DanBrewing94 Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 (edited) Cześć, Mam za sobą już 11 warek, ostatnio wraz z kumplem zabraliśmy się do uwarzenia naszego pierwszego RISa. Moje początkowe obawy dotyczące zacierania i filtracji okazały się niesłuszne, gdyż wszystko poszło nad wyraz dobrze. Problem okazał się przy gotowaniu. Korzystam z stronki brewness.com i właśnie tam stworzyłem większość swoich przepisów, również ten. Mam ustawioną wydajność jaka wyszła podczas poprzednich kilku warek, czyli 68%. Chciałem uzyskać nastaw na 10l piwa, po ukończonej filtracji ściągnąłem (jak pisało w programie) 13l brzeczki, powinna ona mieć około 22blg...i tu już był pierwszy problem, gdyż moja (po schłodzeniu do 20*) miała zaledwie 15. Po kilkugodzinnym gotowaniu i dodaniu około 300g cukru uzyskałem niecałe 7l brzeczki o pożądanej gęstości. Chciałbym tutaj zaznaczyć, że zacierałem dość długo 68*-90', 72*-20' i 78*-20'. Późniejszy filtrat (po odczekaniu ok 30') ściągałem możliwe jak najwolniej, nic mi nie stanęło ani nie zwolniło. Na domiar tego do osobnego garnka ściągnąłem kolejne 5l brzeczki z zwysłodzin po RISie na "lekkiego stouta". Po zmierzeniu blg okazało się, że tutaj również jest 15blg. Cukromierz na pewno jest w porządku więc możliwe, że coś źle zrobiłem, a chciałbym się ustrzec na przyszłość. Może takich klika dodatkowych informacji: sprzęt mam z BA, do filtracji używam dodatkowego wiara z dziurkami, surowce miałem również z BA, bazowe to pilzneński, pale ale, karmel 600 z vinkng malt i 3 rodzaje ciemnych z Weyermanna Jeśli ktoś z Was ma jakieś pomysły co mogło pójść nie tak, prosiłbym o sugestie. Pozdrawiam Edited September 23, 2017 by DanBrewing94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 Nie napisałeś ile i jakich słodów było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 (edited) Skoro pierwsze 13l brzeczki miało 15Blg a kolejne 5l również 15Blg to jedynym wytłumaczeniem jest błąd przy filtracji i wysładzaniu. Korzystasz z wiadra z dziurkami. Zapewnie zrobiłeś wcześniej podbicie z wody. Czy zawróciłeś pierwsze kilka litrów do kadzi filtracyjnej? Obstawiam, że o tym zapomniałeś i docelowo miałeś x litrów wody z podbicia plus 13-x litrów gęstej brzeczki. Po zmieszaniu wyszło 15Blg. Jeśli nie popełniłeś tego błędu to obstawiam kanalikowanie złoża. Wtedy woda zamiast wypłukiwać cukry, przeleciała przez złoże jak przez sito. Dlaczego nie zmieszałeś wszystkiego razem i nie zagotowałeś do docelowego Blg? Edited September 23, 2017 by wizi Pindin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 Napisz też ile litrów wody dałeś na kilogram słodu na początku zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 Witam, nie chce zakładać nowego wątku o takim samym temacie więc napiszę tu. Zamierzam uwarzyć "RISa" pomysł na niego mam następującym.Chce skorzystać z zestawu surowców z TB dokładnie tego http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/742-black-aipa-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.htmlJest to zestaw na Black AIPA 16°. BLG chce podnieść ekstraktem słodowym. Tu pojawia się pierwsze pytanie. Jakiego użyć? Ciemny, jasny, suchy? W jakiej ilości żeby osiągnąć 25°?Nigdy nie warzylem na ekstraktach. Kiedy go dodać? Na początku gotowania? Na końcu?Na pewno chce go zakegowac i sztucznie nagazowac. W takim przypadku przedłożyć fermentacje cichą? Żeby piwo doszło do siebie? Jak już zakeguje i nagazuje to piwo nadaje się do spożycia czy jeszcze nich dojrzewa w kegu? Na cichej chce wrzucić też jakieś płatki dębowe. Mogą być dodane razem z chmielem na zimno? Jeżeli podniosę ekstrakt to za pewno chmiel który jest w zestawie nie wystarczy. Jaki dokupić? I kiedy go wrzucić.Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymonisko Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 na początek polecam taką lekturę: https://www.wiki.piwo.org/American_IPA oraz https://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout ogólnie zrobienie RISa to trochę większe wyzwanie niż dodanie ekstraktów słodowych podbijających BLG do dowolnie wybranego ciemnego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 Chcesz uwarzyć RISa z zestawu surowców to kup zestaw surowców na RISa. Z podlinkowanego zestawu nie wyjdzie ani dobra Black IPA ani nie jest dobrą podstawą dla RISa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Znalazłem coś takiegohttps://esencjesmaku.pl/pl/p/Uwarz-Sobie-The-Gravedigger%2C-RIS/915Myślę że na początek może być.Ale dalej nie wiem nic na temat kegowania RISa.Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Zestaw lepszy. O kegowaniu poczytaj: https://www.piwo.org/forums/topic/478-leżakowanie-piwa-w-kegach/ https://www.piwo.org/forums/topic/4916-refermentacja-w-kegach/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrM Posted October 5, 2017 Share Posted October 5, 2017 Kegowanie RISa to strata kega i RISa. RIS powinien poleżeć kilka miesięcy, więc chyba lepiej go zabutelkować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sliwowica Posted October 5, 2017 Share Posted October 5, 2017 właśnie, robił ktoś już tego RISa z linku? za parę dni będę miał gęstwę i myślałem o tym piwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now