Jump to content

Jak mętna powinna/moze byc AIPA?


Recommended Posts

Zmętnienie może być spowodowane wieloma czynnikami, zaczynając od niezatartej skrobi poprzez kiepską filtrację chmielin i użyty szczep drożdży, kończąc na Ph wody. Generalnie domowe piwa nie są klarowne jak koncerniaki. Po refermentacji w butelce zawsze zostają drożdże i sposób nalewania też może mieć znaczenie. 

 

Najważniejsze że smakuje, jeżeli to tylko problem estetyczny to ja się wogóle nie przejmuję ;).

Link to comment
Share on other sites

Pytanie z czystej ciekawości. Widziałem pare przykładów AIPY i bywaly lekko mętne, moja jednak jest naprawdę mocno mętna, ale smakowo super i aromat tez cudnie :) mętna czy nie i tak wypije się


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.