redlum Posted September 13, 2017 Share Posted September 13, 2017 Czy ktoś miał taki osad w rurce po fermentacji? Piwo było robione na drożdżach Kveik fm53. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 13, 2017 Share Posted September 13, 2017 (edited) co wlałeś do tej rurki i dlaczego nie wodę święconą ? Edited September 13, 2017 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted September 13, 2017 Share Posted September 13, 2017 (edited) Aby nie mieć takich wątpliwości wypieprzyłem rurki do pojemnika z napisem "szkło". I od tej pory śpię spokojnie. A @redlumowi pewnie kveiki wlazły do rurki i tam zgniły na zielono. Edited September 13, 2017 by zielony07 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 13, 2017 Share Posted September 13, 2017 Ło stary, coś Ty z tym robił? Zasyp trochę oxi do środka i zalej gorącą wodą, będzie git. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted September 14, 2017 Author Share Posted September 14, 2017 Zalane było starsanem. Moja pierwsza fermentacja kveika. Drożdże zadane ok północy. Na drugi dzień z rana już nieźle bulkalo. Trzeci dzień z rana przestało bulkac i taki osad na rurce. Temperatura fermentacji 25C. Rurka już się moczy w NaOH. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 8 minut temu, redlum napisał: Zalane było starsanem. Moja pierwsza fermentacja kveika. Drożdże zadane ok północy. Na drugi dzień z rana już nieźle bulkalo. Trzeci dzień z rana przestało bulkac i taki osad na rurce. Temperatura fermentacji 25C. Rurka już się moczy w NaOH. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka @redlum rurkę bym wywalił. Rurka od strony fermentora jest czysta. Obstawiam reakcję lotnych produktów fermentacji z kwasem fosforowym (starsan). Kveiki tak maja, ze na poczatku chcą rozwalić fermentor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 Nieźle... Ja też leje Starsan do rurek fermentacyjnych i czegoś takiego jeszcze nie miałem. Różne rzeczy fermentuje - wina, cydry i piwa ale nalotu jeszcze takiego nie dostałem. Obstawiam jak Daniel, choć używałem HotHeady z Omegi nie raz i nic nie reagowało A może jakiś lipna rurka, która zareagowała z Starsanem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted September 14, 2017 Author Share Posted September 14, 2017 Rurka nie raz używana. Zawsze ze starsanem. Może trochę piany drożdżowej się dostało i jakaś reakcja się wywiązała.Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 nigdy nie leję starsanu do rurki przy kveikach - zazwyczaj na 2 dzień trzeba dolewać bo wybulkuje Wyglada na jakąś reakcję chemiczną albo opętanie przez szatana Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts