Eselchen Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Cześć, wczoraj uwarzyłem Polskie Ale, dodałem rehydratyzowane drożdże us-05. Dzisiaj po ok. 12h od zadania mam 3-4cm osad na dnie fermentora. Oznacza to, że drożdże zdechły? Rehydratacje przeprowadziłem w wodzie w temperaturze brzeczki (15,5 stopnia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 3 minuty temu, quattro napisał: Cześć, wczoraj uwarzyłem Polskie Ale, dodałem rehydratyzowane drożdże us-05. Dzisiaj po ok. 12h od zadania mam 3-4cm osad na dnie fermentora. Oznacza to, że drożdże zdechły? Rehydratacje przeprowadziłem w wodzie w temperaturze brzeczki (15,5 stopnia). Osad raczej z przełomu skoro taki wysoki. Drożdże uwodniłeś w zbyt zimnej wodzie, mogą mieć teraz dłuższego laga. Poczekaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celipa Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Miałem taką samą sytuację. Osad zrobił się od razu. Potem poczytałem o osadach gorących i zimnych. Od tamtej pory pozbywam się osadu przed przelaniem do fermentora.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 20, 2017 Author Share Posted September 20, 2017 39 minut temu, Celipa napisał: Miałem taką samą sytuację. Osad zrobił się od razu. Potem poczytałem o osadach gorących i zimnych. Od tamtej pory pozbywam się osadu przed przelaniem do fermentora. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Właśnie pływało mi pełno syfu podczas gotowania. Jak można się go pozbyć przed wlaniem do fermentora? Zlewając przez zawór nie pozbędę się go. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celipa Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Tutaj jest to super opisane: https://www.wiki.piwo.org/Chłodzenie_i_transfer_brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 20, 2017 Author Share Posted September 20, 2017 Nie po to zakładałem zawór, żeby wężykiem ściągać brzeczkę i narażać na infekcje. Może montaż Hop Stoppera załatwiłby problem? Tylko nie wiem, czy zatrzyma przełom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Hop stoper się sprawdzi, zatrzyma wiekszośc osadów białkowych oraz chmieliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Godzinę temu, quattro napisał: Nie po to zakładałem zawór, żeby wężykiem ściągać brzeczkę i narażać na infekcje. Może montaż Hop Stoppera załatwiłby problem? Tylko nie wiem, czy zatrzyma przełom O ile nie masz zaworu zamontowanego na środku w dnie to nie ma problemu ze zlaniem brzeczki bez osadów. Robisz whirpool, czekasz 15 minut, aż wszystko siądzie na środku i delikatnie spuszczasz przez zawór. Jak nie masz tony chmielu w garze to zatrzymasz 95 % osdów w ten sposób. Nia otwieraj tylko na maxa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 20, 2017 Author Share Posted September 20, 2017 5 godzin temu, Gawron napisał: O ile nie masz zaworu zamontowanego na środku w dnie to nie ma problemu ze zlaniem brzeczki bez osadów. Robisz whirpool, czekasz 15 minut, aż wszystko siądzie na środku i delikatnie spuszczasz przez zawór. Jak nie masz tony chmielu w garze to zatrzymasz 95 % osdów w ten sposób. Nia otwieraj tylko na maxa. Właśnie teraz czytam o whirpoolu i przetestuje go na kolejnej warce. Jeżeli teraz w fermentorze mam 4 cm (24 h od zadania drożdży) przełomu na dnie to zlać do drugiego fermentora, czy dopiero po tygodniu na cichą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 13 minut temu, quattro napisał: Właśnie teraz czytam o whirpoolu i przetestuje go na kolejnej warce. Jeżeli teraz w fermentorze mam 4 cm (24 h od zadania drożdży) przełomu na dnie to zlać do drugiego fermentora, czy dopiero po tygodniu na cichą ? Nie zlewaj po tygodniu na cichą. To za krótko, aby drożdże posprzątały po sobie, a jak nie masz potrzeby, to nie przelewaj w ogóle i cichą zrób w tym samym pojemniku. Przelewanie to kolejny punkt do załapania infekcji. Zakładam, że to jakieś +- 12 plato, więc nie zaglądaj tam przez przynajmniej 10-14 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 20, 2017 Author Share Posted September 20, 2017 Godzinę temu, Gawron napisał: Nie zlewaj po tygodniu na cichą. To za krótko, aby drożdże posprzątały po sobie, a jak nie masz potrzeby, to nie przelewaj w ogóle i cichą zrób w tym samym pojemniku. Przelewanie to kolejny punkt do załapania infekcji. Zakładam, że to jakieś +- 12 plato, więc nie zaglądaj tam przez przynajmniej 10-14 dni. Czyli trzymać 10-14 dni i butelkować jak BLG nie będzie spadać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolus Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 7 godzin temu, quattro napisał: Czyli trzymać 10-14 dni i butelkować jak BLG nie będzie spadać? dokładnie Ja co prawda nie zrobiłem jeszcze zbyt oszałamiającej ilości wark, ale jak na razie tylko dwa razy przelewałem na cichą, zawsze wtedy gdy chciałem drugi raz użyć drożdży. Jak nie ma potrzeby to po co kusić los i prosić się o infekcję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 8 godzin temu, quattro napisał: Czyli trzymać 10-14 dni i butelkować jak BLG nie będzie spadać? Trzymać. Zmierzyć blg. Za kilka dni ponownie by sprawdzić, czy nie spada. Jeżeli nie, to polecam zrobić cold crash, czyli wstawić na kilka dni do lodówki. Piwo się wtedy wyklaruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now