Jump to content

Początkujący. Pytanie o garnek :)


Recommended Posts

Witam. jestem absolutnie początkującym piwowarem-studentem. Nadchodzą juwenalia i muszę się już przygotować...

 

Niestety jak to bywa w mieszkaniu studenckim nie mam odpowiedniego wyposazenia... czyli duzego garnka. Mam trzy garnki - 4,5, 3 i 2 litry. Czy moglbym ekstrakty, wode i chiemiele podzielic na te trzy garnki i gotowac rownoczesnie (bo potem i tak sie wymiesza w fermentatorze) ?

Dla Was jest to smieszne ale dla mnie to prawdziwy logistyczny problem... :)

 

Proszę o odpowiedź.

 

Kupilem zestaw ekstraktow slodowych WES 1,7litra x2 drozdze i chemiel.

Link to comment
Share on other sites

Też miałem taki problem tylko przy zacieraniu. Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak: ekstrakt podgrzał w jednym garnku, przelał do fermentatora i w nim zmieszał go z wodą tak aby uzyskać objętość maksymalną na te trzy garnki. Potem bierzesz garnki, przelewasz do każdego do pełna i chmielisz w każdym osobno dzieląc chmiel w stosunku do objętości. Ja starałem się zrobić tak aby wszystkie garnki zaczęły gotować się w tym samym czasie. Nie trzeba wtedy liczyć czasu dla poszczególnych garnków. Potem przelewasz do fermentatora i dolewasz wody tak aby uzystać odpowiednie Blg. Wodę przed dodaniem przegotuj kilkanaście minut aby nie mieć zakażenia. Piwo nieco kombinowane ale wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Wodę przed dodaniem przegotuj kilkanaście minut aby nie mieć zakażenia.

mozna tez dolać wody z 5l baniaków, oczywiście nie jest sterylna, ale to nic nie szkodzi (można ew szyjkę zdezynfekować po otwarciu).

 

a przy gotowaniu nie pełnej objętości warki pamiętaj, żeby trochę więcej dać chmielu (większy balling utrudnia ekstrakcję z chmielu).

Link to comment
Share on other sites

NIgdy nie robiłem piwa z ekstraktu z chmieleniem, ale wydaje mi sie, że spokojnie możesz wygotować chmiel w małym garnku wody. Ekstrakt rozpuścić w surowej wodzie, wlać do fermentatora i uzupełnić herbatką chmielową.

NIe komplikował bym sobie życia.

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

mały off top: mam 2 garnki po 6L w nich chmiele i zrobiłem małą warkę z małej ilości ziarna.

.

a mogę przelać przez ziarno jeszcze raz wrzątkiem i filtrować do fermentatora i to zmieszać z tymi 2 garami chmielonego?

 

czy trzeba to jeszcze zagotowac??

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

czyli kategorycznie jest zabronione mocne chmielenie powiedzmy 1/3 brzeczki i mieszanie tego z nie na chmieloną??

Link to comment
Share on other sites

czyli kategorycznie jest zabronione mocne chmielenie powiedzmy 1/3 brzeczki i mieszanie tego z nie na chmieloną??

ja twierdzę, że nie. Ale nie polecam wysładzać wrzątkiem !!!

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem...

Link to comment
Share on other sites

nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem...

Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana, z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć.

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato
nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem...

Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana' date=' z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć.[/quote']

a co się wydarzy jak sie jej nie gotuje?

 

na szczęście gotowałem swoją co prawda nie 60 minut a 15 :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem...

Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana' date=' z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć.[/quote']

a co się wydarzy jak sie jej nie gotuje?

Tego nie wiadomo, Wszystcy tu gotują :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.