Jump to content

Czarny osad w rurce fermentacyjnej.

redlum

Recommended Posts

Aby nie mieć takich wątpliwości wypieprzyłem rurki do pojemnika z napisem "szkło".

I od tej pory śpię spokojnie.

A @redlumowi pewnie kveiki wlazły do rurki i tam zgniły na zielono.

Edited by zielony07

Zalane było starsanem. Moja pierwsza fermentacja kveika. Drożdże zadane ok północy. Na drugi dzień z rana już nieźle bulkalo. Trzeci dzień z rana przestało bulkac i taki osad na rurce. Temperatura fermentacji 25C. Rurka już się moczy w NaOH.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

8 minut temu, redlum napisał:

Zalane było starsanem. Moja pierwsza fermentacja kveika. Drożdże zadane ok północy. Na drugi dzień z rana już nieźle bulkalo. Trzeci dzień z rana przestało bulkac i taki osad na rurce. Temperatura fermentacji 25C. Rurka już się moczy w NaOH.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

@redlum rurkę bym wywalił. Rurka od strony fermentora jest czysta. Obstawiam reakcję lotnych produktów fermentacji z kwasem fosforowym (starsan). Kveiki tak maja, ze na poczatku chcą rozwalić fermentor. 

Nieźle... Ja też leje Starsan do rurek fermentacyjnych i czegoś takiego jeszcze nie miałem. Różne rzeczy fermentuje - wina, cydry i piwa ale nalotu jeszcze takiego nie dostałem. Obstawiam jak Daniel, choć używałem HotHeady z Omegi nie raz i nic nie reagowało ;) A może jakiś lipna rurka, która zareagowała z Starsanem?

nigdy nie leję starsanu do rurki przy kveikach - zazwyczaj na 2 dzień trzeba dolewać bo wybulkuje :D

Wyglada na jakąś reakcję chemiczną albo opętanie przez szatana :D