane do 72°C

66-64°C 65 minut

76°C

 

Wysłodzone 25l 15,4°Blg, gotowanie przez 100 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Amarillo 20g, Cascade 10g, Mosaic 20g

10 minut: Amarillo 20g, Cascade 30g, Mosaic 20g

5 minut: curacao 20g

0 minut: Amarillo 30g, Cascade 30g, Mosaic 30g

 

Fermentacja:

19,5l

20 dni w temperaturze 16-18°C.

 

Butelkowanie:

21,5l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 2,7l wody

 

Uwagi:

Dobry aromat i balans, może delikatnie zbyt słodkie.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 22 - Brown Porter 12,9°Blg

29/30.01.2017

 

Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 5%

IBU: 25

EBC: 50

 

Słody (4,9kg):

 - pilzneński Malteurop 3,5kg

 - pszeniczny Malteurop 0,5kg

 - brown Fawcett 0,5kg

 - pale crystal Fawcett 0,3kg

 - Carafa special III Weyermann 0,1kg

 

Chmiele:

 - Challenger (2015) 5,6% α 18g

 - Magnat (2015) 14,2% α 12g

 - Styrian Golding (2015) 4,6% α 21g

 

Drożdże:

 - Safale S-04

 

Zacieranie:

19l wody podgrzane do 70°C

67-62°C 90 minut

76°C

 

Filtrator się spłaszczył i zepsuł :( ponowny mashout i filtracja następnego dnia.

 

Wysłodzone 26l 11,6°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Magnat 12g

20 minut: Challenger 18g

10 minut: Styrian Golding 21g

 

Fermentacja:

23l

31 dni w temperaturze 18°C.

 

Butelkowanie:

23l z dodatkiem 106g cukru rozpuszczonych w 1,5l wody

 

Uwagi:

Niezłe, może nieco zbyt ciemne.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 23 - Whisky Extra Stout 18,2°Blg

7.03.2017

 

Ekstrakt końcowy: 4,7°Blg

Zawartość alkoholu: 7%

IBU: 35

EBC: 82

 

Słody (7,33kg):

 - pilzneński Malteurop 5kg

 - wędzony torfem Castle Malting (30-45ppm) 1kg

 - biscuit Castle Malting 0,5kg

 - pszeniczny Malteurop 0,3kg

 - jęczmień palony Fawcett (1100-1400) 0,2kg

 - Chocolate Wheat Weyermann (900-1200) 0,2kg

 - Carafa special III Weyermann 0,13kg

 

Chmiele:

 - Magnat (2015) 14,2% α 31g

 - Styrian Golding (2015) 4,6% α 39g

 

Drożdże:

 - Safale S-04 - gęstwa 200ml

 

Zacieranie:

20l wody podgrzane do 72°C

67-62°C 90 minut

76°C

 

Wysłodzone 30l 13,6°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Magnat 31g

0 minut: Styrian Golding 39g

 

Fermentacja:

23l

25 dni w temperaturze 18-20°C.

Cold crash 10°C.

 

Butelkowanie:

22,5l z dodatkiem 132g cukru rozpuszczonych w 0,75l wody

 

Uwagi:

Torfowość wyczuwalna, ale nie przytłaczająca. Zdecydowanie zbyt niska goryczka.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 24 - Hefeweizen 12,6°Blg

12.03.2017

 

Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg

Zawartość alkoholu: 4,8%

IBU: 16

EBC: 7

 

Słody (5kg):

 - pilzneński Malteurop 2,5kg

 - pszeniczny Malteurop 2,2kg

 - pszenica niesłodowana 0,3kg

 

Chmiele:

 - Magnat (2015) 14,2% α 11g

 

Drożdże:

 - Danstar Munich Wheat Beer

 

Zacieranie:

15l wody podgrzane do 48°C

45-44°C 20 minut

66-61°C 70 minut

76°C

 

Wysłodzone 25l 10,6°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Magnat 11g

 

Fermentacja:

20l

20 dni w temperaturze 19°C. Pod koniec podniesione do 20-21°C.

 

Butelkowanie:

19l z dodatkiem 192g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody

 

Uwagi:

Słaby aromat. Fermentować w wyższej temperaturze, albo (sądząc po opisach na zagranicznych forach) - ten szczep tak ma.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.