Jump to content

Probiotyk pytanie

Saladyn

Recommended Posts

Witam w najbliższych dniach zamierzam uwarzyć jakiegoś kwasa, zwkwaszanie chce przeprowadzić za pomoca probiotyku konkretnie Biotyk l rhamnosus GG + inulina,i chodzi mi o tą inulinę wyczytałem gdzieś a konkretnie tu http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-zakwaszanie/  że najlepiej  by było gdyby probiotyk zawierał czystą kulture bakterii. Stad też pytanie  czy ta inulina wchodząca w jego skład nie wniesie mi czegoś niedobrego do piwka ? 

Edited by Saladyn

Inulina raczej w niczym nie przeszkadza. Głównie chodzi o to, żeby unikać dodatkowych bakterii w składzie innych niż lactobacillus. 

Biotyk to nie jest przypadkiem l. casei a nie l. rhamnosus? Pamiętaj, żeby sprawdzić ile jest bakterii w tabletce, bo od tego zależy, czy potrzebujesz starter. 

Biotyk to 100% l. Casei używałem go nie raz i negatywnego wpływu Inuliny nie było na piwo. U siebie używałem połowę opakowania tzn. 15 kapsułek na 22-23 litry piwa, zakwasza się odpowiednio w 2-3 dni bez żadnych starterów ;)

Podłącze się do tematu i zapytam w jaki sposób chłodzić brzeczkę po 15 min przegotowaniu przed zadaniem lacto? Czy może to byś standardowe schłodzenie chłodnicą czy lepiej nie odkrywać i zostawić żeby ostygło samo? Chodzi mi o jak najlepszą stabilność brzeczki przez 48h kiedy mają działać w miarę odizolowane bakterie.

4 godziny temu, Saladyn napisał:

rhamnosus GG + inulina, mam taki skład

Skład jest okej. Pytanie czy jest wystarczająca ilość bakterii żeby zakwasić bez startera.

3 godziny temu, luki161 napisał:

Podłącze się do tematu i zapytam w jaki sposób chłodzić brzeczkę po 15 min przegotowaniu przed zadaniem lacto? Czy może to byś standardowe schłodzenie chłodnicą czy lepiej nie odkrywać i zostawić żeby ostygło samo? Chodzi mi o jak najlepszą stabilność brzeczki przez 48h kiedy mają działać w miarę odizolowane bakterie.

Schładzaj chłodnicą. Powyżej 2-3 dób coraz gwałtowniej rośnie ryzyko infekcji dzikimi drożdżami. 2 z nich potrzebujesz i tak na zakwaszenie. Nie ma sensu sobie dokładać kolejnej. 

Ostatnio próbowałem zakwasić starter GG i im się to nie udało (zaznaczam, że warunki tlenowe), w tych samych warunkach inne Lactobacillus dały radę. Może być to spowodowane innymi czynnikami niż sam szczep, jak np złe przechowywanie w aptece. Najlepiej zrób próbę przed warzeniem.