Jump to content

Kegowanie małych warek (10-11l) w corneliusie 18l

Recommended Posts

Witam,

Może ktoś z forumowiczów próbował kegować mniejsze ilości piwa? np. połowę kega?

Mam na myśli nagazowywanie z butli CO2.

Nie bardzo mam możliwości i potrzebę robienia warek 20l a kegi 9l są 2 razy droższe niż 18. 

18l można kupić używane a 9l widziałem tylko nowe, dlatego naturalnie chciałbym kegować piwo w 18l pojemniki.

CO2 wypchnie powietrze z nad piwa, jednak czy duża objętość zajęta przez CO2 w butli nie wpłynie negatywnie na piwo lub poziom nagazowania?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

3 minuty temu, John Petrucci napisał:

Może ktoś z forumowiczów próbował kegować mniejsze ilości piwa? np. połowę kega?

A w czym problem?

Wg mnie nie ma z tym problemu :)

13 minut temu, John Petrucci napisał:

Witam,

Mam na myśli nagazowywanie z butli CO2.

Nie bardzo mam możliwości i potrzebę robienia warek 20l a kegi 9l są 2 razy droższe niż 18. 

18l można kupić używane a 9l widziałem tylko nowe, dlatego naturalnie chciałbym kegować piwo w 18l pojemniki.

CO2 wypchnie powietrze z nad piwa, jednak czy duża objętość zajęta przez CO2 w butli nie wpłynie negatywnie na piwo lub poziom nagazowania?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

Jak @Dr2 powiedział można. Trzeba tyko powietrza sie pozbyć. Co do kegów 9l to na forum są sprzedawane (ostatnio dość często) już przerobione na ball-lock z zaworem bezpieczeństwa w cenie niewiele większej jak za wersję 5gal (okolo 19l).  

Troche wiecej CO2, ale nie za dużo. Mozesz nagazowac z cukrem a na koncu nie bedzie wiecej CO2 niz cała warkę. Też masz troche problem z O2. Wiecej CO2 uzywasz że keg jest pusty przed rozlewania. Jak uzywasz cukier do refermentacji, bedzie uzywac troszeczka tlen. Do IPA jest najgorszy problem.