Jump to content

Pytanie o rezerwę.


Recommended Posts

Serwus 

09.09.2017 gotowałem aipę, wyszło 23 litry ok. 14,7 BLG, zebrałem 650ml rezerwy, zagotowałem ją i przelałem do słoika wygrzanego w piekarniku w temp. ok. 150st i czeka ona w lodówce na rozlew, który chcę zrobić jutro. W zeszły poniedziałek warzyłem vermont ipę ok. 11,5 BLG, z której zebrałem 0,5 l rezerwy. Plan jest taki aby wykorzystać obie rezerwy przy butelkowaniu aipy z 09.09. No i pytanie jest takie czy mieszaliście rezerwy z różnych piw. Poza tym tej rezerwy z vermonta nie przelałem do słoika tylko jest w naczyniu szklanym w lodówce przykryta folią aluminiową. Z wyglądu i w smaku jest ok, ale boję się czy w niej coś już nie kiełkuję. Zagotowałbym ją przed rozlewem i zmieszał z rezerwą ze słoika.

Pytanie jest czy robić tak czy nie , czy ta rezerwa z vermonta jest raczej wątpliwa? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.