Sabo Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Witajcie, gdy zacieram robię to tak: Zacieranie robię w 12 l wody, i wysładzam dodatkowymi 12 l wody. Wychodzi w miarę 20 l brzeczki do fermentacji, ale gdy zlewam na cichą zostało mi teraz 16 l piwa bez osadu, tak powinno zostać? Czy podczas zacierania dodawać więcej wody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Witajcie, gdy zacieram robię to tak:Zacieranie robię w 12 l wody, i wysładzam dodatkowymi 12 l wody. Wychodzi w miarę 20 l brzeczki do fermentacji, ale gdy zlewam na cichą zostało mi teraz 16 l piwa bez osadu, tak powinno zostać? Czy podczas zacierania dodawać więcej wody? Ilość wody do uwarzenia 20 L to z grubsza: - zacieranie: 3 x waga słodów - wysładzanie: 22L - ilość wody do zacierania + ilość kg słodu Czyli dla warki 5 kg słodu: 15 + 22 - 15 + 5 = 27L Coś za duże masz te straty na przelewaniu, u mnie to niecały litr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Nie ma zasady. Zalezy jaka metoda zacierania i czy chcemy sie trzymac zalozonego BLG. Ja ostatnio robilem Schwarzbier i zuzylem ponad 30L wody. Ostatecznie otrzymalem ok. 25L piwa. Wysladzalem tak dlugo, az brzeczka osiagnela zalozone BLG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Chyba źle policzyłeś; do zrobienia warki 23L porzeba ok. 35L wody (w moim browarze). Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Nie ma zasady. Zalezy jaka metoda zacierania i czy chcemy sie trzymac zalozonego BLG. Ja ostatnio robilem Schwarzbier i zuzylem ponad 30L wody. Ostatecznie otrzymalem ok. 25L piwa. Wysladzalem tak dlugo, az brzeczka osiagnela zalozone BLG. Ze 3 litry to w gotowaniu odparowały, a gdzie woda w młócie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Napisałem "ponad", bo nie pamietam dokladnie. 3L w mlocie i pewnie z 3L odparowaly, moze z litr strat przy przelewaniu. Czyli musialem zuzyc jakies 31-32L Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 W niedziele warzylem Pilsa. Poszlo 33L wody. Uzyskalem 23L brzeczki nastawnej. Czyli 10L "w komin" poszlo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now