Jump to content

Żytnie Polskie Pale Ale (partial ash)


buber

Recommended Posts

Umyśliłem sobie na pierwsze jesienne warzenie Żytnie Polskie Pale Ale z ekstraktu z partial mashem. Celuję w 12 litrów 12-13 Blg, ok. 40 IBU. Gotowanie 30 minut, żeby przyspieszyć proces.

Zasyp:

1,7 kg ekstrakt jasny Bruntal

0,5 kg pilzneńskiego

0,3 kg płatki żytnie

0,125 karmelowy 30

 

Chmielenie:

30 min - Marynka 20 gr

10 min - Iunga 10 gr, Oktawia 10 gr

0 min - Iunga 10 gr, Oktawia 10 gr

Whirpool - Iunga 10 gr, Oktawia 10 gr

Bez chmielenia na zimno. Może jakoś inaczej rozłożyć chmiele, jak sądzicie?

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.