Saladyn Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 (edited) Witam w najbliższych dniach zamierzam uwarzyć jakiegoś kwasa, zwkwaszanie chce przeprowadzić za pomoca probiotyku konkretnie Biotyk l rhamnosus GG + inulina,i chodzi mi o tą inulinę wyczytałem gdzieś a konkretnie tu http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-zakwaszanie/ że najlepiej by było gdyby probiotyk zawierał czystą kulture bakterii. Stad też pytanie czy ta inulina wchodząca w jego skład nie wniesie mi czegoś niedobrego do piwka ? Edited September 18, 2017 by Saladyn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Inulina raczej w niczym nie przeszkadza. Głównie chodzi o to, żeby unikać dodatkowych bakterii w składzie innych niż lactobacillus. Biotyk to nie jest przypadkiem l. casei a nie l. rhamnosus? Pamiętaj, żeby sprawdzić ile jest bakterii w tabletce, bo od tego zależy, czy potrzebujesz starter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Biotyk to 100% l. Casei używałem go nie raz i negatywnego wpływu Inuliny nie było na piwo. U siebie używałem połowę opakowania tzn. 15 kapsułek na 22-23 litry piwa, zakwasza się odpowiednio w 2-3 dni bez żadnych starterów Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Inulina to zdaje się pożywka dla tych bakterii więc pewnie nawet dobrze robi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saladyn Posted September 19, 2017 Author Share Posted September 19, 2017 Ups mała gafa to synbiotyk a nie probiotyk skład tak jak w pierszym poscie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saladyn Posted September 19, 2017 Author Share Posted September 19, 2017 CZy synbiotyk bedzie się nadawał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 (edited) Jesli masz tam l.casei + inulina to jest ok. Edited September 19, 2017 by Jasiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saladyn Posted September 19, 2017 Author Share Posted September 19, 2017 rhamnosus GG + inulina, mam taki skład Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 W drugim artykule: http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/ Wymienione są Lacto, które nadają się do piwa. Rhamnosus jest jedną z nich więc spokojnie możesz użyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Podłącze się do tematu i zapytam w jaki sposób chłodzić brzeczkę po 15 min przegotowaniu przed zadaniem lacto? Czy może to byś standardowe schłodzenie chłodnicą czy lepiej nie odkrywać i zostawić żeby ostygło samo? Chodzi mi o jak najlepszą stabilność brzeczki przez 48h kiedy mają działać w miarę odizolowane bakterie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Jak się spieszysz to chłodnica, jak nie, to normalnie zostaw, na drugi dzień wrzucisz bakterie, wszystko pod przykryciem oczywiscie, ja kwaśne zostawiam żeby same stygły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 4 godziny temu, Saladyn napisał: rhamnosus GG + inulina, mam taki skład Skład jest okej. Pytanie czy jest wystarczająca ilość bakterii żeby zakwasić bez startera. 3 godziny temu, luki161 napisał: Podłącze się do tematu i zapytam w jaki sposób chłodzić brzeczkę po 15 min przegotowaniu przed zadaniem lacto? Czy może to byś standardowe schłodzenie chłodnicą czy lepiej nie odkrywać i zostawić żeby ostygło samo? Chodzi mi o jak najlepszą stabilność brzeczki przez 48h kiedy mają działać w miarę odizolowane bakterie. Schładzaj chłodnicą. Powyżej 2-3 dób coraz gwałtowniej rośnie ryzyko infekcji dzikimi drożdżami. 2 z nich potrzebujesz i tak na zakwaszenie. Nie ma sensu sobie dokładać kolejnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
YeastOnSteroids Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Ostatnio próbowałem zakwasić starter GG i im się to nie udało (zaznaczam, że warunki tlenowe), w tych samych warunkach inne Lactobacillus dały radę. Może być to spowodowane innymi czynnikami niż sam szczep, jak np złe przechowywanie w aptece. Najlepiej zrób próbę przed warzeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Na pewno było spowodowane innymi czynnikami. Używałem rhamnosus i są jak najbardziej ok. Choć jak ktoś chce bardzo mocny kwas to są lepsze szczepy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now