macnow30 Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Cześć. Wyszedł mi ostatnio całkiem niezły koźlak i pomyślałem o tym, że można by kiedyś zrobić na próbę jakąś wersję wymrażaną. Tylko do tego potrzebny jest sposób na nagazowanie go z powrotem. Jako że keg to dla mnie pieśń odległej przyszłości, pomyślałem o chemii. Są tabletki karbonizujące do roślin, które działają w najprostszy możliwy sposób - wrzuca się taką do wody i CO2 się do niej uwalnia. Szukałem w internecie informacji na temat podobnych spożywczych rzeczy, ale w obrębie języka polskiego nic nie znalazłem. W angielskiej części internetu natomiast jest coś takiego, jak chociażby Munton's Carb Tabs. Czy ktoś używał takich gadżetów? Czy mój tok myślenia z wymrażanym koźlakiem ma sens? Jest to dostępne w naszych granicach? Z góry dzięki za odpowiedzi. Hobbysta 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Tabletki te są źródłem cukrów dzięki którym może zajść refermentacja. Nie zawierają one co2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Godzinę temu, macnow30 napisał: Wyszedł mi ostatnio całkiem niezły koźlak i pomyślałem o tym, że można by kiedyś zrobić na próbę jakąś wersję wymrażaną. (..) Po wymrażaniu bez problemu zrobisz refermentację, to jest za mało by ubić wszystkie drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now