Jump to content

Jak wygazować piwo?


grzesiuu

Recommended Posts

Mam pytanie, czy ktoś ma jakiś domowy sposób na wygazowanie piwa z CO2? Chodzi mi o pozbycie się gazu z piwa w krótkim czasie. Do głowy przychodzi mi otwarcie piwa i np. pozostawienie go na np.12 godzin. Chciałbym jednak robić to w krótkim czasie. Ostatnio podgrzewałem piwo i  wlałem go do garnka. Piwo się spioniło i wydawało mi się, że się wygazowało. Po podgrzaniu i wlaniu soku, piwo po przelaniu wzburzyło się. Wniosek z tego taki, że zawartość CO2 jest trudna do usunięcia w całości, a chciałbym taki efekt otrzymać.

Link to comment
Share on other sites

A nie możesz go po prostu nienagazować? Czyli nie robić refermentacji? 

 

Jak chcesz szybko odgazować piwo to przelej go kilka razy z miski do miski wzburzając je i czekaj aż piana opadnie. Tak kilka razy i powinno być bez gazu.

 

Ogólnie to fe... Piwo bez gazu to jak piwo bezalkoholowe, niby wszystko fajnie ale jednak trochę gejoza...

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Chodzi mi o odgazowanie piwa ze sklepu. To czy jest fuj czy nie, to kwestia gustu. Z tego co wiem, to wysoka temp. pomaga. Myślałem o dosypaniu cukru, który wspiera wydzielaniu CO2. Dodam, że nie da się pozbyć całkowicie CO2, chodzi więc o maksymalne możliwe wygazowanie.

Edited by fabians
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, fabians napisał:

Myślałem o dosypaniu cukru, który wspiera wydzielaniu CO2

Cosik mi się zdaje że waćpan gonisz w piętkę. Chcesz odgazować , ale cukrem?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, fabians napisał:

Mam pytanie, czy ktoś ma jakiś domowy sposób na wygazowanie piwa z CO2? Chodzi mi o pozbycie się gazu z piwa w krótkim czasie. Do głowy przychodzi mi otwarcie piwa i np. pozostawienie go na np.12 godzin. Chciałbym jednak robić to w krótkim czasie. Ostatnio podgrzewałem piwo i  wlałem go do garnka. Piwo się spioniło i wydawało mi się, że się wygazowało. Po podgrzaniu i wlaniu soku, piwo po przelaniu wzburzyło się. Wniosek z tego taki, że zawartość CO2 jest trudna do usunięcia w całości, a chciałbym taki efekt otrzymać.

Z Prawa Henry'ego musisz albo podnieść temperaturę i/lub obniżyć ciśnienie.  W warunkach domowych  wchodzi w grę zagotowanie przez chwilę.

Link to comment
Share on other sites

Zagotowanie z technicznego punktu myślenia byłoby najlepsze. Niestety jeśli dobrze pamiętam, raz podgrzewając piwo, przez przypadek je zagotowałem. Zmienia to diametralnie smak na gorszy. Odnośnie mentosa... to widziałem reakcję z colą. Można jednak ten sposób przetestować...

 

/// spróbowałem mentosa, niestety nie przynosi to oczekiwanego efektu.

Edited by fabians
Link to comment
Share on other sites



Cosik mi się zdaje że waćpan gonisz w piętkę. Chcesz odgazować , ale cukrem?


W koncerniaku, który jest raczej bez drożdży, nie dojdzie do refermentacji po dodaniu cukru, co najwyżej piwo będzie słodkie i odgazowane.

A co do samego odgazowania - to chyba podgrzanie + pomieszanie najbardziej pomoże.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dnia 20.09.2017 o 11:46, Daniel / Gruby Stefan napisał:

W warunkach domowych  wchodzi w grę zagotowanie przez chwilę.

Powyżej 76 st wyparuje ci alkohol. Ok. chcesz uzyskać mocz o bliżej nie sprecyzowanym smaku.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, quhcik napisał:

Powyżej 76 st wyparuje ci alkohol. Ok. chcesz uzyskać mocz o bliżej nie sprecyzowanym smaku.

@quhcik trochę te zdanie wyrwałeś z szerszego kontekstu. Już wczesniej, ktoś z szanownych forumowiczów odnosił się do walorów smakowych takiego trunku. Druga sprawa alkohol paruje nawet w temperaturze pokojowej. Gotowanie piwa przez krótki czas nie odparuje tak szybko alkoholu jak CO2. Alkohol najpierw wymaga przemiany fazowej. Też zgodnie z prawem na które się powołałem CO2 nie odparuje całkowicie w warunkach domowych.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Daniel / Gruby Stefan napisał:

Druga sprawa alkohol paruje nawet w temperaturze pokojowej.

Ok zgadza się,  Ale sory co to będzie za napój, bo część alkoholu wyparuje, a z nim kupę elementów które właśnie  tworzą piwo i całą otoczkę z tym związaną.

Link to comment
Share on other sites

Ale moze kolega potrzebuje takiego wlasnie plynu do celow, o ktorych mu sie nie chce tutaj pisac? Po cholere sprowadzac dyskusje na tory typu "a fe, to juz nie bedzie piwo, w pietke gonisz", kiedy czlowiek sie po prostu zapytal o technike. Jesli ktos mu nie chce pomoc/doradzic, to moze niech da palcom chwilke odpoczac od klawiatury, zamiast uszczesliwiac na sile?

Link to comment
Share on other sites

No może kolega potrzebuje brzeczkę, alkoholu brak, syropek łatwy w przygotowaniu. Bo tak się zastanawiam po co takie manewry, z całym szacunkiem, sensu nie dostrzegam.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 4 weeks later...
W dniu 18.07.2021 o 16:39, dbplock napisał:

Moim ulubionym jest piwo śmietanka, 

Nie kosztowałem, odnośnie odgazowania pozostaje pozostawienie go w wyższych temperaturach (powyżej 20 stopni) na odpowiedni czas. Stężenie CO2 zmniejsza się ze wzrostem temperatury. Chyba to najlepszy bezinwazyjny sposób na pozbycie się nadmiaru gazu.
https://mazurskamanufaktura.pl/produkt/piwo-smietanka-05l/
 

Edited by grzesiuu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.