Jump to content

skórki pomarańczy, trawa cytrynowa- jak, kiedy?


Recommended Posts

Witam, przejrzałem troche watkow na forum i kazdy robi inaczej. 

 

Własnie robie warke IPA, zastanawiam sie kiedy najlepiej dodac takie skladniki jak skórka pomarańczy czy cytryny albo trawa cytrynowa? Na ile je zostawic w brzeczce? W jaki sposób? Lepsza będzie swieza skórka czy suszona? 

 

Za wszelki rady bez zobowiazany, pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, popiolkas napisał:

Witam, przejrzałem troche watkow na forum i kazdy robi inaczej. 

Taki właśnie jest nasz świat. Każdy robi inaczej i każdy ze sposobów jest dobry :). Na wątek o maceracji też natrafiłeś? Jak nie to masz kolejny sposób (nie ma za co ;)). 

 

7 godzin temu, popiolkas napisał:

Własnie robie warke IPA, zastanawiam sie kiedy najlepiej dodac takie skladniki jak skórka pomarańczy czy cytryny albo trawa cytrynowa?

Z mojego punktu widzenia w ogóle nie dodawać (kolejny sposób do kolekcji ;)). Możesz je dodać w procesie gorącym lub zimnym. Czasy gotowania są orientacyjne (zarówno dla owoców jak i przypraw) od kilkunastu do kilku minut przed końcem gotowania.

 

7 godzin temu, popiolkas napisał:

Na ile je zostawic w brzeczce?

Zacznij od bezpiecznych 5 minut przed końcem gotowania (brzeczka i proces gorący), jeżeli będziesz niezadowolony z efektu następnym razem wydłuż/skróć czas. Jak na zimno to raczej mówimy już o młodym piwie. Wtedy skorek/przypraw używamy na kilka dni przed rozlewem. Czas jest orientacyjny. zależny od upodobań owoców przypraw. Owoce mają (a skórka już zwłaszcza) sporo mikrobów na sobie - warto by było to spróbować wybić. 

 

7 godzin temu, popiolkas napisał:

W jaki sposób?

Potargować, szatkować, macerować, rozgnieść, wycisnąć sok, wyekstrahować każdy sposób jest dobry - wybierz jeden albo więcej na różne grupy dodatków.

 

7 godzin temu, popiolkas napisał:

Lepsza będzie swieza skórka czy suszona?

Odpowiedź na twoje pytanie to zdecydowanie TAK.

 

Każdy z tych postaci jest dobra i da delikatnie różny efekt. Aby zwiększyć Ci możliwości spróbuj jeszcze Curaçao ;)

 

Zapomniałeś jeszcze o pytaniu Ile?

Tyle ile Ci odpowiada. Czasem będzie to jeden dorodny owoc, często więcej czasem mniej. Ilość zależy od czasu gotowania i jakości/odmian owoców. Osobiście lubię jak smak cytrusów jest gdzieś delikatny pod chmielem.

 

Na zakończenie - ilu piwowarów tyle sposób i opinii. Jeżeli koniecznie chcesz użyć dodatków owocowych/ziół/przypraw, to na starcie zachowawczo. W kolejnych warkach poprawisz jak coś wyjdzie nie tak. Wiem mało pomogłem, ale tak to właśnie wygląda.

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, popiolkas napisał:

Własnie robie warke IPA

 

Godzinę temu, Daniel / Gruby Stefan napisał:

ilu piwowarów tyle sposób i opinii.

Ja na przykład radziłbym zrobić "poprostu" IPĘ, nie idąc z dodatkami w stronę White IPA.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.