Jump to content

Czarny osad w rurce fermentacyjnej.


redlum

Recommended Posts

Aby nie mieć takich wątpliwości wypieprzyłem rurki do pojemnika z napisem "szkło".

I od tej pory śpię spokojnie.

A @redlumowi pewnie kveiki wlazły do rurki i tam zgniły na zielono.

Edited by zielony07
Link to comment
Share on other sites

Zalane było starsanem. Moja pierwsza fermentacja kveika. Drożdże zadane ok północy. Na drugi dzień z rana już nieźle bulkalo. Trzeci dzień z rana przestało bulkac i taki osad na rurce. Temperatura fermentacji 25C. Rurka już się moczy w NaOH.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, redlum napisał:

Zalane było starsanem. Moja pierwsza fermentacja kveika. Drożdże zadane ok północy. Na drugi dzień z rana już nieźle bulkalo. Trzeci dzień z rana przestało bulkac i taki osad na rurce. Temperatura fermentacji 25C. Rurka już się moczy w NaOH.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka
 

@redlum rurkę bym wywalił. Rurka od strony fermentora jest czysta. Obstawiam reakcję lotnych produktów fermentacji z kwasem fosforowym (starsan). Kveiki tak maja, ze na poczatku chcą rozwalić fermentor. 

Link to comment
Share on other sites

Nieźle... Ja też leje Starsan do rurek fermentacyjnych i czegoś takiego jeszcze nie miałem. Różne rzeczy fermentuje - wina, cydry i piwa ale nalotu jeszcze takiego nie dostałem. Obstawiam jak Daniel, choć używałem HotHeady z Omegi nie raz i nic nie reagowało ;) A może jakiś lipna rurka, która zareagowała z Starsanem?

Link to comment
Share on other sites

nigdy nie leję starsanu do rurki przy kveikach - zazwyczaj na 2 dzień trzeba dolewać bo wybulkuje :D

Wyglada na jakąś reakcję chemiczną albo opętanie przez szatana :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.