Kamilos55 Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 (edited) Witam, mam piwo 12Blg w butelkach chmielone na 60 IBU. Podczas rozlewu goryczka wydawała się w miarę ok, ale po około 3 tyg od zabutelkowania jakby wzrosła i ma bardzo długi finisz. Generalnie pierwsze łyki ok ale całą butelkę jest trudno dopić bo na koniec posmak goryczki pozostaje w ustach nawet przez 5-10 minut. Dodatkowo z chmielenia na zimno podczas rozlewu wpadło trochę chmielin do butelek i zastanawiam się czy one nie wpłynęły na smak.Piwo jest wytrawne i takie mało być ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej zlać z butelek i zredukować jakoś goryczkę, np dodać ksylitolu lub laktozy i trochę wody. Pytanie czy to nie odniesie skutek odwrotny - na tle słodyczy będzie wyraźniejsza goryczka. Może jakieś inne pomysły? Edited August 25, 2017 by Kamilos55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glingorth Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 60 IBU na 12 Blg to za dużo, ale nie wiadomo jak zacierałeś i czy dodałeś słody karmelowe. Może też trzymałeś chmiel za długo na cichej (więcej niż 4-5 dni). Teraz nic z tym nie rób, zostaw w butelkach na jakieś dwa/trzy miesiące, wtedy jest szansa będzie wyraźniejsza słodowość a goryczka osłabnie. Daj więcej informacji, bo to tylko wróżenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted August 25, 2017 Author Share Posted August 25, 2017 (edited) To jest z jasnego ekstraktu Bruntal. Chmielone na zimno 4 dni. Edited August 25, 2017 by Kamilos55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwesoly Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Połóż je, niby gumka z kapsla wchłania olejki chmielowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 (edited) Połóż je, niby gumka z kapsla wchłania olejki chmielowe. Jakiekolwiek ogólnodostępne źródło tej rewelacji? A może emotki zapomniałeś umieścić? Edited August 25, 2017 by zasada dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwesoly Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 (edited) @zasada nie mam nic na potwierdzenie, gdzieś czytałem, albo słyszałem, żeby nie kłaść piwa na boku bo gumka wchłania olejki chmielowe i w sumie żaden inny sposób na neutralizacje goryczki mi nie przychodzi do głowy. Idealna okazja żeby się dowiedzieć czy to prawda. Jak się kogoś woła, żeby nie kopiować całego jego postu? Edited August 25, 2017 by dwesoly Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Zaznaczasz i obok Cytuj zaznaczone masz @Wspomnij które daje taki efekt: [b]@[member='dwesoly'][/b], dwesoly 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwesoly Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 @@zasada, rthrthrty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted August 25, 2017 Author Share Posted August 25, 2017 Nawet jeśli to za wiele się tego nie wchłonie, prędzej się utleni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Gdyby mi się przytrafił taki nieudany eksperyment, to bym wolał wypić to piwo jak najszybciej i o nim zapomnieć, niż poświęcać czas i energię na jego ratowanie, przy niepewnych efektach. Czego potrzebujemy, żeby dało się wypić takie gorzkie piwo? IMO dwóch rzeczy: zbić IBU przez rozcieńczenie piwa, oraz dosłodzić dla złagodzenia odczucia goryczy. Jeśli zmieszasz piwo z czymś w proporcji 5:1 to w mieszance IBU zejdzie do 50, a to już prawie da się przeżyć. To "coś" musi być słodkie. Według mnie najlepiej nadaje się nalewka. Domowej roboty oczywiście. Prawilna 40% nalewka będzie za mocna. Można ją rozrobić wodą powiedzmy w proporcji 3:2. Takiej cienkiej nalewki można zalać jakieś 75-90 ml do szkła 0,5 i uzupełnić piwem. Powinno trochę przykryć gorycz, a dodatkowe % nie będą aż tak duże, żeby miało nastąpić przedwczesne odcięcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Daj sok malinowy I będzie git Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Gdyby mi się przytrafił taki nieudany eksperyment, to bym wolał wypić to piwo jak najszybciej i o nim zapomnieć, niż poświęcać czas i energię na jego ratowanie, przy niepewnych efektach.A następnym razem zastanowić się po co są wskaźniki nachmielenia i czy 1.25 to na pewno to co chcemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted August 25, 2017 Author Share Posted August 25, 2017 Co to są wskaźniki nachmielenia? 1.25 czego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hedgehog Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 (edited) Co to są wskaźniki nachmielenia? 1.25 czego? W BeerSmith jest taki współczynnik SG/IBU. Najprościej mówiąc to współczynnik brzeczki nastawnej do goryczki. Powyżej 1 to już powinno być dosyć gorzkie o ile nie bardzo gorzkie. Moja próba uwarzenia klonu Żytorillo z Pinty miała coś ok 1,65 i nikt nie był w stanie sprostać goryczce. Mnie to odpowiadało więc miałem całą warkę dla siebie i odrobinkę dla szwagra, który też lubi jak gorycz ryje mu język. Fakt że za dużo takiego piwa nie wypijesz, ale warto wg mnie takie coś w zapasach mieć Tak czy inaczej szkoda bawić się w ratowanie piwa. Lepiej uwarzyć koleje, poprawione a to jeśli nie smakuje przesłać do mnie Edited August 25, 2017 by hedgehog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Połóż je, niby gumka z kapsla wchłania olejki chmielowe.Jakiekolwiek ogólnodostępne źródło tej rewelacji?A może emotki zapomniałeś umieścić? A jakże kto inny jak nie Kopyr tak twierdzil... Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwesoly Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 @@Ralphinistrator, Ale rozumiem wiesz, że to nie prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 @@Ralphinistrator, Ale rozumiem wiesz, że to nie prawda?Dokładnie tak samo jak Kopyr że tak jest ;-) Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted August 25, 2017 Author Share Posted August 25, 2017 (edited) W BeerSmith jest taki współczynnik SG/IBU. Najprościej mówiąc to współczynnik brzeczki nastawnej do goryczki. Hm, czyli 1.048/60? To mi wychodzi 0.0174666666666667 Możesz podać przykład dla 12Blg i 60 IBU jak to policzyć? Mnie to odpowiadało więc miałem całą warkę dla siebie i odrobinkę dla szwagra, który też lubi jak gorycz ryje mu język. No jest uczucie lekkiego drętwienia, tak się zastanawiam czy to nie garbniki z chmielu? Generalnie 60 IBU dla mnie jest ok, wcześniej wypiłem 3 butelki ze smakiem ale teraz postało i zmieniło się. Chyba, że ta butelka była jakaś inna... co prawda miała dużo chmielin. Sprawdzę kolejną w najbliższym czasie. Lepiej uwarzyć koleje, poprawione a to jeśli nie smakuje przesłać do mnie Chętnie bym poczęstował ale daleko mieszkasz Edited August 25, 2017 by Kamilos55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hedgehog Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 Dokładnie to nie mam pojęcia z jakiego wzoru korzystać. BeerSmith podaje wartość i nigdy się nie zastanawiałem jej to się liczy... Pobierz BS i zobaczysz. Na początek można korzystać ze wszystkich opcji w wersji trial (bodajże 14 dniowej). Co do garbników to jaki chmiel na zimno i w jakiej temperaturze trzymałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted August 26, 2017 Author Share Posted August 26, 2017 (edited) 15g Mosaic na 9l piwa, temp 21-25 (przeniesione do domu więc rosła), 4 doby stało. Dodam że ten chmiel był niby z 2015r. ale do końca nie wiem bo zupełnie inne aa było na stronie sklepu a inne na opakowaniu. Nie było też informacji z rokiem na opakowaniu. Sam aromat wyszedł bardzo słaby, nawet chmielenie na zimno wiele nie dało. Granulat też nie pachmiał zbyt intensywnie w porównaniu np. do Cascade 2016 to tak 1/3 aromatu może.To mi pokazuje BeerSmith: https://lh3.googleusercontent.com/vGHXEanREBRZx7vmMqk4vacg2siH0iracJmqmxjv1WOZrn9mJH6j04styzyoYp-IjUlwWQOp=w1920-h950-rw Czyli 51,9 IBU, IBU/SG - 0,969 Wg. https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/wyszło 57.97 IBU Edited August 26, 2017 by Kamilos55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted August 26, 2017 Share Posted August 26, 2017 Hm, czyli 1.048/60? To mi wychodzi 0.0174666666666667 Możesz podać przykład dla 12Blg i 60 IBU jak to policzyć? 60/48=1,25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted August 27, 2017 Author Share Posted August 27, 2017 (edited) Po otwarciu kolejnej butelki lekkie zaskoczenie - jest ok. Tzn. nie było drętwienia języka i goryczka niezbyt zalegająca. Różnica? W tej butelce nie było prawie wcale chmielin z chmielenia na zimno a w poprzedniej było dużo. A nawet takie drobinki wyglądające jak "pył" chmielowy. Być może poprzednia była lana z dna fermentora. W każdym razie mam teorię, że to przez ten chmiel który dostał się do butelek. Będę obserwował dalej. Edited August 27, 2017 by Kamilos55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted August 28, 2017 Share Posted August 28, 2017 @Kamilos55 Twój opis wskazuje, że sprawcą tych sensacji jest obecność garbników plus chmielowego osadu w piwie. Pierwsze na przyszłość spróbuj naprawić korektą ph i mocniejszym zakwaszeniem wody używanej przy zacieraniu i wysładzaniu. Jest bardzo prawdopodobne, że przy okazji piwo gotowe piwo będzie też nieco klarowniejsze i miało mniejszą tendencję do zatrzymywania materii chmielowej w zawiesinie. Generalnie sama korekta ph powinna pomóc. Jeżeli jednak piwo samo nam nie klaruje w sposób wystarczający, to materię chmielową pozbywamy się przez "cold crash", czyli mocne schłodzenie piwa po chmieleniu na zimno. Ewentualnie przez klarowanie żelatyną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted September 6, 2017 Author Share Posted September 6, 2017 Piwo, postało, ułożyło się i jest w miarę ok. Goryczka spadła do zakładanego 50-60 IBU. Aczkolwiek stary chmiel swoje zrobił i aromat jest słaby.Użyłem wody pół na pół kranówy i źródlanej i zapewne Dagome ma rację jeśli chodzi o ph. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted October 10, 2017 Author Share Posted October 10, 2017 Ostatecznie udało mi się ustalić przyczynę. To chmiel (malutkie drobiny) z chmielenia na zimno, który dostał się do butelek przy rozlewie. Jeśli się trafi butelka z dużą ilością drobin to smak jest własnie taki bardzo goryczkowy meczący, pozostaje długo na języku/w gardle. Przy nalaniu z tej samej butelki przez sitko, zostało na nim bardzo dużo drobin (łyżeczka) a smak piwa był już ok! Nie wspominając już nawet o tym, że przez ten chmiel piwo natychmiast uwalnia CO2 Tak czy siak zostały mi tylko 2 butelki i motywacja do eliminacji takich błędów na przyszłość. Btw. poczęstowałem kolegę lepszą butelką to oskarżył mnie o oszustwo poprzez nalanie krafta. Sharka nie dopił a moje tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now