Arszonto Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 (edited) Witam serdecznie wszystkich bywalców, to mój pierwszy post na forum. Niecały miesiąc temu zacząłem warzyć swoją drugą warkę z ekstraktów. Chciałem uzyskać coś na podobieństwo Saison. Wykorzystałem 3,4kg bruntala jasnego i 1kg profimatora jasnego. Aplikacja wyliczyła mi blg na poziomie ok. 14,5, mój pomiar dawał około 15. Chmiele jakie wykorzystałem (choć to raczej mniej ważne, ale nie jestem znawcą, więc dla pewności napiszę), to 30g Cashmere i 20g Southern Cross, plus 10g Southern Cross na zimno. Drożdze wykorzystałem Fermentis BE-134, które to według producenta nadają się do Saison. Po tygodniu fermentacji burzliwej przelałem na cichą. Tu jednak zaczęły się schody. Otóż każdy pomiar jaki wykonywałem, dawał, dziwne, zmienne blg. Od razu mówię, że dokonywałem ich poprawnie, przy pierwszej warce nie było żadnych problemów (choć to było inne piwo). Tym razem gdy wrzucałem balingometr, ten utrzymywał się na takiej wysokości na jakiej go opuściłem, po czym opadał powoli by dotknąć dna, zarówno w fermentorze jak i fiolce. Działo się tak za każdym razem, pomiar nigdy nie wskazywał żadnej konkretnej wartości, tylko utrzymywał się tak jak go opuściłem i powoli spadał do dna. Dziś minie 21 doba cichej. Najchętniej zająłbym się rozlewem, ale widzę, że między pomiarami, przez te kilka dni, pokrywa fermentora zawsze się unosi, a gdy ją uchylam gaz się ulatnia, coby znaczyło, że proces nadal trwa. Proszę was o pomoc w wyjaśnieniu tej kwestii. Co zrobić z tym fantem? Z góry dziękuję za pomoc. Dodam jeszcze, że smakuje w porządku (jak na etap cichej fermentacji, tj. tak mi się wydaje, porównując to z poprzednią warką, która to jednak leżała 7 dni na burzliwej i drugie 7 na cichej, ale był tam inne chmiele i ekstrakty), nie ma też raczej widocznych oznak zakażenia. Edited September 17, 2017 by Arszonto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Może balingometr pęknięty? Sprawdzałeś jak się zachowuje na wodzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arszonto Posted September 17, 2017 Author Share Posted September 17, 2017 Zapomniałem dodać, że posiadam dwa. Oba zachowują się tak samo, a wszystko było dobrze przy poprzedniej warce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 10 minut temu, Arszonto napisał: Po tygodniu fermentacji burzliwej przelałem na cichą Bez pomiaru BLG? No nie jest to najfortunniejsze zagranie (tzn. schemat 7 burzliwej cicha po przelaniu do nowego pojemnika). Saisony mogą odfermentowywać do 0,5BLG (patrz wytyczne stylu i specyfikacje drożdży). Może to właśnie obserwujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Sprawdziłbym jeszcze na wszelki wypadek sprzęt na roztworze cukru i jak wszystko będzie ok to lej w butle bo 21 dni na cichej to trochę długo (plastik przepuszcza tlen niestety). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arszonto Posted September 19, 2017 Author Share Posted September 19, 2017 (edited) @Henx Sprawdziłem sprzęt, jest ok. Poobserwowałem jeszcze przez tą dobę fermentor i niestety gaz pod pokrywą nadal się zbiera. Przyznam, że butelkowanie brzmi kusząco, ale obawiam się trochę granatów. @zasada Możliwe, że to właśnie to zjawisko. Niestety nie mam doświadczenia, więc trudno mi stwierdzić, jeśli tak, to trochę (chyba) kamień z serca. Edited September 19, 2017 by Arszonto Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekB Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Wydaje mi się że twoje piwo mocno odfermentowało - ma sporo alkoholu i stosunkowo mało cukrów, do tego alkohol ma mniejszą gęstość od wody i w efekcie spławik będzie wskazywał bardzo niskie, może nawet ujemne blg. Podejrzewam że twoje spławiki nie mają skali ujemnej? Na forum wątek o tych drożdżach (BE-134) dopiero w zalążku, to dość nowy produkt, natomiast w notce producenta (klik) odfermentowanie podano na poziomie 90%. Więcej niż WB-06, a te za dość żarłoczne uchodzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 Koledzy pomijają fakt dalszego powstawania CO2 co świadczy o trwającej fermentacji. Oczywiście zakładam że fermentator stoi w pomieszczeniu o stałej temperaturze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 A skąd wiesz że CO2 cały czas powstaje a nie po postu się ulatnia z piwa? Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 No właśnie dlatego założenie że temperatura jest stała.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now