Jump to content

Mętna brzeczka przez zakwaszanie?


emcede

Recommended Posts

Czołem!

 

Postanowiłem pobawić się trochę w modyfikacje wody. W przedostatniej warce zakwaszałem kwaskiem cytrynowym na oko, a dziś używałem kwasu fosforowego i pasków do pomiaru pH. W obydwu przypadkach wyszła mi strasznie mętna brzeczka po gotowaniu i w wiadrze zresztą też, dodatkowo dzisiejsza warka strasznie słabo wydajnościowo wyszła (gorzej niż poprzednie, ale to może wina słodu bo był grubiej śrutowany).

 

Czy możecie wspomóc jakąś radą co do tej mętności? A może odpuścić sobie zakwaszanie zacieru a zakwaszać jedynie wodę do wysładzania?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Poczekaj jak wyjdzie mętność gotowego piwa.

Ja jak zacząłem przykładać wagę do pH to raczej zauważyłem dokładnie odwrotną tendencję.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Mi ostatnio wyszło bardzo mętna brzeczka, modyfikowałem nieznacznie wodę. Jednak w gotowym piwie było już wszystko tak jak należy. Daj znać jak wyszło Ci to piwo. Dalej było mętne ?

Edited by Luk&K
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.