Skocz do zawartości

Browar Teatralny


punix

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 142 American IPA 15,5°Blg

19.05.2022

29.06.2022


Ekstrakt końcowy: 2,4°Blg

Zawartość alkoholu: 7,3%

IBU: 60


Słody (6,55 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 5,7 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,85 kg

 

Chmiele:

 

- Citra 13,6% α 105 g

- Magnum 12,7% α 35 g

- Sabro 15,2% α 130 g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20 l wody 70°C

 

64-62°C 80 minut

72°C 25 minut

77°C 

  

Wysłodzone 29 l 13,7°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 35 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: po 50 g: Citra, Sabro

hopstand: Citra 55 g, Sabro 80 g

 

Fermentacja:

22 l 15,5°Blg.

Temperatura 18-19°C 9 dni, 20°C 5 dni, 22°C 27 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 125 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Przez brak czasu zabrakło chmielenia na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 143 Mango Wheat 11,5°Blg

30.06.2022

27.07.2022


Ekstrakt końcowy: 2,6°Blg

Zawartość alkoholu: 4,8%

IBU: 30


Słody (5,3 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 2,5 kg

 - pszeniczny Weyermann 2,5 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg

 

Chmiele:

 

- Amarillo 8,9% α 50 g

- Magnum 12,7% α 12 g

- Marynka 8,4% α 19 g

- Sabro 15,2% α 20 g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - pulpa z mango alphonso 1,7 kg


Zacieranie:

 

19 l wody 76°C

 

70-66°C 90 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 10,6°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 12 g, Marynka 19 g

0 minut: Amarillo 50 g, Sabro 20 g

 

Fermentacja:

25 l 11°Blg.

Temperatura 19°C 15 dni, 21°C 4 dni, 5°C 8 dni.


Butelkowanie:

24,5 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Mango niestety tym razem słabo wyczuwalne. Całkowity brak piany.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 144 Table Saison 8,7°Blg

11.07.2022

27.07.2022


Ekstrakt końcowy: 1°Blg

Zawartość alkoholu: 4%

IBU: 20


Słody (3,73 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 2,6 kg

 - monachijski Weyermann 0,8 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg

 

Chmiele:

 

- Marynka 8,4% α 50 g

 

Drożdże:

 - FM21 Odkrycie sezonu

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

14,5 l wody 77°C

 

72-69°C 90 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27 l 8,7°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

65 minut: Marynka 17 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Marynka 33 g

 

Fermentacja:

23 l 8,7°Blg.

Temperatura 17°C 1 dzień, 18°C 1 dzień, 20°C 2 dni, 21°C 3 dni, 22°C 4 dni, do 26°C 5 dni.


Butelkowanie:

23,5 l z dodatkiem 135 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 145 Saison 17°Blg

28.07.2022

23.08.2022


Ekstrakt końcowy: 1,6°Blg

Zawartość alkoholu: 8,7%

IBU: 35


Słody (6,75 kg):

 

 - monachijski jasny Viking Malt 3,05 kg

 - pilzneński Weyermann 3 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5 kg

 - abbey Weyermann 0,2 kg

 

Chmiele:

 

- Marynka 8,4% α 50 g

- Żatecki 4% α 50 g

 

Drożdże:

 - FM21 Odkrycie sezonu

 

Dodatki:

 

 - cukier biały 0,5 kg

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20,5 l wody 69°C

 

64-63°C 100 minut

72-71°C 25 minut

77°C 

 

Wysłodzone 28 l 14,4°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 50 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Żatecki 20 g, cukier 0,5 kg

0 minut: Żatecki 30 g

 

Fermentacja:

23 l 17°Blg.

Temperatura 19°C 5 dni, 21°C 5 dni, 22°C 4 dni, 23°C 5 dni, do 25°C 7 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 145 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 146 Trappist Single 10°Blg

10.08.2022

25.08.2022


Ekstrakt końcowy: 1,8°Blg

Zawartość alkoholu: 4,3%

IBU: 30


Słody (4,2 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 2,6 kg

 - wiedeńskie Viking Malt 1 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg

 - abbey Weyermann 0,3 kg

 

Chmiele:

 

- Marynka 8,4% α 50 g

- Żatecki 4% α 50 g

 

Drożdże:

 - WLP530 Abbey Ale

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

15 l wody 72°C

 

65-63°C 90 minut

72-70°C 40 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27 l 9,6°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 25 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Marynka 25 g, Żatecki 15 g

0 minut: Żatecki 35 g

 

Fermentacja:

23 l 10°Blg.

Temperatura 19°C 7 dni, 20°C 3 dni, 22°C 5 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 130 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Pomimo zadania bezpośrednio z fiolki po 2 dniach drożdże zaczęły wychodzić rurką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 147 Rye Saison 14,6°Blg

24.08.2022

20.09.2022


Ekstrakt końcowy: 0,2°Blg

Zawartość alkoholu: 7,9%

IBU: 35


Słody (5,5 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 3 kg

 - żytni Weyermann 2,5 kg

 

Chmiele:

 

- East Kent Golding 6,3% α 50 g

- Magnum 10,6% α 30 g

 

Drożdże:

 - FM21 Odkrycie sezonu

 

Dodatki:

 

 - cukier biały 0,5 kg

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

15 l wody 73°C

 

66-65°C 90 minut

72-71°C 35 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27 l 11,6°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: EKG 25 g, cukier 0,5 kg

0 minut: EKG 25 g

 

Fermentacja:

23 l 14,6°Blg.

Temperatura 19°C 3 dni, 21°C 24 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 125 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 148 Dry Stout 11°Blg

19.09.2022

5.10.2022


Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg

Zawartość alkoholu: 4,4%

IBU: 35


Słody (4,9 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 3,2 kg

 - płatki jęczmienne błyskawiczne 1 kg

 - jęczmień palony Weyermann 0,5 kg

 - abbey Weyermann 0,2 kg

 

Chmiele:

 

- East Kent Golding 6,3% α 20 g

- Magnum 10,6% α 30 g

 

Drożdże:

 - WLP004 Irish Ale

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

15 l wody 72°C

 

65-63°C 85 minut

72°C 15 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27 l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: EKG 20 g

 

Fermentacja:

23 l 11°Blg.

Temperatura 18 °C 6 dni, 19°C 3 dni, 20°C 7 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 149 Belgian Dubbel 16,5°Blg

21.09.2022

4.11.2022


Ekstrakt końcowy: 2,4°Blg

Zawartość alkoholu: 8%

IBU: 25


Słody (6,5 kg + 0,5 kg cukru):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - monachijski Weyermann 1,5 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,4 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg

 - special B Castle Malting 0,3 kg

 - cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg

 

Chmiele:

 

- East Kent Golding 6,3% α 20 g

- Iunga 12,4% α 25 g

 

Drożdże:

 - WLP530 Abbey Ale

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20,5 l wody 72°C

 

65-63°C 90 minut

72-71°C 20 minut

77°C 

 

Wysłodzone 28 l 14,7°Blg, gotowane przez 125 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 25 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., cukier rozpuszczony w 1,2 l wrzątku

0 minut: EKG 20 g

 

Fermentacja:

22 l 16,5°Blg.

Temperatura 18 °C 11 dni, 20°C 33 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 155 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Drożdże wychodziły na spacer pomimo blowoffa, a później odetkanej pokrywy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 150 Extra Stout 14°Blg

15.10.2022

2.11.2022


Ekstrakt końcowy: 4°Blg

Zawartość alkoholu: 5,6%

IBU: 40


Słody (6,3 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - wiedeński Viking Malt 1,05 kg

 - cafe light Castle Malting 0,4 kg

 - caramunich I Weyermann 0,4 kg

 - jęczmień palony Castle Malting 0,25 kg

 - pale chocolate Fawcett 0,1 kg

 - black Simpsons Malt 0,1 kg

 

Chmiele:

 

- Zula 9,7% α 72 g

 

Drożdże:

 - WLP004 Irish Ale

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

19 l wody 75°C

 

68-66°C 45 minut

72-71°C 25 minut

78°C 

 

Wysłodzone 27 l 12,9°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Zula 45 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Zula 27 g

 

Fermentacja:

22,5 l 14°Blg.

Temperatura 18 °C 10 dni, 20°C 8 dni.


Butelkowanie:

23,5 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Prawdopodobnie nieco zbyt  krótka fermentacja - piwo delikatnie przegazowało się w butelkach bez oznak infekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 151 Peated Stout 13,8°Blg

3.11.2022

20.11.2022


Ekstrakt końcowy: 4,2°Blg

Zawartość alkoholu: 5,2%

IBU: 40


Słody (6,6 kg):

 

 - chateau whisky 5 kg

 - pale Viking Malt 0,5 kg

 - jęczmień palony 0,33 kg

 - dekstrynujący 0,3 kg

 - pszeniczny czekoladowy Weyermann 0,27 kg

 - special X Bestmalz 0,2 kg

 

Chmiele:

 

- Citra 13,3% α 45 g

- Sabro 15,2% α 15 g

 

Drożdże:

 - WLP004 Irish Ale

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20 l wody 74°C

 

68-66°C 80 minut

72-71°C 25 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27 l 13,3°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Citra 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: po 15 g: Citra, Sabro

 

Fermentacja:

22 l 13,8°Blg.

Temperatura 18 °C 7 dni, 20°C 10 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Znów prawdopodobnie zbyt krótka fermentacja - piwo delikatnie przegazowało się w butelkach bez oznak infekcji.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 152 Imperial Stout 28,1°Blg

11.11.2022

27.12.2022


Ekstrakt końcowy: 9,8°Blg

Zawartość alkoholu: 12,3%

IBU: 95


Słody (8,6 kg + 3,4 kg ekstraktu):

 

 - pilzneński Weyermann 6,5 kg

 - brown Simpsons Malt 0,4 kg

 - carafa I special Weyermann 0,4 kg

 - special X Bestmalz 0,3 kg

 - caramunich III Weyermann 0,3 kg

 - jęczmień palony 0,25 kg

 - czekoladowy 1200 Viking Malt 0,25 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,2 kg

 - ekstrakt jasny Bruntal 3,4 kg

 

Chmiele:

 

- Iunga 12,4% α 115 g

- Sabro 15,2% α 30 g

 

Drożdże:

 - WLP004 Irish Ale

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20 l wody 72°C

 

65-63°C 80 minut

72°C 35 minut

77°C 

 

Wysłodzone 30 l 16,2°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 115 g, Sabro 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

 

Fermentacja:

23 l 28,1°Blg.

Temperatura 18 °C 11 dni, 19°C 34 dni.


Butelkowanie:

19,5 l z dodatkiem 95 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Po 2 dniach wyszły z wiadra, ~3l - i to pomimo fermentacji w lodówce, bez skoków temperatury.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 153 Ordinary Bitter 9,6°Blg

20.11.2022

27.12.2022


Ekstrakt końcowy: 2,1°Blg

Zawartość alkoholu: 4%

IBU: 30


Słody (4 kg):

 

 - Maris Otter Castle Malting 3,5 kg

 - carahell Weyermann 0,27 kg

 - special X Bestmalz 0,23 kg

 

Chmiele:

 

- East Kent Golding 6,3% α 60 g

- Magnum 10,6% α 20 g

 

Drożdże:

 - Danstar Windsor

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

15 l wody 74°C

 

66-64°C 90 minut

72-71°C 20 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27 l 8,7°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 20 g

15 minut: EKG 30 g, whirlfloc 0,5 tabl.

0 minut: EKG 30 g

 

Fermentacja:

22 l 9,6°Blg.

Temperatura 18 °C 4 dni, 20°C 32 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 95 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 154 Porter 12,5°Blg

28.12.2022

29.01.2023


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,2%

IBU: 30


Słody (5,3 kg):

 

 - Maris Otter Castle Malting 4 kg

 - abbey Weyermann 0,25 kg

 - amber Simpsons Malt 0,3 kg

 - czekoladowy 1200 0,25 kg

 - dekstrynujący Viking Malt 0,2 kg

 - brown Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

- East Kent Golding 6,3% α 40 g

- Magnum 10,6% α 25 g

 

Drożdże:

 - Danstar Windsor

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

16,5 l wody 73°C

 

66-64°C 70 minut

72-70°C 60 minut

77°C 

 

Wysłodzone 28 l 11,1°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 25 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: EKG 20 g

0 minut: EKG 20 g

 

Fermentacja:

22,5 l 12,5°Blg.

Temperatura 19 °C 8 dni, 20°C 23 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 155 Pils 12,3°Blg

28.12.2022

23.02.2023


Ekstrakt końcowy: 2,1°Blg

Zawartość alkoholu: 5,5%

IBU: 40


Słody (5 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - wiedeński Castle Malting 1 kg

 

Chmiele:

 

- Iunga 12,5% α 30 g

- Żatecki 4,2% α 100 g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

16 l wody 73°C

 

66-64°C 70 minut

72-70°C 60 minut

77°C 

 

Wysłodzone 28 l 10,8°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Żatecki 40 g

0 minut: Żatecki 60 g

 

Fermentacja:

22,5 l 12,3°Blg.

Temperatura 10 °C 19 dni, 12°C 4 dni, 15°C 9 dni, 5°C 25 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 156 American Barley Wine 27°Blg

30.01.2023

2.04.2023


Ekstrakt końcowy: 10,7°Blg

Zawartość alkoholu: 10,9%

IBU: 90


Słody (8,6 kg + 3,4 kg ekstraktu):

 

 - Maris Otter Castle Malting 8,1 kg

 - premium english caramalt Simpsons Malt 0,5 kg

 - ekstrakt pale Bruntal 3,4 kg

 

Chmiele:

 

 - Citra 12,4% α 150 g

 - Equanot 13,8% α 70 g

 - Mosaic 9,5% α 70 g

 

Drożdże:

 - Danstar Windsor

 

Dodatki:

 

 -


Zacieranie:

 

20 l wody 73°C

 

65-63°C 120 minut

78°C 

 

Wysłodzone 30 l 15,6°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Citra 80 g

15 minut: ekstrakt Bruntal 3,4 kg

10 minut: po 20 g: Citra, Equanot, Mosaic

hopstand (55°C, 40 minut): po 50 g: Citra, Equanot, Mosaic

 

Fermentacja:

21 l 27°Blg.

Temperatura 17 °C 5 dni, 18°C 3 dni, 19°C 7 dni, 21°C 47 dni.


Butelkowanie:

20,5 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Dość płytkie odfermentowanie - drożdże bardziej pod angielskiego barley wine'a.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 157 Koźlak 17,4°Blg

24.02.2023

7.04.2023


Ekstrakt końcowy: 4,9°Blg

Zawartość alkoholu: 7,2%

IBU: 25


Słody (7,6 kg):

 

 - monachijski Weyermann 3,6 kg

 - wiedeński Castle Malting 3,1 kg

 - caramunich III Weyermann 0,4 kg

 - crystal light Simpsons Malt 0,3 kg

 - crystal extra dark Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - Magnum 10,6% α 30 g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20 l wody 74°C

 

67-65°C 90 minut

72-70°C 65 minut

77°C 

 

Wysłodzone 30 l 14°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

 

Fermentacja:

20,5 l 17,4°Blg.

Temperatura 9°C 6 dni, 10°C 7 dni, 12°C 7 dni, 15°C 17 dni, 5°C 5 dni.


Butelkowanie:

21 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 158 Coffee Polish Pale Ale 13,1°Blg

2.03.2023

12.03.2023


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,5%

IBU: 35


Słody (5,3 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4,5 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5 kg

 - imperial Simpsons Malt 0,3 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 100 g

 - Zula 13,3% α 95 g

 

Drożdże:

 - Danstar Voss Kveik

 

Dodatki:

 

 - kawa Santa Rosa Honduras 200 g

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

17,5 l wody 71°C

 

65-64°C 95 minut

72-71°C 25 minut

77°C 

 

Wysłodzone 28 l 11,7°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 15 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Iunga 25 g, Zula 50 g

hopstand (<75°C, 30 minut): Iunga 60 g, Zula 45 g

 

Fermentacja:

21 l 13,1°Blg.

Temperatura 25°C 10 dni.

Po 7 dniach dodane 200 g kawy.


Butelkowanie:

21 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Kawa pomimo dodania ziaren w całości zdominowała piwo. Można zmniejszyć ilość do 50-100 g.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 159 Irish Red Ale 12°Blg

5.04.2023

14.05.2023


Ekstrakt końcowy: 2,3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,2%

IBU: 25


Słody (5,2 kg):

 

 - Maris Otter Castle Malting 3,5 kg

 - wiedeński Castle Malting 0,9 kg

 - crystal light Simpsons Malt 0,3 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,22 kg

 - dekstrynujący Viking Malt 0,2 kg

 - jęczmień palony 0,08 kg

 

Chmiele:

 

 - Magnum 10,6% α 25 g

 - Tettnanger 4,6% α 30 g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

17 l wody 71°C

 

65-64°C 55 minut

72-70°C 60 minut

77°C 

 

Wysłodzone ??? l ???°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 25 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Tettnanger 30 g

 

Fermentacja:

24 l 12°Blg.

Temperatura 17°C 4 dni, 18°C 1 dzień, 19°C 1 dzień, 20°C 13 dni, 21°C 20 dni.


Butelkowanie:

24 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 160 Tmave 12,7°Blg

12.042023

10.05.2023


Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,1%

IBU: 35


Słody (5,4 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 3,8 kg

 - dekstrynujący Viking Malt 0,3 kg

 - imperial Simpsons Malt 0,3 kg

 - czekoladowy 1200 Viking Malt 0,25 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,2 kg

 - amber Simpsons Malt 0,2 kg

 - crystal extra dark Simpsons Malt 0,2 kg

 - brown Simpsons Malt 0,15 kg

 

Chmiele:

 

 - Magnum 10,6% α 30 g

 - Żatecki 4,2% α 100 g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

16,5 l wody 72°C

 

66-64°C 90 minut

72°C 25 minut

77°C 

 

Wysłodzone 28,5 l 11,2°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Żatecki 40 g

0 minut: Żatecki 60 g

 

Fermentacja:

23 l 12,7°Blg.

Temperatura 10°C 13 dni, 15°C 3 dni, 5°C 12 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, punix napisał(a):

 - pilzneński Weyermann 3,8 kg

 - dekstrynujący Viking Malt 0,3 kg

 - imperial Simpsons Malt 0,3 kg

 - czekoladowy 1200 Viking Malt 0,25 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,2 kg

 - amber Simpsons Malt 0,2 kg

 - crystal extra dark Simpsons Malt 0,2 kg

 - brown Simpsons Malt 0,15 kg

Zakładam, że taki zamotany zasyp do "piwo resztkowe"; czy się mylę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, korzen16 napisał(a):

Zakładam, że taki zamotany zasyp do "piwo resztkowe"; czy się mylę?

 

Tak, trzeba było skończyć kilka worków :)

Choć jestem na tyle zadowolony z efektu, że nie wykluczam zbliżonej powtórki w przyszłości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 161 Żytni Porter Bałtycki 21,9°Blg

11.05.2023

1.07.2023


Ekstrakt końcowy: 6,7°Blg

Zawartość alkoholu: 9,4%

IBU: 40


Słody (8,1 kg + 1,7 kg ekstraktu):

 

 - pilzneński Weyermann 3,5 kg

 - żytni Weyermann 2,5 kg

 - imperial Simpsons Malt 0,55 kg

 - crystal light Simpsons Malt 0,4 kg

 - żytni czekoladowy Weyermann 0,4 kg

 - crystal extra dark Simpsons Malt 0,3 kg

 - special B Castle Malting 0,3 kg

 - brown Simpsons Malt 0,15 kg

 - ekstrakt jasny Bruntal 1,7 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 45 g

 - Tettnanger 4,6% α 35 g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20 l wody 73°C

 

66-64°C 65 minut

72-70°C 70 minut

78°C 

 

Wysłodzone 30,5 l 15,5°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 45 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., ekstrakt 1,7 kg

10 minut: Tettnanger 35 g

 

Fermentacja:

23 l 12,7°Blg.

Temperatura 10°C 13 dni, 15°C 3 dni, 5°C 12 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 115 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Gęste, oleiste piwo - pojawił się problem z przelaniem końcówki do fermentora na rozlew, zakleił się wężyk.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 162 American Pale Ale 10,6°Blg

14.05.2023

26.06.2023


Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg

Zawartość alkoholu: 4,2%

IBU: 35


Słody (4,85 kg):

 

 - pale ale Viking Malt 4,07 kg

 - pszenica niesłodowana 0,5 kg

 - carahell Weyermann 0,28 kg

 

Chmiele:

 

 - Centennial 8,6% α 100 g

 - Equanot 13,8% α 50 g

 - Sabro 13,3% α 50 g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

16 l wody 73°C

 

67-64°C 110 minut

72-70°C 45 minut

78°C 

 

Wysłodzone 28,5 l 9,2°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Centennial 10 g

10 minut: whirlfloc 0,5 tabl., Centennial 30 g, Equanot 20 g, Sabro 20 g

0 minut: Centennial 60 g, Equanot 30 g, Sabro 30 g

 

Fermentacja:

22 l 10,6°Blg.

Temperatura 17°C 2 dni, 18°C 5 dni, 19°C 2 dni, 20°C 34 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 115 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 163 Wędzony Stout 13,5°Blg

28.06.2023

24.08.2023


Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg

Zawartość alkoholu: 5,9%

IBU: 40


Słody (6,5 kg):

 

 - smoked nature Castle Malting 1 kg

 - wheat smoked Castle Malting 1 kg

 - wędzony olchą Viking Malt 1 kg

 - wędzony bukiem Viking Malt 1 kg

 - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 1 kg

 - jęczmień palony 0,65 kg

 - wędzony drewnem mesquito 0,55 kg

 - carapils 0,3 kg

 

Chmiele:

 

 - Izabella 7,6% α 100 g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20 l wody 71°C

 

64-63°C 120 minut

72-71°C 30 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 13,3°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Izabella 55 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Izabella 25 g

0 minut: Izabella 20 g

 

Fermentacja:

25 l 13,5°Blg.

Temperatura 18°C 3 dni, 20°C 55 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 115 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

"Składak" z otrzymanych słodów. Efekt całkiem przyjemny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 164 Table Saison 8,8°Blg

4.07.2023

31.07.2023


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 3,1%

IBU: 25


Słody (4 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 1,1 kg

 - maris otter Simpsons Malt 1,1 kg

 - pszeniczny Viking Malt 1,1 kg

 - carapils Weyermann 0,25 kg

 - abbey Weyermann 0,25 kg

 - DRC Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 20 g

 - Tettnanger 4,6% α 82 g

 

Drożdże:

 - Danstar Farmhouse (Saison)

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

14 l wody 76°C

 

70-65°C 120 minut

78°C 

 

Wysłodzone 27 l 8,7°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 20 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Tettnanger 32 g

0 minut: Tettnanger 50 g

 

Fermentacja:

23 l 8,8°Blg.

Temperatura 20°C 1 dzień, 21°C 1 dzień, 23°C 2 dni, 24 °C 3 dni, 25°C 4 dni, 26°C 16 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 130 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.