Jump to content

Tabletki karbonizacyjne - dostępność i opinie

macnow30

Recommended Posts

Cześć.

Wyszedł mi ostatnio całkiem niezły koźlak i pomyślałem o tym, że można by kiedyś zrobić na próbę jakąś wersję wymrażaną. Tylko do tego potrzebny jest sposób na nagazowanie go z powrotem. Jako że keg to dla mnie pieśń odległej przyszłości, pomyślałem o chemii. Są tabletki karbonizujące do roślin, które działają w najprostszy możliwy sposób - wrzuca się taką do wody i CO2 się do niej uwalnia. Szukałem w internecie informacji na temat podobnych spożywczych rzeczy, ale w obrębie języka polskiego nic nie znalazłem. W angielskiej części internetu natomiast jest coś takiego, jak chociażby Munton's Carb Tabs.

Czy ktoś używał takich gadżetów? Czy mój tok myślenia z wymrażanym koźlakiem ma sens? Jest to dostępne w naszych granicach?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Godzinę temu, macnow30 napisał:

Wyszedł mi ostatnio całkiem niezły koźlak i pomyślałem o tym, że można by kiedyś zrobić na próbę jakąś wersję wymrażaną. (..)

Po wymrażaniu bez problemu zrobisz refermentację, to jest za mało by ubić wszystkie drożdże ;)