Jump to content

Piana buduje się na piwie w bardzo niekonwencjonalny sposób - pomysły dlaczego?


Recommended Posts

Witam,

wczoraj minął tydzień od butelkowania DUBBLA 17BLG. Nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę 033l tylko po to by sprawdzić czy jest gaz.

Gaz jest. 

Piwo schłodzilem do około 8 C i nalałem do szklanki z góry by wzburzyć napój.

Podczas nalewania wyglądało jakby piwo było odgazowane ale zaraz potem zaszło coś w rodzaju reakcji i od połowy poziomu piwa zaczęły unosić się drobniutkie bąbelki  kompletnie przykrywając bursztynową barwę i budując pianę. Coś na wzór guinnessa kiedy się buduje - najpierw piwo jest mętne koloru kawy z mlekiem a potem się klaruje a w trakcie klarowania tworzy się piana

 

Piana bardzo bardzo bardzo drobnopęcherzykowa - takiej jeszcze nie widziałem. Utworzyła się dość niska - około 1cm warstwa piany podobnej jak ta na guinnessie - kremowej. Nie trzymała się długo.

 

Jak myslicie z czego to wynika?

Może dzieje się tak w początkowej fazie kiedy piwo nie jest jeszcze dostatecznie nagazowane?

Drugi pomysł - piwo jest bardziej kleiste i gęste i w związku z tym dwutlenek węgla uwalnia się jakby z opóźnieniem.

 

Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Link to comment
Share on other sites

W kilku pierwszych warkach, też nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem piwo. Piana na tych piwach znikała bardzo szybko. Po 4 tygodniach wszystko było już ok. Piana była znacznie trwalsza... Inną sprawą jest, że Twój Dubbel swój najlepszy czas osiągnie pewnie za parę miesięcy :)

Edited by rkkr
Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, rkkr napisał:

W kilku pierwszych warkach, też nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem piwo. 

To taka przywara młodego piwowara :)

 

15 minut temu, rkkr napisał:

Inną sprawą jest, że Twój Dubbel swój najlepszy czas osiągnie pewnie za parę miesięcy :)

Właśnie pluje sobie w brodę że to piwo wziąłem na warsztat....

Dlatego też od razu po tym dubblu fermentuję stouta który będzie szybciutko do wypicia :)... dubbel w związku z tym uniknie rzezi niewiniątek :)

Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, tomitomi13 napisał:

Dlatego też od razu po tym dubblu fermentuję stouta który będzie szybciutko do wypicia :)

Szybciutko do wypicia to może być pszenica ewentualnie AIPA Pszenice pije po 2 tygodniach od uwarzenie (keguję)  

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Teraz, morfitru75 napisał:

Szybciutko do wypicia to może być pszenica ewentualnie AIPA 

AIPA bedzie po stoucie :) już wszystko mam. Czekam tylko na zwolnienie fermentora po stoucie :) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.