Jump to content

Milk Stout na us-05


Recommended Posts

Witam,

 

Jak w temacie, zrobiłem milk stouta (14* blg) na us-05, początkowo miały być s-04 ale niestety ostatnia saszetka nie ruszyła, a nie chcąc wylewać zadałem ładnie zrehydratyzowane us-05. Ruszyła burzliwa, bardzo mozolnie, 2 dzień i bulknie może co godzinę. Moje pytania:

 

1) czy us-05 dadzą radę przerobić to piwo?

2) jaki będą miały drożdże wpływ na piwo w efekcie końcowym (zakładając, że odfermentuje w ogóle)?

3) jako, że chcę dodać owoców do tego piwa to czy wybór tutaj us-05 (wybór = ostateczność), które zwykle do aipa się daje nie podkreśli np. owocowości?

4) jak to się ma np. do stylów, można zrobić stout'a na innych drożdżach niż np. s-04?

 

jakby ktoś miał jakieś rady to chętnie przyjmę, mam nadzieje, że nie pójdzie w kanał

Link to comment
Share on other sites

Za bardzo panikujesz. us05 też się nadadzą do stouta - ot będzie jedynie trochę wytrawniejszy.

Jest sporo szczepów o w miarę czystym profilu które można zastosować, lecz fermentisy stosuje się najczęściej bo uchodzą za niezawodne.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

1) Dadzą

2) To zależy od kilku czynników np. temp fermentacji ,ale ogólnie dają dość czysty profil

3) Patrz pkt 2

4) Drożdże dobierasz żeby uzyskać konkretny efekt, a nie dlatego że tak ma być. 05tki to jedne z lepszych sucharów ze względu na czysty profil i w miare dobre odfermentowanie, imo stouty wychodzą na nich lepiej niż na 04

Link to comment
Share on other sites

Zobaczę jaki będzie efekt końcowy, dopiero co burzliwa się rozpoczęła... miało to być pierwsze piwko wysłane na konkurs dlatego taka panika... ale z góry dzięki za uspokojenie  :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Odświeżę temat,

 

jak wspominałem wcześniej, początkowe blg 14* po dwóch tygodniach odfermentowało do... tylko 6*. Dodam, że był tam dodatek laktozy (500g). Co byście radzili dalej? Poczekać, zlewać na cichą czy zadać jakieś drożdże jeszcze?

Link to comment
Share on other sites

Standardowym ballingomierzem, dodam że sprawnym. Wg BeerSmith'a laktoza miała podbić ekstrakt o 1,3* blg. Przyjmując początkowe blg i końcowe to odfermentowało w 64%, trochę mało.

Link to comment
Share on other sites

1x Ekstrakt jasny niechmielony

1x Ekstrakt ciemny niechmielony

 

Pale Ale 0,35 kg

Black Malt 0,35 kg

Coffee Malt 0,35 kg

Brown Malt 0,25 kg

 

Laktoza 0,5 kg

 

35 g Marynki

10 g Perle

 

Robiłem kiedyś podobne piwo na podobnym zasypie (więcej Pale Ale było w podstawie), tyle że drożdże ruszyły, i nie było problemu.

 

Zacieranie na słodko w 68* przez 60min potem mash outt 76*.

 

Burzliwa ruszyła i bulkało powoli półtora dnia, temp. początkowo 18 - teraz 21 stopni

Edited by huhur
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.