Jump to content

Al'a Koźlak.

n3uro

Recommended Posts

Witam serdecznie!
Proszę o pomoc. Mam w planach uwarzyć coś jakby koźlaka. Po pierwsze niestety nie mam warunków na dolną fermentację, i chcę ją przeprowadzić na US-05 w temperaturze 16-18 stopni C, na koniec podnosząc do 20 aby wszystko dojadło. Sklep jaki mam do dyspozycji jest to www.piwoszarnia.pl, gotowe receptury jakoś do mnie nie przemawiają bo są na około 20l, a chcę zrobić mniej więcej 30, plus asortyment słodowy nie jest bardzo bogaty.
Po zapoznaniu się z recepturami które są na forum wymyśliłem sobie mniej więcej coś takiego:

( celuję w jakieś 17 BLG )

5kg - Pale Ale ( bądź pilzneński ) - zależy co doradzicie

2kg - Monachijski Jasny

2kg - Wiedeński

0,25kg - Karmelowy 150 ( myślałem nad 0,5kg - lecz jakoś ten czekoladowy do mnie przemawia - nie wiem dlaczego )

50g - Czekoladowy jasny 400 ( nie za mało ? )

Wszystkie słody z Viking Malt
Zacieranie, najchętniej na lenia 67-68 stopni C, ewentualnie 30 minut - 63 stopnie i 30 minut - 72 stopnie C.

Bardzo proszę o porady i wszelkie uwagi. Nigdy nie robiłem ciemnego piwa, i na dodatek będzie to moja 8 warka.

Edited by n3uro

Dałbym max 250g (albo i mniej np 100-150g) karmelu 150EBC i z 200g karmelu co najmniej 300EBC (ja bym dał pewnie z 400EBC albo Special B).

16 minut temu, kantor napisał:

Dałbym max 250g (albo i mniej np 100-150g) karmelu 150EBC i z 200g karmelu co najmniej 300EBC (ja bym dał pewnie z 400EBC albo Special B).

W takim razie wchodzi w gre jedynie karmel 300 EBC bo special B niestety nie ma w sklepie. Czyli "główny zasyp" ok tylko te karmele pozmieniac do ilości maks 400g. Dziekuje. Czekam na inne sygustie. 

10 godzin temu, zasada napisał:

A tak zgodnie z nomenklaturą, to taki "koźlak górnej fermentacji" to bardziej old ale -> barley wine w zależności od ostatecznego BLG?
Poczytaj o koźlaku holenderskim. Ale do niego bardziej drożdże brytyjskie/ belgijskie są proponowane.

Powodzenia!

Zapoznałem się wcześniej z tym holenderskim. A nie chodzi mi czy to będzie koźlak, czy old ale, bo barley to nie będzie, tylko czy wyjdzie z tego coś pijalnego po prostu.

A może jakieś wskazówki co do zacierania ? Na lenia da radę z niezłym rezultatem ? Bo te karmele to zapewne na ostatnie 15 minut. Dobrze myślę?

Edited by n3uro

Ja bym pewnie pociągnął 40' - 65°C, 20' - 72°C, mash out, jak jednotemperaturowo to niżej niż 68°C, koźlak nie powinien być słabo odfermentowany.

Edited by kantor

7 godzin temu, kantor napisał:

Ja bym pewnie pociągnął 40' - 65°C, 20' - 72°C, mash out, jak jednotemperaturowo to niżej niż 68°C, koźlak nie powinien być słabo odfermentowany.

Dziękujem za podpowiedź. Zobaczę jak to wyjdzie . Ale dobra rada że niżej niż 68 bo właśnie myślałem żeby tak 68-69 stopni zacierać . Może pierwszy raz zrobię coś z przerwami ;-)

• 2 weeks later...

Planuję uwarzyć koźlaka holenderskiego wg poniższej receptury.

Objętość: 20l

OG: 16,7*P

ABV: 6,8%

IBU: 24

EBC: 38

• Zasyp:
    • Pilzneński  4kg
    • Monachijski I  1,4kg
    • Monachijski II  0,5kg
    • Karmelowy 150  0,2kg
    • Karmelowy 600  0,2kg
  • Zacieranie na lenia w 67°C
  • Chmielenie
    • Marynka 9,7% AK 20g na FWH (chmielenie brzeczki przedniej), gotowanie 60'
  • Fermentacja drożdżami K-97 (gęstwa po altbier 14*P) w temp. 16°C
  • Nasycenie przy butelkowaniu na 2,2 v/v

Nie ma wielkiej filozofii czemu taki rozkład monachijskiego, po prostu chwilowo nie mam więcej tego pierwszego :)

Czy macie jakieś sugestie?

Edited by eltomek

• 4 weeks later...

Odgrzeje kotleta ;-)

Poczyniłem tak :

5 kg pale ale - viking malt

3 kg monachijski jasny v.m.

2 kg wiedeński v.m.

0.25 kg karmel 150 EBC v.m.

0.25 kg karmel 300 EBC v.m.

Zacieranie - niestety ze względu na możliwości wiadra filtrującego - wiadro 33l ze sraczwężykiem - zacierane w 24 litrach wody.

Woda podgrzana do 70 stopni

Wsypanie słodów - porządnie wymieszane, temperatura ustaliła się na około 64 stopnie - gęste strasznie 

Po 20 minutach 63 stopnie

Po 40 minutach spadło do 61-62 stopnie, zostało podgrzane do jakiś 66 stopni

Wygrzew  po 70 minutach do 75 - już mi ręką odpadała od mieszania :-)

Wysładzanie do 3 brix - gotowanie 120 minut, chmielenie 60 minut  na goryczkę i na 20 minut delikatnie . Łącznie 25 g iungi i 25 g marynki ( ale nie o chmielenie tu chodzi )

Fermentacja :

Gęstość początkowa 19.2 brix 

Schłodzone do 16.5 stopnia - zadane 300 ml świeżej gęstwy US - 05 ( gęstwa 1 pokolenie po ejlu 13 blg )

Utrzymywana mniej więcej ta temperatura - lodówka styropianowa 

Pod koniec 2 doby temperatura skoczyła do 18 stopni ( utrzymana ta sama ilość butelek z lodem ) pewnie się dobrze rozbujalo. 

18 stopni utrzymywane 11 dni - pomiar 10.7 brix 

Podniesienie temperatury do 20.5 stopnia - pomiar po kolejnych 4dniach , wynik ten sam 10.7 brix

Po przeliczeniu przez kalkulator :

Odfermentowanie około 73 procent 

Gęstość końcowa około 5.2 Plato 

Zawartość alkoholu około 7.8 procent

I tu moje pytanie, czy odfermentowanie jest dobre ? Można spokojnie za parę dni butelkować czy coś jednak poszło nie tak? BTW za dużo słodów na taką ilość wody, zacieranie tego to była masakra . Miało byś bez problemów jednotemperaturowo w okolicach 64 - 63 stopnie. 

Edited by n3uro