Jump to content

IPA ze skórką cytrusów


seevin

Recommended Posts

Planuję zrobić coś w stylu Elvis Juice Brewdoga, czyli IPA z ze skórką grapefruita i pomarańczy. Na anglojęzycznych forach znalazłem dwie receptury, poniżej podam to co udało mi się z nich wyciągnąć i proszę o ocenę i ewentualne rady.

 

Słody

4.5kg Pale Ale (EBC 5-7) lub Pilzneński (EBC 2.5-3.5) - który lepiej?

0.88kg Cara 30 EBC

 

Zacieranie 65 stopni 75 min, potem 75 stopni 10 min. Wysładzanie wodą 75 stopni do uzyskania ok. 25l brzeczki.

 

Czas gotowania 60 minut. Chmiele tak jak w załączonym pdf, pierwszy w momencie rozpoczęcia gotowania, druga partia po 30 minutach i ostatnia po 55.

W 50 minucie 50g skórki grapefruita i 25g skórki pomarańczy.

 

Drożdże Fermentis US-05

Fermentacja burzliwa w ok 19 stopniach, zlanie na cichą przy BLG ok. 3-4, chmielenie na zimno plus dodanie 40g skórki grapefruita odmoczonej wcześniej w wódce przez 2 doby. Cicha fermentacja 2 tygodnie, docelowe BLG 2.5.

 

Proszę o rady odnośnie wyboru słodu (wg przepisu ma być "Extra Pale") i ewentualne uwagi odnośnie receptury. 

 

Receptura od Brewdog: http://dl.dropboxusercontent.com/s/fccnya7z8vrg915/elvis.pdf?dl=0

Edited by seevin
Link to comment
Share on other sites

Planuję zrobić coś w stylu Elvis Juice Brewdoga, czyli IPA z ze skórką grapefruita i pomarańczy. Na anglojęzycznych forach znalazłem dwie receptury, poniżej podam to co udało mi się z nich wyciągnąć i proszę o ocenę i ewentualne rady.

 

Słody

4.5kg Pale Ale (EBC 5-7) lub Pilzneński (EBC 2.5-3.5) - który lepiej?

0.88kg Cara 30 EBC

 

Zacieranie 65 stopni 75 min, potem 75 stopni 10 min. Wysładzanie wodą 75 stopni do uzyskania ok. 25l brzeczki.

 

Czas gotowania 60 minut. Chmiele tak jak w załączonym pdf, pierwszy w momencie rozpoczęcia gotowania, druga partia po 40 minutach i ostatnia po 55.

W 50 minucie 50g skórki grapefruita i 25g skórki pomarańczy.

 

Drożdże Fermentis US-05

Fermentacja burzliwa w ok 19 stopniach, zlanie na cichą przy BLG ok. 3-4, chmielenie na zimno plus dodanie 40g skórki grapefruita odmoczonej wcześniej w wódce przez 2 doby. Cicha fermentacja 2 tygodnie, docelowe BLG 2.5.

 

Proszę o rady odnośnie wyboru słodu (wg przepisu ma być "Extra Pale") i ewentualne uwagi odnośnie receptury. 

 

Receptura od Brewdog: http://dl.dropboxusercontent.com/s/fccnya7z8vrg915/elvis.pdf?dl=0

Wydaje mi się, że raczej pilzneński (jaśniejszy dla redukcji koloru od dużego udziału karmelu).

Osobiście nabieram chętki na piwo w tej stylistyce. Tyle, że nie zrobię raczej klona 1:1 bardziej pójdę w coś, co ma wyglądać jak sok/shake cytrynowy.  Jakieś 30-35 % płatków ryżowych, zero karmelu i zatarcie a słodko, żeby coś zostało na języku. Do tego skórki i chmiele typowo cytrusowe, powiedzmy Citra i Centennial

 

edit. widzę, że w oryginale poszli zupełnie w drugą stronę 25 EBC to jest jakiś odjazd ku "ciemnej stronie" :D

Edited by łysy ĄĘ
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.