Jump to content

rauchweizenbock


GrzegorzG

Recommended Posts

Witam Szanowne Grono,

piłem ostatnio Dubel Chery Rauchwaizenbock z Browaru Stu Mostów i to jest takie piwo jakie chciałbym zrobić. Po lekturze internetu, składu podanego na butelce wymyśliłem skład i proporcje następujące dodam, że sam nie robiłem żadnej receptury więc proszę o wyrozumiałość.

 

Pszeniczny 4 kg

Monachijski 2,5 kg

Karmelowy Pszeniczny Strzegom 130 EBC 0,15 kg

Karmelowy czerwony 59EBC 0,15 kg

Viking Malt Wędzony Czereśnią 1 kg

Melanoidynowy 0,15

Pilzneński 1 kg

Ciemny Czekoladowy 1200 EBC 0,15 kg ?

 

W składzie jest jeszcze przecier wiśniowy przecieru nie mam, za to mam dżem wiśniowy domowy

i zastanawiam się czy nie rozcieńczyć go wodą przefermentować osobno gęstwą i dodać na 4 ostatnie dni cichej

 

Chmielenie

Hallertau Tradition 50 g 5,7% na 60`

Mandarina Bavaria 70 g 7,6% na 60`

 

brewness wylicza 23 litry gotowego piwa 18,7 BLG IBU 62 takie IBU gdzieś mi się obiło o oczy wartość 60 IBU? Ale wydaje się trochę dużo może będzie lepsze 30 ibu?

 

Zacieranie prosi się dekokcyjne może takie coś (kopia z receptury Weizenbock, Adam Wróbel (pieron))

 

Zacieranie dekokcyjne dwuwarowe 62/72°C.

- 44°C - 20 min

- 52°C - 15 min

- 62°C - 20 min

- 72°C - 20 min

- 77°C - wygrzew

nigdy nie robiłem dekokcji rozumiem że po podgrzeniu do 62°C odbieram 1/3 gęstego gotuję przez 20 minut? Zawracam powinno być 72°C odbieram znów 1/3 gęstego gotuję 20 min i zawracam.

Drożdże dolnej fermentacji najchętniej suche (chyba w34/7) ale zastanawiam się nad płynnymi jakieś FM

 

Co o tym myślicie?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.