mirek1g Posted October 10, 2017 Share Posted October 10, 2017 Cześć Jak czytać wykresy profilu aromatycznego chmielu? Często sprzedawcy umieszczają takie wykresy, szukałem w necie ale nic nie znalazłem. Poniżej przykładowy wykres. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted October 10, 2017 Share Posted October 10, 2017 A co tu niezrozumiałego? Im dalej w daną stronę na skali, tym dany aromat intensywniejszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted October 10, 2017 Share Posted October 10, 2017 Chodzi Ci o to, że izolinie z wartością 85 są jakby nie patrzeć dwie? Może zwykła "literówka". A nazywanie tego "diagramiku" wykresem to lekka przesada Masz podaną intensywność poszczególnych aromatów tylko, że komuś chciało się to nabazgrać w pięciokąt bo wygląda ładniej niż tabelka (marketing ). Przypomina mi to trochę diagram umiejętności piłkarzy w PES-ie (to taka gra o piłce nożnej ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted October 11, 2017 Share Posted October 11, 2017 7 godzin temu, Henx napisał: tylko, że komuś chciało się to nabazgrać w pięciokąt bo wygląda ładniej niż tabelka (marketing ) Jest czytelniej niż w przypadku tabeli.. Standardowy wykres w ocenie organoleptycznej produktów o złożonych aromatach/smakach. Z załączonego obrazka wynika, że ocena organoleptyczna wskazuje na kwiatowy - korzenny - ziołowy profil chmielu, a w mniejszym stopniu odmiana ta będzie posiadała cechy żywiczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek1g Posted October 11, 2017 Author Share Posted October 11, 2017 Jak zwał ten obrazek tak zwał, to nie jest ważne czy to wykres czy diagram. Podane wartości liczbowe to intensywność aromatu, czym wyższa liczba tym bardziej dominująca nuta - to jest jasne, to że jest to na planie pięciokąta lub koła też nie ma znaczenia ale to zastanowiło mnie czy tu nie ma innych zaszytych informacji. Myślałem że ten diagram/wykres/obrazek niesie jeszcze informacje, np że wraz z długością gotowania zmienia się profil aromatu, np zanika jako pierwszy "ziołowy" aromat a jako ostatni zaniknie "ziemisty", jak się zatrzymam gdzieś w połowie do dominował będzie kwiat. Widzę że nie ma tu żadnych innych danych. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted October 11, 2017 Share Posted October 11, 2017 5 minut temu, mirek1g napisał: Jak zwał ten obrazek tak zwał, to nie jest ważne czy to wykres czy diagram. Podane wartości liczbowe to intensywność aromatu, czym wyższa liczba tym bardziej dominująca nuta - to jest jasne, to że jest to na planie pięciokąta lub koła też nie ma znaczenia ale to zastanowiło mnie czy tu nie ma innych zaszytych informacji. Myślałem że ten diagram/wykres/obrazek niesie jeszcze informacje, np że wraz z długością gotowania zmienia się profil aromatu, np zanika jako pierwszy "ziołowy" aromat a jako ostatni zaniknie "ziemisty", jak się zatrzymam gdzieś w połowie do dominował będzie kwiat. Widzę że nie ma tu żadnych innych danych. Dzięki obawiam się że ciężko zdefiniować liczbowo kwiatowość/żywiczność/cytrusowość danego chmielu - można zmierzyć zawartość olejków, ale już moc smaku/zapachu wydaje się być subiektywna. co widać zresztą w opisach pewnego sklepu internetowego dla piwowarów, gdzie każdy chmiel to owocowa bomba, eksplozja i orgazm smakowy. standardowo polecam od siebie https://ychhops.com/varieties Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek1g Posted October 11, 2017 Author Share Posted October 11, 2017 (edited) Chmiel Columbus dane ze strony: https://ychhops.com/varieties/columbus - tu wszystko jasne i dane ze strony: https://homebeer.pl/pl/p/Chmiel-Columbus-Tomahawk%2C-Zeus-USA-granulat/134 23 godziny temu, luki161 napisał: A co tu niezrozumiałego? Luki161 pokuś się o wyjaśnienie tego wszystkiego co Ty rozumiesz a ja ciemny pojąć nie mogę. Co oznacza to 98 czy 60 w tej skali? Jaka to skala? Co jest jednostką? Czy te 120 to max w tej skali czy tylko dla tego chmielu? Edited October 11, 2017 by mirek1g Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted October 11, 2017 Share Posted October 11, 2017 Po prostu ten sposób obrazowania dla jednych będzie praktyczny dla innych nie. Dla mnie nie jest, dlatego wolę od jakiegoś czasu sprawdzać na ychhops. A odpowiadając na Twoje pytanie, nie mam pojęcia czy istnieje jednostka intensywności aromatu chmielu, ale zakładam, że nie. A skala mówi o tym, że aromat 0 to zerowy, a 120 to max, a wszystko pomiędzy to już stopniowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now