Eselchen Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Witam Po 14 dniach fermentacji burzliwej polskiego Ale (100% słodu pilzneńskiego) nastała pora zmierzenia BLG i degustacji. Smak mocno mnie zdziwił. Dałem tam jedynie 40 g lubelskiego na 60 min i 10 g na 15 min (na warkę 25 l po gotowaniu) , a gorycz jest taka, że mordę wykręca. Nie widać żadnych objawów infekcji w smaku i zapachu. Czym może być to spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 A za pół roku też się zdziwisz. Że tak mało nachmielone. Ja też się na tym łapię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Powinno wyjść niewiele powyżej 20 IBU. Na pewno lubelski? Może torebeczki z chmielem się pomyliły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) 4 minuty temu, Jancewicz napisał: Powinno wyjść niewiele powyżej 20 IBU. Na pewno lubelski? Może torebeczki z chmielem się pomyliły? Na 100% lubelski. Robię piwko raz na pół roku i kupuje wszystko bezpośrednio przed warzeniem w TB. Na taką gorycz może mieć wpływ przełom, którego duże ilości przedostały się do fermentora ? Edytowane 3 Października 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Jakie blg? Ile alfa-kwasów miał chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 11 minut temu, Oskaliber napisał: Jakie blg? Ile alfa-kwasów miał chmiel? 12.5 początkowego BLG. Po 14 dniach spadło do 5. Drożdże us-05. Chmiel miał 4% alfa kwasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 No to faktycznie wychodzi niecałe 20 IBU. W takim razie obstawiałbym infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Zabutelkuje za pare dni i zobaczę co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się