Sabo Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 Witajcie, przy piwie India Pale Ale, zaskoczył mnie fakt że jedną porcję chmielu mam dodać na cichą fermentację, w jaki sposób? ( jest to granulat, i nie wiem czy go rozgnieść, czy takie bobki wrzucić), może obwinąć go w jakiś bandaż czy gazę, żeby potem pozbyć się problemu zasyfienia piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 Wsyp prosto z opakowania; nie macaj go za bardzo rękami, żeby był w miarę sterylny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabo Posted March 19, 2010 Author Share Posted March 19, 2010 A po cichej znowu musze przelac do drugiego fermentatora żeby rozlać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 Jeżeli nie chcesz mieć go później w butelkach to musisz przelać. To jest granulat więc nawet jakbyś zawinął w coś to i tak może nie spełnić swojej roli. Były oczywiście na forum patenty jak włożenie do worka muślinowego i dociążenie jakimś wysterylizowanym kamieniem aby zatonął. Najlepiej po prostu wsyp do fermentatora a potem po cichej przelej znad osadu do drugiego fermentatora. Ja zrobiłem tak że przelewałem kranikiem przez sitko wyłożone sterylną gazą aby nic się nie dostało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 temat był przerabiany. poszukaj wątku chmielenie na zimno. w tym tygodniu będę chmielić na zimno IPA:) worek, kamień i gotowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now