punix Posted August 9, 2017 Share Posted August 9, 2017 (edited) Cześć Dość długo zbierałem się za rozpoczęcie tego tematu, ale kiedyś trzeba zacząć Browar działa od 2014 roku z różną częstotliwością. Na ten moment sprzęt raczej standardowy - gar emaliowany 29l, chłodnica miedziana. Z "wypasów" - styropianowa komora fermentacyjna i od niedawna lodówka ze sterownikiem temperatury. 2014-2015 Warka nr 1 - American IPA 15,5°Blg Warka nr 2 - Oatmeal Stout 15,3°Blg Warka nr 3 - Hefeweizen 12°Blg Warka nr 4 - Black IPA 16,1°Blg Warka nr 5 - American Amber Ale 12,9°Blg 2016 Warka nr 6 - Imperial Stout 28,5°Blg Warka nr 7 - Dry Stout 12°Blg Warka nr 8 - Hefeweizen 12,8°Blg Warka nr 9 - Oatmeal Stout 15°Blg Warka nr 10 - Polskie IPA 16,7°Blg Warka nr 11 - Dunkelweizen 13,3°Blg Warka nr 12 - American Pale Ale 12°Blg Warka nr 13 - Grodziskie 8,5°Blg Warka nr 14 - Grodziskie 8,3°Blg Warka nr 15 - Full Aroma Hops 13°Blg Warka nr 16 - Witbier 11,3°Blg Warka nr 17 - Belgian Pale Ale 12,4°Blg Warka nr 18 - Belgian Dubbel 16,1°Blg Warka nr 19 - Świąteczne 16,6°Blg Warka nr 20 - APA single hop Cascade 12,9°Blg 2017 Warka nr 21 - American IPA 15,7°Blg Warka nr 22 - Brown Porter 12,9°Blg Warka nr 23 - Whisky Extra Stout 18,2°Blg Warka nr 24 - Hefeweizen 12,6°Blg Warka nr 25 - Hefeweizen 12,5°Blg Warka nr 26 - American IPA 14,7°Blg Warka nr 27 - American Wheat 13,5°Blg Warka nr 28 - Wee Heavy 25,7°Blg Warka nr 29 - Oatmeal Stout 14,4°Blg Warka nr 30 - Saison 13,7°Blg Warka nr 31 - Imperial Stout 23,3°Blg Warka nr 32 - American Mild (Kveik) 8,5°Blg Warka nr 33 - American Pale Ale (Kveik) 12,4°Blg Warka nr 34 - Bitter 10,6°Blg Warka nr 35 - Black IPA (Kveik) 19,6°Blg Warka nr 36 - Grodziskie 7,7°Blg Warka nr 37 - Belgian Pale Ale 12,7°Blg Warka nr 38 - Polskie Wędzone Ale 13,7°Blg Warka nr 39 - Belgian Dubbel 17,3°Blg Warka nr 40 - American IPA 15,7°Blg Warka nr 41 - Belgian Dark Strong Ale 21,5°Blg Warka nr 42 - American Barley Wine 23,5°Blg 2018 Warka nr 43 - Oatmeal Stout 16,1°Blg Warka nr 44 - Smoked FES 17,1°Blg Warka nr 45 - Lekkie żytnie amerykańskie 6,3°Blg Warka nr 46 - Coffee APA 12,5°Blg Warka nr 47 - Session IPA 11,5°Blg Warka nr 48 - American IPA 15,6°Blg Warka nr 49 - Dry Stout 10,4°Blg Warka nr 50 - American Barley Wine 23,3°Blg Warka nr 51 - Witbier 11,3°Blg Warka nr 52 - White IPA 13,1°Blg Warka nr 53 - Grodziskie 7,5°Blg Warka nr 54 - Ciemne Grodziskie 7,9°Blg Warka nr 55 - Trappist Single 10,4°Blg Warka nr 56 - Weizen 11,2°Blg Warka nr 57 - Belgian Dubbel 15,5°Blg Warka nr 58 - Mango Wheat 12,1°Blg Warka nr 59 - Belgian Tripel 18,7°Blg Warka nr 60 - Irish Red Ale 11,5°Blg Warka nr 61 - Lekkie pszeniczne 8,6°Blg Warka nr 62 - Irish Extra Stout 14,5°Blg Warka nr 63 - Weizenbock 16,9°Blg Warka nr 64 - Imperial Stout 25,4°Blg Warka nr 65 - APA Sorachi Ace 12,3°Blg 2019 Warka nr 66 - APA 13,6°Blg Warka nr 67 - American Rye IPA 16,5°Blg Warka nr 68 - Pils 11°Blg Warka nr 69 - Wędzone Ale 12,5°Blg Warka nr 70 - Irish Stout 10,7°Blg Warka nr 71 - Pils niemiecki 13,6°Blg Warka nr 72 - Session IPA 12,5°Blg Warka nr 73 - Porter Bałtycki 20,2°Blg Warka nr 74 - Wędzony Stout 15,8°Blg Warka nr 75 - Bitter 10,2°Blg Warka nr 76 - Porter 13,3°Blg Warka nr 77 - English IPA 14,8°Blg Warka nr 78 - Petite Saison 8,8°Blg Warka nr 79 - Imperial Saison 19,2°Blg Warka nr 80 - Barley Wine 24,2°Blg Warka nr 81 - Dry Stout 10,4°Blg Warka nr 82 - Session IPA 11,5°Blg Warka nr 83 - Pastry Stout 23°Blg Warka nr 84 - American Stout 16,7°Blg Warka nr 85 - Black IPA 17,1°Blg Warka nr 86 - Weizen 11,6°Blg Warka nr 87 - Weizenbock 18,5°Blg Warka nr 88 - Lekka APA 6°Blg 2020 Warka nr 89 - Milkshake IPA 17,6°Blg Warka nr 90 - Żytnie 13,7°Blg Warka nr 91 - Pils 13°Blg Warka nr 92 - Strong Bitter 14,8°Blg Warka nr 93 - Session IPA 13°Blg Warka nr 94 - Koźlak 17,1°Blg Warka nr 95 - Sencha APA 13,5°Blg Warka nr 96 - West Coast IPA 16,4°Blg Warka nr 97 - Schwarzbier 13,3°Blg Warka nr 98 - Brown Ale 11,5°Blg Warka nr 99 - Mango Ale 13°Blg Warka nr 100 - Porter Bałtycki 21,2°Blg Warka nr 101 - Witbier 12°Blg Warka nr 102 - Table Saison 8,6°Blg Warka nr 103 - White IPA 13,8°Blg Warka nr 104 - Saison 13,2°Blg Warka nr 105 - Belgian Ale 10,6°Blg Warka nr 106 - Marakuja Saison 16,2°Blg Warka nr 107 - American Weizen 12,6°Blg Warka nr 108 - Owocowe Grodziskie 8,6°Blg Warka nr 109 - Weizenbock 18,8°Blg Warka nr 110 - Dry Stout 11,5°Blg Warka nr 111 - Amarantowa (Niebieska*) APA 11,7°Blg Warka nr 112 - Żytni Stout 15,6°Blg Warka nr 113 - Braggot 21°Blg Warka nr 114 - Czekoladowy Stout 15°Blg Warka nr 115 - Pils 12,1°Blg Warka nr 116 - Imperial Stout 27,5°Blg 2021 Warka nr 117 - Koźlak 17°Blg Warka nr 118 - Ordinary Bitter 9,3°Blg Warka nr 119 - Mild 9,3°Blg Warka nr 120 - Lager wiedeński 12,5°Blg Warka nr 121 - Best Bitter 14°Blg Warka nr 122 - Porter Bałtycki 23,4°Blg Warka nr 123 - Lekki Stout 6,7°Blg Warka nr 124 - Weizen 11,6°Blg Warka nr 125 - American Pale Ale 11,3°Blg Warka nr 126 - Barley Weizen 11,5°Blg Warka nr 127 - Wędzone czereśnią 12°Blg Warka nr 128 - Coffee Irish Extra Stout 15°Blg Warka nr 129 - Imperial Stout 24,5°Blg Warka nr 130 - Ordinary Bitter 9,6°Blg Warka nr 131 - Porter 12,9°Blg Warka nr 132 - Oatmeal Session IPA 10°Blg Warka nr 133 - Old Ale 21,4°Blg Warka nr 134 - Zula IPA z płątkami dębowymi 16,5°Blg 2022 Warka nr 135 - Belgian Single 9,6°Blg Warka nr 136 - Pils 11,4°Blg Warka nr 137 - Belgian Dubbel 18°Blg Warka nr 138 - Koźlak 16,3°Blg Warka nr 139 - American Pale Ale 12°Blg Warka nr 140 - American Brown Ale 13,4°Blg Warka nr 141 - Porter Bałtycki 21,3°Blg Warka nr 142 - American IPA 15,5°Blg Warka nr 143 - Mango Wheat 11,5°Blg Warka nr 144 - Table Saison 8,7°Blg Warka nr 145 - Saison 17°Blg Warka nr 146 - Trappist Single 10°Blg Warka nr 147 - Rye Saison 14,6°Blg Warka nr 148 - Dry Stout 11°Blg Warka nr 149 - Belgian Dubbel 16,5°Blg Warka nr 150 - Extra Stout 14°Blg Warka nr 151 - Peated Stout 13,8°Blg Warka nr 152 - Imperial Stout 28,1°Blg Warka nr 153 - Ordinary Bitter 9,6°Blg Warka nr 154 - Porter 12,5°Blg Warka nr 155 - Pils 12,3°Blg 2023 Warka nr 156 - American Barley Wine 27°Blg Warka nr 157 - Koźlak 17,4°Blg Warka nr 158 - Coffee Polish Pale Ale 13,1°Blg Warka nr 159 - Irish Red Ale 12°Blg Warka nr 160 - Tmave 12,7°Blg Warka nr 161 - Żytni Porter Bałtycki 21,9°Blg Warka nr 162 - American Pale Ale 10,6°Blg Warka nr 163 - Wędzony Stout 13,5°Blg Warka nr 164 - Table Saison 8,8°Blg Warka nr 165 - Saison 13,8°Blg Warka nr 166 - American Saison 14,2°Blg Warka nr 167 - Trappist Single 10°Blg Warka nr 168 - Belgian Dubbel 16,4°Blg Warka nr 169 - Session IPA 9,8°Blg Warka nr 170 - Belgian Golden Strong Ale 20,3°Blg Warka nr 171 - Extra Special Bitter 13,8°Blg Warka nr 172 - Brown Ale 13,6°Blg Warka nr 173 - Pils 12,7°Blg Edited September 10 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 1 - American IPA 15,5°Blg 11.11.2014 Pierwsza warka, z zestawu z Browamatora. Słody (6kg): - Pale Ale Weyermann 5,2kg - Carapils 0,4kg - Carared 0,4kg Chmiele: - Chinook 60g - Cascade 60g - Citra 60g Drożdże: - Safale US-05 - 2 paczki Zacieranie: 18l wody 64-66°C Chmielenie: 60 minut: Chinook 20g 5 minut: Cascade 20g, Chinook 10g 0 minut: Cascade 10g, Citra 30g Fermentacja: 18-21°C Chmielone na zimno: Citra 50g na ostatni tydzień Butelkowanie: 140g glukozy na 20l piwa. Uwagi: Pierwsze piwo, także notatki były jeszcze ubogie. Pamiętam, że smakowało Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 2 - Oatmeal Stout 15,3°Blg Zestaw na Dry Stout z Alepiwo z dodanymi płatkami owsianymi i zwiększoną ilością słodów palonych. Słody (6,35kg): - Pilzneński 3,5kg - Monachijski jasny 1kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg - jęczmień palony 0,6kg - prażona pszenica 0,25kg - czekoladowy 0,2kg Chmiele: - Marynka 20g Drożdże: - Safele S-04 Zacieranie: 14l wody 66-63°C 60 minut 76°C 10 minut Chmielenie: 50 minut: Marynka 20g Fermentacja: 20°C Butelkowanie: 25l Uwagi: Ostatnia butelka wypita po ponad roku. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 3 - Hefeweizen 12°Blg Słody (5,25kg): - Pszeniczny 2,5kg - Pale Ale 1,5kg - Pilzneński 1kg - Carahell 0,25kg Chmiele: - Magnum 20g Drożdże: - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie: 43-45°C 100 minut 67-69°C 30 minut 72°C 30 minut 78°C Chmielenie: 60 minut: Magnum 20g Fermentacja: ??? Butelkowanie: 3,5g cukru na butelkę Uwagi: Prawdopodobnie była jakaś infekcja - delikatny gushing. Jak to pierwsze piwa - smakowało Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 4 - Black IPA 16,1°Blg Słody (7kg): - Pale Ale 5,5kg - Carapils 0,5kg - pszeniczny ciemny 0,5kg - Carafa III 0,5kg Chmiele: - Centennial 94g - Simcoe 50g - Amarillo 30g Drożdże - Safale US-05 2 paczki Zacieranie: 20l wody 65-67°C 55 minut Chmielenie: 80 minut: Centennial 20g, Simcoe 20g 40 minut: Simcoe 20g, Amarillo 20g 10 minut: Amarillo 10g, Centennial 10g, Simcoe 10g Fermentacja: 5 tygodni Centennial 64g na ostatni tydzień Butelkowanie: 26l z dodatkiem 1l wody i 176g cukru. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 5 - American Amber Ale 12,9°Blg Słody (5,6kg): - Pale Ale 4,5kg - karmelowy 300 0,3kg - Carabelge 0,2kg - Carared 0,2kg - melanoidynowy 0,2kg - pszeniczny 0,2kg Chmiele: - Citra 30g - Mosaic 30g Drożdże: - Safale US-05 Zacieranie: 64-66°C 60 minut 76°C 10 minut Chmielenie: 80 minut: Citra 10g, Mosaic 10g 40 minut: Citra 10g, Mosaic 5g 15 minut: Citra 10g, Mosaic 15g 10 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 29 dni Butelkowanie: 20l z dodatkiem 2l wody i 140g cukru Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 6 - Imperial Stout 28,5°Blg 29.01.2016 Ekstrakt końcowy: 10,5°Blg Zawartość alkoholu: 12%? IBU: 83 EBC: 176 Słody (9,5kg+0,7kg ekstraktu): - Pale Ale 5,8kg - pszeniczny ciemny 1,5kg - karmelowy 300 1,2kg - czekoladowy 0,5kg - Carafa II 0,25kg - jęczmień palony 0,25kg - ekstrakt płynny jasny Bruntal 0,7kg Chmiele: - Magnum 85g - Saaz 50g - Warrior 20g Drożdże: - Danstar Nottingham 2 paczki Dodatki: - płatki dębowe mocno opiekane 25g; przez 1,5 miesiąca macerowane w whisky Bushmills Zacieranie: 65-67°C 60 minut 72°C 10 minut 76°C Wysłodzone 22,5l 22°Blg, gotowanie przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 85g, Warrior 20g 10 minut: Saaz 50g Fermentacja: 17,5l 4 tygodniu burzliwej 17-18°C 6 tygodni cichej 17-18°C Na ostatnie 4 tygodnie dodane płatki dębowe. Butelkowanie: 17l z dodatkiem 500ml wody i 39g cukru Uwagi: Pomimo wielu popełnionych błędów, piwo wyszło i dało się go pić (kilka butelek jeszcze jest, choć już utlenionych). Błędy - za dużo karmelu, użycie suchych drożdży, zbyt wysoka temperatura zacierania i trochę innych. Po ponad 2 latach (6.2018) dalej nadaje się do picia, choć utlenienie jest na bardzo wysokim poziomie - głównie sos sojowy i sherry. Drewno mocno wybija się w smaku. Edited July 4, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 7 - Dry Stout 12°Blg 29.01.2016 Z wysłodzin po Imperial Stoucie. Ekstrakt końcowy: 5°Blg Zawartość alkoholu: 3,6% IBU: 39 EBC: 66 Słody: - ekstrakt płynny jasny Bruntal 1kg Chmiele: - Mosaic 10g - Motueka 30g Drożdże: - Safale S-04 Chmielenie: 60 minut: Mosaic 10g, Motueka 10g 10 minut: Motueka 20g Fermentacja: 15-18°C Butelkowanie: 14l z dodatkiem 500ml wody i 60g glukozy Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 8 - Hefeweizen 12,8°Blg 2.02.2016 Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg Zawartość alkoholu: 5% IBU: 16 EBC: 7 Słody (5,5kg): - pszeniczny 3,5kg - pilzneński 2kg Chmiele: - Magnum 10,6% α 20g Drożdże: - Safale WB-06 Zacieranie: 16l wody podgrzane do 49°C 46°C 30 minut 66-68°C 65 minut Wysłodzone 28,5l 12,9°Blg, gotowanie przez 65 minut. Chmielenie: 65 minut: Magnum 20g Fermentacja: Po dolaniu przegotowanej wody, 29l. Fermentacja przez 12 dni (nie powtarzać!!!) Temperatura początkowo 17-18°C, pod koniec podniesione do 19-21°C. Butelkowanie: 28l z dodatkiem 129g glukozy i 121g cukru rozpuszczonych w 1,6l wody Uwagi: Piwo zostało zabutelkowane niedofermentowane - musiało być szybko przygotowane, ale też szybko wypite. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 9 - Oatmeal Stout 15°Blg 8.03.2016 Ekstrakt końcowy: 4,7°Blg Zawartość alkoholu: 5,3% IBU: 36 EBC: 104 Słody (6,6kg): - Pale Ale 4,3kg - płatki owsiane 0,8kg - Carafa Special III 0,6kg - pszeniczny 0,4kg - pszeniczny ciemny 0,3kg - jęczmień palony 0,2kg Chmiele: - Magnum 10,6% α 45g Drożdże: - Danstar Nottingham 2 paczki Zacieranie: 18l wody podgrzane do 71°C 66-63°C 50 minut, dodanie słodów palonych 72°C 10 minut 78°C Wysłodzone 28,5l 12,5°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 45 minut: Magnum 45g Fermentacja: 24l 24 dni w temperaturze 17-19°C Butelkowanie: 24,5l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Pomimo względnie długiej fermentacji okazało się niedofermentowane. Edited July 2, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 10 - Polskie IPA 16,7°Blg 15.03.2016 Ekstrakt końcowy: 4,4°Blg Zawartość alkoholu: 6,3% IBU: 56 EBC: 19 Słody (6kg): - Pale Ale 5kg - pszeniczny 0,8kg - płatki owsiane 0,2kg Chmiele: - Lubelski (szyszka) 100g - Marynka 100g - Sybilla 100g Drożdże: - Safale US-05 Zacieranie: 21l wody podgrzane do 73°C 65-67°C 70 minut 72°C 10 minut 78°C Wysłodzone 30l 12,9°Blg, gotowanie przez 75 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 75g (w woreczku) 20 minut: Lubelski 50g, Sybilla 50g 15 minut: mech irlandzki 3g Fermentacja: 22l Burzliwa 23 dni Cicha 5 dni - chmielenie na zimno 25g Marynki i po 50g Lubelskiego i Sybilli Butelkowanie: 20l z dodatkiem 103g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody Uwagi: Zbyt słaba goryczka - możliwe, że przez gotowanie Marynki w woreczku? Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 11 - Dunkelweizen 13,3°Blg 22.04.2016 Ekstrakt końcowy: 1,5°Blg Zawartość alkoholu: 6% IBU: 15 EBC: 39 Słody (5,15kg): - pilzneński 2,5kg - pszeniczny 2,5kg - Carafa Special III 0,15kg Chmiele: - Amarillo (2014) 9,2% α 20g Drożdże: - Safale WB-06 Zacieranie: 44°C 60 minut 63-65°C 60 minut 72°C 60 minut dodanie Carafy 78°C 15 minut Wysłodzone 27l 11,2°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Amarillo 20g Fermentacja: 23l 22 dni w temperaturze 18-19°C Butelkowanie: 23,5l z dodatkiem 180g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody Uwagi: Trochę zbyt wysokie wysycenie. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 12 - American Pale Ale 12°Blg 13.05.2016 Ekstrakt końcowy: 1°Blg Zawartość alkoholu: 5,7% IBU: 42 EBC: 9 Słody (4,6kg): - Pale Ale 4,3kg - pszeniczny 0,3kg Chmiele: - Amarillo (2014) 9,2% α 50g - Motueka (2014) 7,2% α 30g - Warrior (2014) 15,5% α 28g Drożdże: - FM52 Amerykański sen - litrowy starter Zacieranie: 15l wody podgrzane do 72°C 64-66°C 60 minut 77°C 10 minut Wysłodzone 27l 10,6°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Warrior 20g 30 minut: Warrior 8g 5 minut: Motueka 30g 0 minut: Amarillo 15g Fermentacja: 24l Burzliwa 19 dni 18-21°C Cicha 17 dni 23-25°C Chmielenie na zimno Amarillo 35g. Butelkowanie: 22l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody Uwagi: Zbyt długie chmielenie na zimno (brak czasu na butelkowanie) - wyszły aromaty trawiaste. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 13 - Grodziskie 8,5°Blg 22.05.2016 Zestaw i instrukcja z Alepiwo. Ekstrakt końcowy: 1,75°Blg Zawartość alkoholu: 3,5% IBU: 21 EBC: 6 Słody (2,8kg): - pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2,8kg Chmiele: - Lubelski 50g Drożdże: - FM51 Grodzie dębowe - litrowy starter Dodatki: - łuska orkiszowa 200g Zacieranie: 11l wody podgrzane do 70°C 62-64°C 40 minut 70-72°C 50 minut 78°C 10 minut Wysłodzone 24,5l 6,9°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Lubelski 30g 10 minut: Lubelski 20g Fermentacja: 24l 31 dni w temperaturze 18-25°C Butelkowanie: 20l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody Uwagi: Zbyt wysoka temperatura fermentacji pod koniec. Szczep drożdży z wybitnie słabą flokulacją. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 (edited) Warka nr 14 - Grodziskie 8,3°Blg 6.07.2016 Ekstrakt końcowy: 1,4°Blg Zawartość alkoholu: 3,6% IBU: 21 EBC: 6 Słody (3kg): - pszeniczny wędzony dębem Weyermann 3kg Chmiele: - Lubelski 100g Drożdże: - FM51 Grodzie dębowe - 160ml 2-tygodniowej gęstwy Dodatki: - łuska orkiszowa 200g Zacieranie: 9l wody podgrzane do 69°C 66-62°C 40 minut 70-72°C 70 minut 78°C Wysłodzone 25l 6,9°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Lubelski 30g 10 minut: Lubelski 20g 1 minuta: Lubelski 50g Fermentacja: 20,5l 23 dni w temperaturze 23-25°C Butelkowanie: 19l z dodatkiem 145g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody Uwagi: Zdecydowanie zbyt wysoka temperatura fermentacji. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 15 - Full Aroma Hops 13°Blg 19.07.2016 IBU: 45 EBC: 8 Słody (4,3kg): - pilzneński 4,1kg - pszeniczny 0,2kg Chmiele: - Magnum 10,6% α 35g - Lubelski 4,3% α 100g Drożdże: - Safale S-04 Zacieranie: 15l wody podgrzane do 66°C 61-63°C 20 minut 70-72°C 40 minut 78°C Wysłodzone 28,5l 9,4°Blg, gotowanie przez 105 minut. Chmielenie: 45 minut: Magnum 28g 30 minut: Lubelski 20g 15 minut: Lubelski 15g 5 minut: Lubelski 30g 1 minuta: Magnum 7g, Lubelski 35g Fermentacja: 21,5l Uwagi: Niestety, zakażenie, włącznie z kłaczkiem pleśni. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 16 - Witbier 11,3°Blg 10.08.2016 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 4,3% IBU: 16 EBC: 9 Słody (5,1kg): - pszenica niesłodowana 2kg - pilzneński 1,45kg - pszeniczny 0,85kg - pale ale 0,8kg Chmiele: - Cascade 16g Drożdże: - FM26 Belgijskie pagórki - litrowy starter Dodatki: - Curacao 20g - suszona skórka słodkiej pomarańczy 20g - kolendra indyjska 10g - kmin rzymski 5g Zacieranie: 15l wody podgrzane do 69°C 61-64°C 45 minut 70-73°C 35 minut 78°C Wysłodzone 26l 8,7°Blg, gotowanie przez 100 minut. Chmielenie: 60 minut: Cascade 16g 10 minut: Curacao 20g, suszona skórka słodkiej pomarańczy 20g, zmiażdżona kolendra indyjska 10g, kmin rzymski 5g Fermentacja: 18,5l 27 dni. Początkowo w temperaturze 17-19°C, podnoszone stopniowo do 23°C. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 136g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody Uwagi: Po raz pierwszy użyta styropianowa komora fermentacyjna - dobra rzecz. Bardzo klarowne. Do kolendry trzeba jednak użyć moździerza i mocniej zmielić, ewentualnie dodać jej więcej. Kmin rzymski - zdecydowanie za dużo, dość długo się układał, w później wypitych butelkach zaniknął. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 17 - Belgian Pale Ale 12,4°Blg 9.09.2016 IBU: 30 EBC: 16 Słody (4,5kg): - Pale Ale 2,5kg - monachijski 1kg - Abbey 0,5kg - pszeniczny 0,5kg Chmiele: - Challenger (2015) 5,8% α 21g - Nugget (2014) 15,3% α 13g Drożdże: - FM26 Belgijskie pagórki - 100ml gęstwy Zacieranie: 14l wody podgrzane do 69°C 64-61°C 30 minut 72-69°C 30 minut 78°C Wysłodzone 22l 11°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Nugget 13g 15 minut: Challenger 21g Fermentacja: 19l Uwagi: Po 19 dniach wyszła niestety infekcja - prawdopodobnie niedokładnie umyte i zdezynfekowane wiadro po warce 15. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 18 - Belgian Dubbel 16,1°Blg 12.10.2016 Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg Zawartość alkoholu: 6,5% IBU: 20 EBC: 17 Słody (6kg+0,5kg cukru): - Pale Ale 4kg - monachijski 1kg - Abbey 0,5kg - pszeniczny 0,5kg Chmiele: - Challenger (2015) 5,8% α 62g Drożdże: - Wyeast 1762 Belgian Abbey II - gęstwa 150ml - Fermentis Safbrew T-58 Dodatki: - syrop cukrowy: 500g cukru, 300ml wody, łyżeczka kwasku cytrynowego, karmelizowane w 120-145°C przez godzinę. Zacieranie: 68-61°C 70 minut 78°C Wysłodzone 28,5l 11,3°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Nugget 30g 8 minut: Challenger 32g Fermentacja: 24l Gęstwa, otrzymana od innego piwowara nie ruszyła po 48 godzinach. Zadane T-58 z torebki. 21 dni w temperaturze 18-19°C. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 151g cukru rozpuszczonych w 1l wody Uwagi: Uważać na źródło gęstwy. Piwo zajęło V miejsce na VI Mikołajkowym KPD. W uwagach - delikatnie kwaskowe, lekko rozpuszczalnikowe, zbyt jasne jak na Dubbla. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 19 - Świąteczne 16,6°Blg 4.11.2016 Ekstrakt końcowy: 4,1°Blg Zawartość alkoholu: 6,5% IBU: 33 EBC: 42 Słody (5,05kg+0,4kg cukru): - Pale Ale Ireks 2,85kg - pszeniczny Malteurop 1,15kg - żytni karmelowy (100-200) Viking Malt 1kg - Carafa Special III Weyermann 0,05kg Chmiele: - Nugget (2014) 15,3% α 37g Drożdże: - Fermentis Safbrew T-58 Dodatki: - cukier 0,4kg - imbir świeży - plastry 34g - cynamon sproszkowany 10g - goździki 10szt - laski wanilii (puste) 5szt - curacao 40g Zacieranie: 7,5l wody podgrzane do 51°C Wrzucony słód żytni. 50°C 50 minut Dolane 8l wrzątku, wrzucone słody jasne. 68-65°C 65 minut 77°C - dodana Carafa III Wysłodzone 25l 12,3°Blg, gotowanie przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Nugget 23g 15 minut: imbir, cynamon, goździki, wanilia 10 minut: cukier 0,4kg 5 minut: Curacao 40g Fermentacja: 21l 28 dni w temperaturze 19-21°C. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 115g cukru rozpuszczonych w 0,7l wody Uwagi: Początkowo trochę zbyt słodkie. Po ponad pół roku przyprawy biorą górę i jest trochę zbyt ostre. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 20 - APA single hop Cascade 12,9°Blg 6.12.2016 Ekstrakt końcowy: 3,1°Blg Zawartość alkoholu: 5,1% IBU: 40 EBC: 10 Słody (4,5kg): - Pale Ale Ireks 4kg - pszeniczny Malteurop 0,5kg Chmiele: - Cascade (2015) 8,3% α 126g Drożdże: - Safale US-05 Zacieranie: 13,5l wody podgrzane do 70°C 67-63°C 70 minut 76°C Wysłodzone 21l 12,5°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 50 minut: Cascade 20g 25 minut: Cascade 20g 10 minut: Cascade 20g 0 minut: Cascade 25g Fermentacja: 19l 26 dni burzliwa w temperaturze 17-18°C. 5 dni cichej, chmielenie Cascade 41g. Butelkowanie: 16,5l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 21 - American IPA 15,7°Blg 7.01.2017 Ekstrakt końcowy: 3,8°Blg Zawartość alkoholu: 6,2% IBU: 56 EBC: 14 Słody (6,5kg): - pilzneński Malteurop 5,5kg - pszeniczny Malteurop 0,5kg - biscuit 0,5kg Chmiele: - Amarillo (2015) 8,6% α 70g - Cascade (2015) 6,9% α 70g - Mosaic (2015) 12,2% α 70g Drożdże: - Safale US-05 Dodatki: - curacao 20g Zacieranie: 19l wody podgrzane do 72°C 66-64°C 65 minut 76°C Wysłodzone 25l 15,4°Blg, gotowanie przez 100 minut. Chmielenie: 60 minut: Amarillo 20g, Cascade 10g, Mosaic 20g 10 minut: Amarillo 20g, Cascade 30g, Mosaic 20g 5 minut: curacao 20g 0 minut: Amarillo 30g, Cascade 30g, Mosaic 30g Fermentacja: 19,5l 20 dni w temperaturze 16-18°C. Butelkowanie: 21,5l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 2,7l wody Uwagi: Dobry aromat i balans, może delikatnie zbyt słodkie. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 22 - Brown Porter 12,9°Blg 29/30.01.2017 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 5% IBU: 25 EBC: 50 Słody (4,9kg): - pilzneński Malteurop 3,5kg - pszeniczny Malteurop 0,5kg - brown Fawcett 0,5kg - pale crystal Fawcett 0,3kg - Carafa special III Weyermann 0,1kg Chmiele: - Challenger (2015) 5,6% α 18g - Magnat (2015) 14,2% α 12g - Styrian Golding (2015) 4,6% α 21g Drożdże: - Safale S-04 Zacieranie: 19l wody podgrzane do 70°C 67-62°C 90 minut 76°C Filtrator się spłaszczył i zepsuł ponowny mashout i filtracja następnego dnia. Wysłodzone 26l 11,6°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 12g 20 minut: Challenger 18g 10 minut: Styrian Golding 21g Fermentacja: 23l 31 dni w temperaturze 18°C. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 106g cukru rozpuszczonych w 1,5l wody Uwagi: Niezłe, może nieco zbyt ciemne. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 23 - Whisky Extra Stout 18,2°Blg 7.03.2017 Ekstrakt końcowy: 4,7°Blg Zawartość alkoholu: 7% IBU: 35 EBC: 82 Słody (7,33kg): - pilzneński Malteurop 5kg - wędzony torfem Castle Malting (30-45ppm) 1kg - biscuit Castle Malting 0,5kg - pszeniczny Malteurop 0,3kg - jęczmień palony Fawcett (1100-1400) 0,2kg - Chocolate Wheat Weyermann (900-1200) 0,2kg - Carafa special III Weyermann 0,13kg Chmiele: - Magnat (2015) 14,2% α 31g - Styrian Golding (2015) 4,6% α 39g Drożdże: - Safale S-04 - gęstwa 200ml Zacieranie: 20l wody podgrzane do 72°C 67-62°C 90 minut 76°C Wysłodzone 30l 13,6°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 31g 0 minut: Styrian Golding 39g Fermentacja: 23l 25 dni w temperaturze 18-20°C. Cold crash 10°C. Butelkowanie: 22,5l z dodatkiem 132g cukru rozpuszczonych w 0,75l wody Uwagi: Torfowość wyczuwalna, ale nie przytłaczająca. Zdecydowanie zbyt niska goryczka. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 (edited) Warka nr 24 - Hefeweizen 12,6°Blg 12.03.2017 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 4,8% IBU: 16 EBC: 7 Słody (5kg): - pilzneński Malteurop 2,5kg - pszeniczny Malteurop 2,2kg - pszenica niesłodowana 0,3kg Chmiele: - Magnat (2015) 14,2% α 11g Drożdże: - Danstar Munich Wheat Beer Zacieranie: 15l wody podgrzane do 48°C 45-44°C 20 minut 66-61°C 70 minut 76°C Wysłodzone 25l 10,6°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 11g Fermentacja: 20l 20 dni w temperaturze 19°C. Pod koniec podniesione do 20-21°C. Butelkowanie: 19l z dodatkiem 192g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Słaby aromat. Fermentować w wyższej temperaturze, albo (sądząc po opisach na zagranicznych forach) - ten szczep tak ma. Edited March 10, 2018 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now