Jump to content

BROWAR POLNY WIATRACZEK


Recommended Posts

Witam.

Rozpoznawcze przygodę z warzeniem piwa mam nadzieję że moje warki będą radością dla innych 

 

Warka # 1 Kölsch 

Warka # 2 STYL MILD

 

 

Warka # 1 Kölsch 

 

OG.11,5°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 16l

 

ZASYP 65 stC

 

- słód pilzneński 2,8 kg

 

 

- słód pszeniczny 0,75 kg

 

 

- słód Carapils 0,15 kg

 

 

 

- słód Caramunich II 0,1 kg

 

 

 

ZACIERANIE

 

 

62-63 st C przerwa 40 min

 

 

72-73 st C przerwa 20 min

 

 

76 st C filtracja

 

 

 

 

CHMIELENIE

 

 

- chmiel goryczkowy Iunga 5 g - 60 min 

 

 

- chmiel goryczkowy Iunga 5 g - 45 min 

 

 

- chmiel aromatyczny Tradition 15g - 30 min

 

 

- chmiel aromatyczny Tradition 15g - 15 min

 

 

 

 

DROŻDŻE

 

 

- drożdże Old German Altbier 9 - Gozdawa

 

 

 

 

 

 

 

kolsch v1(5).pdf

Edited by PiotrS
Link to comment
Share on other sites

Warka # 2 STYL MILD

Gęstość 9.5 BLG

ABV 3.7 %

IBU 22

SRM 12.4

Styl Mild

 

 

Wyszło 19l

 

Czas gotowania 60 min

Zacieranie

Ilość wody do zacierania 11.4 L

Całkowita objętość zacieru 15.2 L

Kroki

Temp 69 C, Czas 60 min

Zacieranie krok po kroku Podgrzej 11.4 L wody do zacierania do 77.2C

Dodaj ziarna Przetrzymaj zacier 60 min w 69C

Wysładzaj używając 17.7 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 25.3 L

 

         
       


Strzegom Monachijski typ II2 kg


Pilzneński1 kg


Amber Malt0.2 kg


Caramel/Crystal Malt - 40L
0.6 kg

 

CHMIELENIE

       

Chmiele Challenger 25 g 60 min

 

 

DROŻDŻE

 

 

        - drożdże Safale S-04

 

       

 

 
 
 
 
 
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.