Jump to content

Chmiel na cichą


Recommended Posts

Witajcie, przy piwie India Pale Ale, zaskoczył mnie fakt że jedną porcję chmielu mam dodać na cichą fermentację, w jaki sposób? ( jest to granulat, i nie wiem czy go rozgnieść, czy takie bobki wrzucić), może obwinąć go w jakiś bandaż czy gazę, żeby potem pozbyć się problemu zasyfienia piwa?

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli nie chcesz mieć go później w butelkach to musisz przelać. To jest granulat więc nawet jakbyś zawinął w coś to i tak może nie spełnić swojej roli. Były oczywiście na forum patenty jak włożenie do worka muślinowego i dociążenie jakimś wysterylizowanym kamieniem aby zatonął. Najlepiej po prostu wsyp do fermentatora a potem po cichej przelej znad osadu do drugiego fermentatora. Ja zrobiłem tak że przelewałem kranikiem przez sitko wyłożone sterylną gazą aby nic się nie dostało.

Link to comment
Share on other sites

temat był przerabiany. poszukaj wątku chmielenie na zimno. w tym tygodniu będę chmielić na zimno IPA:)

worek, kamień i gotowe.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.