Karolus Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Witam jako że piwowarstwo zaczyna wciągać mnie coraz bardziej, zaczynam kombinować jak ułatwić sobie życie a jednocześnie zapewnić powtarzalność procesu warzenia od piwa do piwa. poczytałem forum i różne wątki DIY ale większość z nich delikatnie mówiąc chyba mnie przerasta, a w dodatku wcale nie jest tak tanio (jak wszystko doda się razem) w związku z tym pomyślałem o gotowcu w stylu automatycznego kotła warzelnego np http://www.spiritferm.biz/pl/p/Automatyczny-kociol-zacierny-Coobra-CB25/1251 lub http://allegro.pl/kociol-zestaw-do-zacierania-automat-30l-stalowy-i6829710294.html?reco_id=d44def5b-a275-11e7-971d-246e9677fe90 no i teraz pytanie, ma ktoś? używa? warto? cena niby stosunkowo wysoka, no ale jak to się mów nikt nie mówił że hobby ma być tanie jeśli warto to zacznę się poważniej zastanawiać, jak nie pozostanę przy lodówce ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 (edited) Samo zacieranie to nie wszystko jest jeszcze coś takiego jak fermentacja .Ciężko w warunkach domowych uzyskać 100% powtarzalności Tzn. jeśli będziesz miał te same słody tą samą wodę i taki kocioł zacierny to brzeczka nastawna pewnie wyjdzie ci identyczne (przy identycznej recepturze) a i tak po fermentacji mogą być różnice w piwie .Ja zrobiłem sobie kocioł zacierny z kega 50l + sterownik Pamela+FD i uważam że to rozwiązanie jest lepsze niż cyrkulacja. Piwo fermentuje w lodówce ze sterownikiem niby nastawy te same zasyp ten sam drożdże te same a i tak są różnice w piwie (niewielkie ale są). Edited September 26, 2017 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolus Posted September 26, 2017 Author Share Posted September 26, 2017 jasne, w zasadzie to fermentacja odpowiada przecież za całokształt piwa, ale od czegoś chce zacząć, jeśli uda mi się doprowadzić do powtarzalności brzeczki to następnym krokiem będzie doprowadzić do powtarzalności fermentacji. W zasadzie powinno być odwrotnie, tyle że jak nie będę wiedział że "wsad" jest powtarzalny to ciężko ocenić będzie warunki fermentacji (oj chyba się troszkę zakręciłem :)) Jeśli chodzi o budowę samemu.... koszt kotła to ~1500 + czas na rozpakowanie z paczki i umycie koszt samoróbki to tak na oko jakieś 500-600PLN (keg (150), pompka(50?), rurki(~50?), chłodnica(!50), zawór(25), fałszywe dno(???), mieszdło z silniczkiem(???), sterownik(100), grzałki(100), ale do tego dochodzi robocizna, nie wszystko dam rade zrobić samemu, no i czas, czas, czas i jeszcze raz czas dlatego kusi mnie gotowiec, pytanie tylko czy ma on sens i czy warto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 (edited) 4 minuty temu, Karolus napisał: pytanie tylko czy ma on sens i czy warto Czy ma on sens pewnie tak Czy warto raczej nie według mnie Ale ja sam sobie wszystko zrobiłem łącznie ze spawaniem nierdzewki (oprócz sterownika i grzałek które mnie wyniosły !50zł ) Edited September 26, 2017 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolus Posted September 26, 2017 Author Share Posted September 26, 2017 przy takim przebiciu nie zastanawiałbym się, niestety obróbkę mechaniczną (spawanie itp) będę musiał komuś zlecić, kega ani innego pojemnika tez nie mam, wszystko musiałbym kupić (nawet chłodnicę, bo się jeszcze porządnej nie dorobiłem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 no cóż nie pozostaje mi nic innego jak tylko polecić gotowe rozwiązanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Pogadaj ze sprawkiem on robi kadzie warzelne z kegów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawgin Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Polecam zrobić samemu.... Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 (edited) 51 minut temu, pawgin napisał: Polecam zrobić samemu.... Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Fajny sprzęcior ja zrobiłem coś takiego Edited September 28, 2017 by jac007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 (edited) Cześć przed kupnem coobry, zapoznaj się z tym tematem: Nie jest to takie super duper urządzenie. Trzeba je doinwestować, dlatego ja zastanawiam się nad kupnem http://www.electronic-star.pl/Klarstein-Mundschenk-kociol-zacierowy-zestaw-do-warzenia-piwa-2500W-30l-stal-nierdzewna_i280921.htm taka podróbka grainfather'a. Ale nie mam pojęcia czy jest lepszy od coobry.... Na chwilę obecną czytam, szukam, pytam ale z filmów na YT chyba bardziej nastawiam się na Klarsteina + hoop spider. Edited September 28, 2017 by Łyskacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greczek Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Jest jeszcze nowa propozycja z Centrum Piwowarstwahttps://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/sprzet_zaawansowany/brew-monk-kociol-zacierno-warzelny-max-40-litrow Ciekawy jestem tego sprzętu, wydaje się podobny do tego od Klarstein'a Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 57 minut temu, Greczek napisał: wydaje się podobny do tego od Klarstein'a Wg mnie to to samo Aczkolwiek sklep wykazał się radosną twórczością "markłetingową" opisując ten kociołek jako " kocioł zacierno-warzelny max. 40 litrów " Podczas gdy instrukcja wyraźnie podaje, że pojemność wynosi 30l Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 Witam wszystkich forumowiczów. Przymierzam się do zakupu kotła zacierno-warzelnego, żeby przyspieszyć trochę proces produkcji bo za dużo czasu spędzam w piwnicy ?. Możecie coś doradzić? Tak, żeby wychodziło 20-23 litry gotowego piwa. Najlepiej w zestawie z chłodnicą? Budżet tak do 3500 - 4000 zł? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now