Jump to content

21.10.2017 - Gliwicki Maraton Warzenia Jopejskiego


alechanted

Recommended Posts

Cześć i czołem!
Planujemy zebrać się w kupę i pod gościną Dobrego Zbeera wspólnie uwarzyć jakąś większą warkę jopejskiego. Generalnie bez sztywnych ram, na koniec zwyczajnie blendujemy swoje brzeczki 45-55blg i liczymy na cud.

Wpaść może oczywiście każdy i każdy może przyłożyć do tego rękę. Jeżeli masz sprzęt, to bierz go ze sobą - każdy gar, kuchenka czy filtrator znacznie ułatwią pracę. Jeżeli masz jakieś luźne, jasne słody, to też zabierz. Sprawdzi się też dowolny chmiel jak coś. Jeżeli nie masz sprzętu, który możesz wynieść to jak najbardziej możesz wpaść tylko rzucić okiem jak nam idzie, albo służyć pomocą przy mieszaniu, śrutowaniu, przelewaniu etc - to dobrych kilka godzin ciągłej pracy, więc ktoś na zmianę też się przyda.

Oczywiście, zadawajcie pytania - na tyle, na ile mam dany temat wyklarowany udzielę odpowiedzi. No i daj znać tu, albo w wydarzeniu na fejsie czy coś ze sobą zabierasz, żebyśmy określili jakkolwiek nasze możliwości.

W temacie fermentacji, opcji mamy 3

  • Drożdże od biowaru, zakładając, że to, co odzyskali z mojego udanego jopejskiego daje ciągle radę.
  • W ramach targania składników przynosimy też drożdże. Jeżeli uwarzymy 30l jopejskiego 55l, to 15 paczek powinno przynajmniej ruszyć.
  • Po warzeniu przygotuję startery i będę wieczorami infekował z powietrza, a na koniec wybiorę próbkę, która jest najbardziej obiecująca.


21.10.2017, godz 15:00 (nie musisz pojawić się punktualnie)
Gliwice
Dobry Zbeer - ul. Górnych Wałów 30

event na fejsie:
https://www.facebook.com/events/697809667090943

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.