John Petrucci Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 Witam, Może ktoś z forumowiczów próbował kegować mniejsze ilości piwa? np. połowę kega? Mam na myśli nagazowywanie z butli CO2. Nie bardzo mam możliwości i potrzebę robienia warek 20l a kegi 9l są 2 razy droższe niż 18. 18l można kupić używane a 9l widziałem tylko nowe, dlatego naturalnie chciałbym kegować piwo w 18l pojemniki. CO2 wypchnie powietrze z nad piwa, jednak czy duża objętość zajęta przez CO2 w butli nie wpłynie negatywnie na piwo lub poziom nagazowania? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 3 minuty temu, John Petrucci napisał: Może ktoś z forumowiczów próbował kegować mniejsze ilości piwa? np. połowę kega? A w czym problem? Wg mnie nie ma z tym problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Petrucci Posted September 14, 2017 Author Share Posted September 14, 2017 (edited) Teoria mówi ze powietrza się pozbędziemy i nie powinno się nic dziać. Awersja do przechowywania trunków w niepełnych pojemnikach podpowiada że coś jest nie tak Edited September 14, 2017 by John Petrucci Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 13 minut temu, John Petrucci napisał: Witam, Może ktoś z forumowiczów próbował kegować mniejsze ilości piwa? np. połowę kega? Mam na myśli nagazowywanie z butli CO2. Nie bardzo mam możliwości i potrzebę robienia warek 20l a kegi 9l są 2 razy droższe niż 18. 18l można kupić używane a 9l widziałem tylko nowe, dlatego naturalnie chciałbym kegować piwo w 18l pojemniki. CO2 wypchnie powietrze z nad piwa, jednak czy duża objętość zajęta przez CO2 w butli nie wpłynie negatywnie na piwo lub poziom nagazowania? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Jak @Dr2 powiedział można. Trzeba tyko powietrza sie pozbyć. Co do kegów 9l to na forum są sprzedawane (ostatnio dość często) już przerobione na ball-lock z zaworem bezpieczeństwa w cenie niewiele większej jak za wersję 5gal (okolo 19l). Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 Troche wiecej CO2, ale nie za dużo. Mozesz nagazowac z cukrem a na koncu nie bedzie wiecej CO2 niz cała warkę. Też masz troche problem z O2. Wiecej CO2 uzywasz że keg jest pusty przed rozlewania. Jak uzywasz cukier do refermentacji, bedzie uzywac troszeczka tlen. Do IPA jest najgorszy problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now