Skocz do zawartości

Stout owsiany a'la Czarna Polewka


eltomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym uwarzyć coś na wzór Czarnej Polewki z browaru Łańcut.

 

Parametry:

OG: 13,5 P

IBU: 35

 

Wstępnie po skompilowaniu pierwszego przepisu z https://byo.com/hops/item/2815-oatmeal-stout-style-profile oraz etykiety wzorcowego piwa wyszło mi coś takiego:

  • Strzegom Pale Ale - 3,8kg (72%)
  • Płatki owsiane - 0,5kg (9%)
  • Strzegom Czekoladowy 1200 - 0,3kg (6%)
  • Strzegom Monachijski I - 0,25kg (5%)
  • Weyermann Caraaroma - 0,25kg (5%)
  • Strzegom Jęczmień prażony - 0,2kg (4%)
  • Iunga 12,5% AK na 60 minut
  • Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności

 

Będzie z tego dobre piwo? :)

Edytowane przez eltomek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 9/21/2017 o 07:32, Skajo napisał:

Zostaw Iunge, chmiel w tym stylu jest gdzieś tam z tylu. Dla mnie wygląda całkiem spoko, dałbym więcej płatków owsianych. I nie wiem po co te 0.25 monacha. Gdzieś jakąś resztkę masz, że dorzucasz czy to jakiś głębszy cel?

Iunga zostaje, lubię ją, jest neutralna i daje bardzo fajną goryczkę.

Monachijskiego wrzuciłem na podbicie słodowości, ale chyba faktycznie nie pasuje do stylu i może Pale Ale i Caraaroma  zrobią robotę, wywalę go zatem.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.